Pirkanmaan työttömien määrä oli tämän vuoden huhtikuussa 1 109 henkilöä suurempi kuin vuotta aiemmin. Asia käy ilmi Pirkanmaan ely-keskuksen työllisyyskatsauksesta. Työttömiä työnhakijoita maakunnassa oli huhtikuussa yhteensä 21 344. Maaliskuuhun verrattuna määrä nousi 576 henkilöllä.
Pirkanmaan työttömyysaste, 8,4 prosenttia, oli kolmanneksi matalin heti Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan jälkeen. Koko maan keskimääräinen työttömyysaste oli 9,3 prosenttia.
Viime vuoteen verrattuna maakunnan työnhakijoiden kokonaismäärä on puolestaan laskenut yhteensä 6 078 henkilön verran. Uusien avoimien työpaikkojen määrä laski maaliskuuhun verrattuna parilla tuhannella, mutta siitä huolimatta työpaikkoja on ely-keskuksen mukaan edelleen tarjolla merkittävä määrä: yhteensä 10 398 kappaletta.
Valkeakoskella oli huhtikuussa Pirkanmaan korkein työttömyysprosentti, 10,9. Se on ainoana Pirkanmaan kunnan lukemana yli 10. Työttömiä työnhakijoita oli huhtikuussa 983. Maaliskuusta määrä on kasvanut lähes sadalla, sillä maaliskuussa 2023 työttömiä työnhakijoita oli 891. Huhtikuussa avoimia työpaikkoja oli Valkeakoskella 194.
Vaikeaa ennustaa
Ely-keskuksen ennakkoasiantuntija Juha Salmisen mukaan muutokset tilastoissa ovat niin pieniä ja ristiriitaisia, ettei niistä voida vielä tulkita esimerkiksi sitä, että Pirkanmaan työttömyys olisi kasvusuunnassa.
”Maaliskuuhun verrattuna se nousi, mutta vuositasolla laski. Pientä ristiriitaista heiluriliikettä siis on, mutta mitään dramaattista muutosta ei ole kuitenkaan havaittavissa. Täytyy seurata vielä muutama kuukausi ennen kuin tilanteesta voidaan sanoa mitään varmaa.”
Salmisen mukaan maaliskuusta kasvaneiden työttömien määrän takana ei ole mitään yksittäistä isoa syytä.
”Tällaisen pienen piikin taustalla voi olla esimerkiksi rakennusalan hiipuminen, korkopolitiikan vaikutus investointeihin ja sijoittamisen sekä yritysten varautuminen siihen, ettei talous nousekaan. Viimeiset kolme vuotta ovat muutenkin olleet työllisyyden osalta erikoista heilumista, kun inflaatio, korkopolitiikka, Ukrainan sota ja koronavirus ovat muuttaneet taloutta erikoisiin suuntiin. Yleisesti ottaen työmarkkinoiden tilanne näyttää kuitenkin hyvältä.”
Keskiarvon tienoilla
Matalin työttömyysaste Pirkanmaalla on lounaassa, jossa työttömiä on 6,6 prosenttia työikäisestä väestöstä. Muut Pirkanmaan seutukunnat sijoittuvat 8,3 prosentin ja 9,6 prosentin väliin.
Työ- ja elinkeinoministeriön (Tem) mukaan koko Suomessa oli huhtikuun lopussa yhteensä 246 100 työtöntä työnhakijaa te-toimistoissa ja työllisyyden kuntakokeiluissa. Temin mukaan huhtikuussa oli avoinna kaikkiaan 170 300 työpaikkaa. Se on 70 400 vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Pitkäaikaistyöttömiä oli huhtikuussa 84 700, mikä oli 12 300 vähemmän kuin vuosi sitten. Tem määrittelee pitkäaikaistyöttömäksi ihmisen, joka on ollut vähintään vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä.
Työllisyyskatsauksen mukaan suurin negatiivinen muutos havaittiin 30–44-vuotiaiden ikäluokassa, jossa työttömiä työnhakijoita oli 10–12 prosenttia enemmän viime kuun katsaukseen verrattuna.
”Tämä saattaa olla merkki negatiivisesta kehityksestä, kun kyseessä on kuitenkin se varsinainen työssä käyvä sukupolvi”, Salminen arvioi.
Alle 25-vuotiaita oli työttömänä huhtikuussa yhteensä 2 206 henkilöä. Tämän ikäryhmän työttömien lukumäärä kasvoi 81 henkilöä eli 4 prosenttia. Yli 50-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi vuositasolla vertailtuna vain hieman, 0,3 prosentilla eli 19 henkilöllä. Kaikkiaan yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli huhtikuussa 7 469 henkilöä.
Pääsääntöisesti työttömyyden kasvu kaikissa ikäryhmissä oli 2,5–10 prosentin välillä.