Aloite lasten ja nuorten puistoruokailusta menossa karille Valkeakoskella

Ei ole rahaa eikä ole tekijöitäkään, käy ilmi valtuustoaloitteeseen virkatyönä valmistellusta vastauksesta.

Valtuustoaloitteessa ehdotettiin puistoruokailua myös Valkeakoskelle. Tampereen Kaukajärvellä sijaitsevalla uimarannalla tarjottiin 7. kesäkuuta viime vuonna tällaista lämmintä ruokaa alle 16-vuotiaille.

Voimavaroja ei ole Valkeakosken ruokapalveluissa samaan perheiden palveluun kuin suurissa kaupungeissa. Tämä ilmenee lasten leikkipaikkaruokailusta tehtyyn aloitteeseen valmistellusta vastauksesta.

Tekninen lautakunta käsittelee asiaa 17. toukokuuta, mutta asia tuskin muuksi muuttuu. Vaikka Helsingissä alle 16-vuotiaiden puistoruokailua on järjestetty sotavuosista lähtien eli yli 80 vuotta ja Tampereella on alkamassa kolmas puistoruokailukesä, Valkeakoskella lasten lämmin ateria ei edelleenkään ilmesty vaikkapa seikkailupuistoon tai liikennepuistoonkaan. Puistoruokailua on toteutettu myös joissain muissa Valkeakoskea isommissa kaupungeissa.

Tekninen keskus on tutkinut asiaa yhdessä hyvinvointi- ja koulutuskeskuksen kanssa. Koulunkäyntiohjaajilla on kesäaikaan jo muita tehtäviä ja kesälomatkin täytyy pystyä pitämään.

Ruokapalveluissakaan ei ole kesällä ylimääräistä henkilöstöresurssia. Varhaiskasvatuksessa syödään kesälläkin ja viikoilla 23–25 tarvitaan lounaat myös kouluilla toimiville kesäkerhoille. Myös ruokapalvelujen henkilökunta pitää vuosilomiaan kesäaikaan.

Toisaalta ei ole budjetissa myöskään lisämäärärahoja ruokatarvikkeisiin, ruuan kuljettamiseen tai lisähenkilökunnan palkkaamiseen. Määräraha- ja resurssikysymyksen lisäksi on huomattava, että alalle on tällä hetkellä vaikea löytää henkilöstöä ja sijaisia, teknisen keskuksen vastauksessa sanotaan.

Aloitteen lasten leikkipaikkaruokailusta kesäaikana teki jo toissa syksynä valtuutettu Olli Blomster (sd). Aloitteen allekirjoitti 11 muutakin demaria sekä vihreiden Minna Hölttä. ”Koululaisille ei ole kesäloma aikaan tarjolla kouluruokailua ja tällöin voi lapsen riittävä ravitsemus jäädä toteutumatta”, valtuustoaloitteessa sanottiin.

Aloitteessa ehdotettiin, että ruokatarjoilun toteutukseen ja suunnitteluun kutsuttaisiin yhdistyksiä ja vapaaehtoisia mukaan. Ainakin Tampereella näiltä tahoilta odotetaankin apua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos