UPM antoi tulosvaroituksen – toimitusmäärät elpyneet hitaasti, sellu halventunut nopeasti

Koko vuoden tuloksen ennakoidaan heikkenevän viime vuoteen verrattuna.

UPM:n Tervasaaren paperitehdas Valkeakoskella kuvattuna 20. maaliskuuta 2022.

Metsäyhtiö UPM antoi torstaina illalla tulosvaroituksen, jossa yhtiö alensi tämän vuoden tulosnäkymiään. Yhtiön mukaan toimitusmäärät ovat elpyneet ennakoitua hitaammin useimmissa liiketoiminnoissa ja sellun hinnat ovat laskeneet nopeasti.

Vertailukelpoisen liikevoiton tämän vuoden alkupuoliskolla odotetaan nyt laskevan viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Koko vuoden vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan laskevan viime vuodesta, yhtiö kertoi tiedotteessa.

Aiemmin UPM odotti vertailukelpoisen liikevoiton nousevan tämän vuoden alkupuoliskolla viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta, ja koko vuoden tuloksen odotettiin olevan vahva.

UPM:n mukaan varastojen purkaminen eri tuotearvoketjuissa on jatkunut, mikä on heikentänyt UPM:n useimpien liiketoimintojen toimitusmääriä. Tämän seurauksena toimitusmäärien elpymisen odotetaan tapahtuvan aiemmin arvioitua hitaammin.

Lisäksi sellun markkinahinnat ovat laskeneet odotuksia nopeammin kohti syklin arvioituja pohjatasoja, yhtiö sanoi.

UPM odottaa, että tämän vuoden edetessä toimitusmääriä kasvattaa muun muassa tuotannon käynnistyminen UPM:n uudella isolla sellutehtaalla Uruguayn Paso de los Torosissa.

Metsäyhtiöillä vastatuulta

UPM sanoi keskittyvänsä katteiden hallintaan toimitusmäärien lyhytaikaisen puutteen aikana.

”Monien tuotannontekijöiden kustannukset ovat alkaneet laskea odotetusti, joskin laskeneiden sellun hintojen kustannushyöty UPM:n kahdessa paperiliiketoiminnassa näkyy normaalilla viiveellä”, yhtiö sanoi.

Metsäyhtiöistä Stora Enso ja Metsä Board antoivat tulosvaroitukset jo huhtikuussa.

UPM kertoi huhtikuun lopulla, että se aloittaa muutosneuvottelut vaneriliiketoiminnassaan. Neuvottelujen piirissä kerrottiin olevan 262 toimihenkilöä pääkonttoritoiminnoissa, myyntikonttoreissa ja Suomen tehtailla. Vähennystarpeeksi arvioitiin enintään 35 tehtävää. UPM sanoi tuolloin, että kuusivanerin ja -viilun kysyntä on alentunut rakentamisen suhdanteen heikennyttyä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos