Vastaanottokeskus sai noin 40 asiakasta lisää Valkeakoskelle yhdellä kertaa – Tämä näkyi hetken aikaa myös Valtakadulla

Valkeakoskella vastaanottokeskusta ylläpitävän Kotokunnan toimisto on muuttanut vanhoihin pankin tiloihin Valtakadulle.

Kotokunnan Valkeakosken vastaanottokeskuksen johtaja Henna Heikkilä on tyytyväinen Valtakadun varrelta toimistolle löytyneisiin entisen pankin tiloihin. Asiakkaille sijainti on kätevä, kun myös heidän käyttämänsä kauppapalvelut ovat ihan lähellä. Heikkilä toivoo, että valkeakoskelaiset edelleen lahjoittaisivat varastoistaan itselle turhiksi käyneitä polkupyöriä ja liikuntavälineitä vastaanottokeskuksen asukkaiden käyttöön.

Valkeakoskella toimivaan Kotokunnan vastaanottokeskukseen on sijoitettu jo lähes 200 tilapäisen suojelun piirissä olevaa tai turvapaikanhakijaa. Aluejohtaja Minna Jussila Kotokunta Oy:stä kertoo, että viimeisin, noin 40 henkilön ryhmä aikuisia ja lapsia saapui Valkeakoskelle ihan äskettäin, torstaina 20. huhtikuuta. Koska ryhmä oli suuri, heidän tulonsa saattoi huomata myös Valtakadulla, sillä muutoin siellä näkee harvoin perheitä ja yksittäisiä ihmisiä odottelemassa matkatavaroineen. Myös uusista tulijoista valtaosa on Ukrainassa käytävää sotaa paenneita ihmisiä.

Uudet asiakkaat saapuivat Valkeakoskelle pääkaupunkiseudun transit-keskuksista eli sellaisista laitoksista, mihin maahan tulleet turvapaikanhakijat ensimmäisinä majoittuvat. Niistä Maahanmuuttovirasto lähettää henkilöt vastaanottokeskuksiin.

Minna Jussila kertoo, että Valkeakosken vastaanottokeskuksen Sassin kerrostalon lisäksi keskus on vuokrannut majoittujille asuntoja jo myös toisesta kaupunginosasta. Valkeakosken vastaanottokeskuksen johtaja Henna Heikkilä sanoo näin:

”Nyt vuokraamme yksittäisiä, meille soveltuvia asuntoja ympäri kaupunkia. Kokonaisen kerrostalon löytyminen aiemmin oli vähän kuin erikoistapaus.”

Toista isoa asuntokohdetta vastaanottokeskus ei enää etsi. Valkeakosken vastaanottokeskus mitoitettiin sen avautuessa enintään noin 300 asiakkaalle. Sassinmäkeen majoitettiin keskuksen alkukuukausina noin 150 ihmistä.

Kaupunkilaiset mukana

Henna Heikkilä sanoo, että vapaaehtoiset ovat Valkeakoskella aktiivisesti vastaanottokeskuksessa majoittuvien elämässä mukana.

”Polkupyöriä on jo hankittu, mutta jos kaupungin asukkaat pystyvät niitä lisää lahjoittamaan, asiakkaat ottaisivat niitä ilomielin vastaan. Samoin muille vuodenajan mukaisille ulkoiluvälineille, vaikka rullaluistimille, olisi käyttöä.”

Jonkin verran vastaanottokeskuksen asukkaille on Valkeakoskella jo järjestetty yhteisöllisiä tapahtumia ja tapaamisia.

”Ne ovat olleet pidettyjä. Löytyisiköhän organisaatioita tai yhteisöjä, jotka lähtisivät mukaan järjestämään kesätapahtumaa? Vapaaehtoisten kanssa olisi kiva sellaista toteuttaa.”

Olisiko kausityötä?

Torstaina uudet tulijat kirjattiin Valtakadun toimistolla Valkeakosken vastaanottokeskuksen asiakkaiksi. He saivat myös vastaanottokeskuksen id-kortit eli henkilökortit, ennen kuin heidät vietiin majoittumaan.

Sassinmäessä Kotokunnalla on varastoituna valkeakoskelaisten pakolaisille lahjoittamaa käyttötavaraa. Uusia tulijoita on tarkoitus käyttää varastolla, jotta he voivat etsiä itselleen tarpeellisia tavaroita.

Henna Heikkilä kertoo, että suunnitteilla asiakkaille on myös ”rekryinfo”. Sitä varten vastaanottokeskus toivoo saavansa ilmoituksia kausityöstä esimerkiksi paikallisilta tiloilta. Vasta jotkut Valkeakosken vastaanottokeskuksen asukkaista ovat onnistuneet löytämään itselleen työtä. Kesäkaudeksi toivotaan työmahdollisuuksia ilmaantuvan ainakin marjan- tai perunanviljelyn ja vastaavien parista.

Lue lisää: Historiallisen vastaanottokeskuksen perustaminen Valkeakoskelle kielii kuluneen vuoden synkistä tapahtumista

Lue lisää: Valkeakosken vastaanottokeskuksen juhlassa lahjoitus­tavarat saivat uudet omistajat – Etenkin lapsille kaivataan vielä talviurheilu­välineitä

Lue lisää: Valkeakosken vastaanottokeskus on avautunut: Huoneista puuttuvat verhot ja matot – tällaisia toiveita työntekijöillä on koskilaisille

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos