Näin Tervasaaren meesauunin tuleva koeajo etenee – Ainutlaatuisessa hankkeessa pyritään jatkojalostamaan soodasakkaa

UPM Tervasaaren paperitehtaalla soodasakan koeajoon valmistautuva yhtiö kertoi maanantaina valkeakoskelaisille aikataulut ja vaikutukset.

Jos Tervasaaren paperitehtaan käytöstä poistetulla meesauunilla Valkeakoskella tehtävä koeajo tuo toivotun tuloksen, UPM:n sellutehtaiden soodasakka aletaan viimein saada hyödynnettäväksi sen sijaan, että se läjitettäisiin edelleen kaatopaikalle.

Tervasaaren paperitehtaan vanhan meesauunin koeajo uudessa käytössä tekee tuloaan. Uudesta kiertoliiketoiminnasta kiinnostunut Tapojärvi oy julkaisi maanantaina 20. maaliskuuta näyttävästi koeajon aikataulun paikallislehti Valkeakosken Sanomissa.

Koetoimintailmoituksen mukaan raaka- ja lisäainerahdit Valkeakoskelle alkavat maaliskuun viimeisellä viikolla ja kestävät toukokuun viikolle 20.

Raaka-aineet vastaanotetaan ja ne sekoitetaan Kalattoman kaatopaikalla. Siitä sekoite ajetaan kumipyöräkalustolla Tervasaaren meesauunille. Pitkälti tämä käy tehdasalueen sisäisenä liikenteenä. Rahtiliikenne kulkee pääväyliä. Kuljetukset on tarkoitus tehdä arkisin virka-aikaan.

Prosessin asennustöiden ääniä voi kuulua jo nyt sekä Tervasaaresta että Kalattoman kaatopaikalta. Sekoitusaseman, Tervasaaren meesauunin ja jauhinmyllyn koekäytöt alkavat huhtikuun alkupuolella viikolla 14. Äänet ovat normaaleja prosessiääniä. Laitteiden ääntä vaimennetaan tarpeen mukaan. Logistiikan aiheuttaman melun ehkäisyyn kerrotaan kiinnitetyn valmistelussa erityistä huomiota.

Meesauunia lämmitetään vappuviikosta lähtien neljän viikon ajan. Meesauunituotteen hienonnus ja seostus on aikataulutettu kesäkuun viikoille.

Epäpuhtaita ilmapäästöjä ei pitäisi koetoimintailmoituksen mukaan syntyä, koska meesauunilla on sähkösuodattimet ja uunin piipussa lisäksi savukaasujen esipesu.

Lisäksi Tapojärvi oy kertoo ilmoituksessaan, että toimintaa seurataan ja mitataan jatkuvatoimisesti. Jos paikalliset kuitenkin haluavat antaa yhtiölle palautetta mahdollisista vaikutuksista, ei kannata vitkastella. Jotta palautteisiin voidaan reagoida heti, ne tulee antaa mahdollisimman nopeasti. Tapojärvi oy:llä voi ottaa yhteyttä yhtiön kaupalliseen johtajaan Henri Pilventöön.

Maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisessa hankkeessa on tarkoitus hyödyntää selluteollisuuden soodasakkaa teolliseen liiketoimintaan. UPM:n sellutehtaiden soodasakasta, lentotuhkasta ja meesapölystä on tarkoitus valmistaa rakennustuotteiksi sementtimäisiä sideaineita. Esitoteutettavuustarkastelu on tehty. Koeajolla varmennetaan kustannusarvioita ja prosessiteknisiä ratkaisuja, yhtiö sanoo koetoimintailmoituksessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos