Poikkeuksellinen tilanne: Valkeakosken kaupunki haluaa puuttua Viidennumeron kauppoihin ja käyttää etuosto-oikeuttaan

Viidennumeron kahdesta kiinteistöstä tehtiin jo helmikuussa kaupat yksityisten välillä. Nyt Valkeakosken kaupunki suunnittelee käyttävänsä lain suomaa oikeuttaan puuttua kiinteistökauppaan.

Viidennumeron motelli Sääksmäellä komeine pysäköintialueineen on kuvassa vuonna 1965. Hopealinjan laivat alkoivat saapua Viidennumeron vastavalmistuneeseen laituriin heinäkuussa 1966. Niitä saapui sekä Tampereelta että Orivedeltä.

17.3. 12:06

Valkeakosken kaupunki aikoo puuttua legendaarisesta Viidennumerosta tehtyihin kauppoihin. Kaupungin etuosto-oikeuden käyttämistä kiinteistökaupoissa käsitellään maanantaina Valkeakosken kaupunginhallituksessa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mikko Franssila (kok) kommentoi, että etuosto-oikeuden käyttäminen on hyvin harvinainen, mutta lain turvaama oikeus kaupungille.

”Kaupan kohteena oleva alue on virkistysarvoiltaa poikkeuksellinen. Alue on aktiivisesti asukkaiden ja myös kaupungin ulkopuolelta tulevien käytössä kesäpäivinä. Alueesta on mahdollista tehdä ainutlaatuinen virkistys- ja suojelualue läheltä ja kaukaa tuleville retkeilijöille. ”

Franssilan mukaan kaupunginhallituksella oli tieto, että alueesta suunnitellaan maakauppaa mahdollisesti alkuvuodesta 2023.

”Tuolloin asiasta ei ollut enempää tietoa, mutta osto-oikeiden käyttöön oli syytä varautua. Päätös asiasta tehdään maanantaina, mutta asiasta on keskusteltu myös pöytäkirjan ulkopuolella. Keskustelun perusteella viranhaltija on tehnyt esityksensä. Alueen siistimiselle ja virkistyskäyttöön saattamiselle löytynee laaja tuki yli puoluerajojen. Alue ratkaisee myös pysäköintiongelman.”

Rakennukset purkuun

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Mikko Franssilan mielestä alueen hankinta kaupungille on mahtava asia kaupungin matkailun näkökulmasta. Hän toivoo, että alue pysyy mahdollisimman lähellä luonnontilaa, kunhan vanhat rakennukset on raivattu pois.

Viidennumeron myyjäosapuolelle ei tule kaupassa menetyksiä, sillä kaupunki maksaa kauppakirjassa sovitun hinnan ja maksuehdot pitävät. Ostajalle kunta joutuu korvaamaan kaupan takia syntyneet tarpeelliset kustannukset.

Vuosia ostajaa odotellessaan Viidennumeron rakennukset ovat menneet erittäin huonoon kuntoon ja osittain tuhoutuneet. Rakennuksille on haettu tämän vuoden tammikuussa purkulupa. Purkukustannuksia tule kaupungille arvion mukaan 200 000–300 000 euroa. Franssilan käsityksen mukaan tarvittava summa löytyy kaupungin talousarvion sisältä.

Kauppahinta on 390 000 euroa. Mikko Franssila sanoo, että kaupungilla on vuosittain varattuna summa maanhankintoihin.

”Tämä summa riittää alueen kauppahinnan maksuun, koska muita tarpeita tälle vuodelle on vähemmän.”

Kiinteistökauppa

Viidennumero

  • Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunki ostaa kaksi vierekkäistä kiinteistöä Viidennumerolta Talvitienlahden rannalta.

  • Toisella kiinteistöistä sijaitsevat Viidennumeron huonokuntoiset rakennukset. Toinen kiinteistö sijaitsee sen vieressä Rapolantien varrella vastapäätä Pappilanniemeä.

  • Kiinteistöt ovat kooltaan 26 630 m2 ja 23 333 m2.

  • Nykyisessä rantojen osayleiskaavassa kesäpäivän viettäjien hyvin tuntema kiinteistö sijaitsee matkailupalveluiden alueella.

  • Kaavan mukaan ympäristö säilytetään. Rakentamisessa ja muussa maankäytössä tulee ottaa huomioon arvokas maisemakuva ja välttää sen muuttamista. Yleiskaavaan on merkitty myös venesatama tai -valkama.

  • Rantojen osayleiskaavan päivityksessä merkitään valtakunnallisesti maisemallisesti arvokkaat ranta-alueet virkistysalueeksi ja varmistetaan ranta-alueiden säilyminen yleisessä käytössä. Muutoin kaavaan tulee jokin matkailupalveluja tukevaa rakentamista salliva merkintä.

  • Kaupungin pitää purkaa Viidennumeron rakennukset 10.2.2026 mennessä. Huoltoasema kuitenkin puretaan jo 3. elokuuta 2023 mennessä, koska kauppakirjassa on ehdollinen määräys ylimääräisistä maanvaihtokuluista. Myyjä joutuu niihin osallistumaan, jos maaperästä paljastuu sellaista muutosta tai laajempaa saastumista, mitä ei näy kauppakirjan liitteenä olevassa maaperätutkimuksessa tai mitä muuten ei ole saatettu ostajan tietoon.

  • Ostaja sai tiedon kaupungin aikeista käyttää etuosto-oikeutta 24. helmikuuta, kun kaupat oli tehty 3. helmikuuta.

  • Etuosto-oikeus kunnalla on yli 5000 m2:n kiinteistöön, kun kyse ei ole sukulaisluovutuksesta, pakkohuutokaupasta tai valtiosta ostajana. Etuosto-oikeutta voi käyttää maan hankkimiseksi yhdyskuntarakentamista sekä virkistys- ja suojelutarkoituksia varten.

Lue lisää: Viidennumerolle on etsitty ostajaa jo vuosia – Kysyimme, mitä motelli-ravintolalle kuuluu: ”Ei avaimet käteen -malli”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos