Maaliskuussa Valkeakoskella on varastettu ainakin kolme katalysaattoria – Poliisi: Näin suojaat laitetta rikollisilta

Katalysaattoreiden varkaudet ovat valtakunnallinen ilmiö. Rikollisia kiinnostavat laitteiden sisältämät jalometallit.

Valkeakosken poliisi on saanut maaliskuussa rikosilmoituksia katalysaattorivarkauksista. Arkistokuvassa näkyvät katalysaattorit eivät liity jutun tapauksiin.

15.3. 16:40

Maaliskuun aikana Valkeakoskella on tehty kolme rikosilmoitusta katalysaattorivarkauksista, kertoo rikoskomisario Lassi Suoranta Sisä-Suomen poliisilaitokselta. Anastusrikokset ovat tapahtuneet 6.–7. maaliskuuta.

Vastaavia varkauksia on tapahtunut Valkeakoskella myös aikaisemmin viime vuosina. Esimerkiksi vuonna 2021 Valkeakosken poliisin toiminta-alueella katalysaattoreita varastettiin kymmenittäin. Ilmiö on valtakunnallinen.

Poliisin mukaan autojen katalysaattoreita varastetaan niiden sisältämien jalometallien, kuten rodiumin, palladiumin ja platinan vuoksi. Yhdestä katalysaattorista voi saada romuttamolla jopa 700 euroa.

Katalysaattorivarkaus kohdistuu yleensä yöaikaan pysäköintipaikalle tai kadun varteen jätettyyn autoon. Nopea varas irrottaa auton pakoputkistossa olevan katalysaattorin muutamassa minuutissa.

Vakuutusyhtiöiden mukaan katalysaattorivarkaudet ovat kasvaneen Suomessa hurjaa vauhtia parin viime vuoden aikana, Tekniikan Maailma uutisoi tammikuussa.

Ohjeet

Näin suojaat katalysaattoria

Näillä neljällä tavalla voi itse suojata katalysaattoria rikollisilta:

  • Asenna suojapelti katalysaattorin eteen.

  • Kaiverra rekisterinumerosi katalysaattoriin.

  • Maalaa katalysaattori huomiota herättävällä värillä.

  • Pysäköi ajoneuvo lukittuun tilaan tai sellaiseen paikkaan, missä ihmisiä liikkuu myös yöllä, eli varkaalla ei ole työrauhaa.

Lähde: Poliisi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos