Katso uudet havainnekuvat Valkeakoskelle suunniteltavasta Prismasta – Tuleeko keskustaan myös autopesula?

Prisma-laajennuksen suunnitelmat ovat luonnosvaiheesta hieman tarkentuneet. Puistomaisella risteysalueella säilyvät suuret puut ja keskustan rakennuskulttuuria vaalitaan.

Havainnekuvassa näkyy muutoksenmukainen katunäkymä Tehtaankadun suunnalta. Näkymä on kuvattuna kaakon suuntaan.

16.3. 7:00

Edellytykset kauppakeskus Koskikaran muutoksille ja S-marketin laajennukselle Prismaksi ovat Valkeakoskella taas askeleen aiempaa lähempänä. Kaupunginhallitus päätti maanantaina asettaa kaavaehdotuksen nähtäville päivitetyn kaavamateriaalin mukaisesti. Ehdotuksesta tiedotetaan osallisia ja pyydetään lausunnot.

Suunnittelualueeseen kuuluvat Koskikaran kaksi tonttia ja Valkeakoskenkadun varrella sijaitsevat kolme tonttia, jotka ovat rakentamattomia. Pirkanmaan maakuntakaavassa alue kuuluu maakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön alueeseen.

Varsinainen laajennus sijoittuu korttelialueen keskiosiin, rakentamattomille tonteille. Katukuva muuttuu vain Tehtaankadun puolelta.

Kaavamuutosta suunnitellaan alueelle, joka on tässä ilmakuvassa.

Valkeakoskenkadun ja Tehtaankadun risteykseen rajautuvalla alueella on voimassa olevassa kaavassa rakennusoikeutta 2 700 kerrosneliötä. Tulevassa kaavassa alueelle tulee 200 kerrosneliötä rakennusoikeutta autopesulalle. Pesulan tieltä kaadetaan puita. Muutoin tilanne, jossa mäen päällä on pysäköintialue, pysyy entisenä. Alueen kaavan mukainen rakennusoikeus siis kevenee, kaavaehdotuksessa sanotaan.

Risteyksen suuntaan jää tulevassa kaavassa istutettava alue. Risteysalueen tuntumassa kasvavat suuret puut määrätään kaavalla säilytettäviksi.

Liikekeskus Koskikara on 1990-luvun rakennus eivätkä sen muutokset vaarannakaan maakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä. Kun rakennus laajenee korttelialueen sisällä, Valtakadun katukuva ei muutu muuta kuin julkisivuun kiinnitettävin mainoksin. Muut muutokset näkee niiden valmistuessa liikekeskuksen sisällä.

Päivittäistavaramyymälän laajentuessa liukutasot siirtyvät sisäänkäynnistä aukeavaan aulatilaan, ehdotuksesta selviää. Tällöin menetetään kattoikkunoiden luonnonvaloa, mutta aulatilan valaistusta vastaavasti lisätään.

Näin ilmastonäkökulma huomioidaan

Aulatilan luvataan säilyvän tyylikkäänä muutoksesta huolimatta. Valkeakoskenkadun puolelle tulee ramppi. Maanleikkauksista syntyy maamassoja, joita voi hyödyntää pengerryksissä. Tämä on yksi kaavan ilmastonäkökulmista samoin kuin se, että kalliosta voi murskata kivilajikkeita ja se, että pysäköinti- ja liikennealueiden rakennekerroksissa voi käyttää uusio- ja kierrätysmateriaaleja.

Ilmaston kannalta edullinen on myös sijainti ydinkeskustassa, jonne pääsee joukkoliikenteellä, kävellen tai pyörällä. Yksityisautoilun määrää voi näin minimoida. Kauppakeskuksen liikenne- ja pysäköintijärjestelyt ovat kaavatyössä tarkastelussa.

Tältä katunäkymä näyttäisi muutoksen jälkeen. Havainnekuva on Tehtaankadun suunnalta luoteeseen päin.

Liikenne-, huolto- ja paikoitusjärjestelyjä uusiksi

Rakennusoikeutta kaavassa on osoitettu 18 235 neliömetriä. Kaavamuutoksen pohjana on Arkkitehtitoimisto Q’Ark oy:n laatima asemapiirros kauppakeskuksen laajennuksesta. Aloite kaavamuutoksesta tuli Kiinteistö oy Valkeakosken Liikekeskukselta ja Pirkanmaan Osuuskaupalta.

Muutos vaatii kolmen rakentamattoman naapurikiinteistön liittämistä kaavamuutosalueeseen. Liikenne-, huolto- ja paikoitusjärjestelyjä menee uusiksi. Vireille kaava tuli viime lokakuussa ja luonnos oli nähtävillä jo tammikuussa. Nähtävillä olon jälkeen kaava vaatii vielä kaupunginhallituksen hyväksynnän. Sitten, kun kaava on lainvoimainen, päästään laajennusta toteuttamaan.

Jos kaava saa lainvoiman tulevana kesänä, voi Valkeakoskella avautua Prisma jo ensi vuoden aikana eli vuonna 2024.

Lue lisää: Tältä Koskikarassa voi näyttää, kun Prisma-laajennus on tehty – Kaava valmistumassa kesäksi

Lue lisää: Valkeakosken ydinkeskusta tiivistyy, kun S-market kasvaa Prismaksi – Rakentamatonta maata tulee käyttöön ja uudisrakennuksen katolle valmistuu lisää pysäköintitilaa

Lue lisää: Prisma suunnitteilla: Tällaista kaavoitusta Pirkanmaan Osuuskauppa Valkeakoskelta hakee

Lue lisää: Prismaa kaavoitetaan Valkeakoskelle: ”Samaa kokoluokkaa Ideaparkin ja Pirkkalan Prismojen kanssa” – Näin muutos toteutettaisiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos