Valkeakoskella suunnitellaan yhden tasoristeyksen poistoa ja toisen siirtoa – Näin tieyhteydet voivat muuttuva

Väylävirasto pyrkii parantamaan tasoristeysturvallisuutta Valkeakoskella. Nyt luonnosvaiheessa olevat ratasuunnitelmat toisivat muutoksia paitsi tasoristeyksiin myös tieyhteyksiin. Maanantaina luonnoksesta järjestetään verkossa esittelytilaisuus asiasta kiinnostuneille.

Rantoon nykyisessä tasoristeyksessä on osin huono näkyvyys, koska tie lähestyy junarataa hyvin viistosti. Väyläviraston ratasuunnitelman tuoreessa luonnoksessa esitetään uutta tielinjausta, joka korjaisi ongelman ja toisi samalla muutoksia alueen tieyhteyksiin.

13.3. 15:53

Väylävirasto on julkaissut suunnitelmaluonnokset, jotka koskevat Toijala–Valkeakoski-junaradan turvallisuuden parantamista Rantoon ja Sonnanharjun tasoristeysten osalta. Kyse on luonnoksista eli suunnitelmat eivät ole vielä valmiita.

Luonnoksessa nykyinen Rantoon tasoristeys poistetaan ja uusi tasoristeys rakennetaan sen länsipuolelle. Suunnittelukonsultti Antti Uotila Ramboll CM:stä kertoo, että näkyvyys nykyisessä risteyksessä on huono.

”Tie ylittää radan viistosti todella jyrkässä kulmassa, jolloin näkyvyys takaviistoon on haaste. Luonnoksen uudessa linjauksessa tie menee lähes kohtisuoraan rautatien yli. Risteyskulma korjataan määräysten mukaiseksi. Se on merkittävin turvallisuuden parannus”, Uotila kertoo.

Suunnitelmaluonnoksessa Rantoontie linjataan uudestaan niin, että sen pohjoispää yhdistyy Toijalantiehen. Nykyinen yhteys eteläsuunnasta Rantoontieltä Vääränmäentiehen katkaistaan, kun vanha tasoristeys puretaan. Samalla rautatien ja Vääränmäentien väliin jäävä maantie muutetaan yksityistieksi.

Luonnoksessa lisäksi Vääränmäentien yhteys Toijalantiehen katkaistaan, sillä Vääränmäentien länsipää on tarkoitus purkaa ja maisemoida. Koska yhteys katkaistaan, Vääränmäentiellä sijaitseva linja-autopysäkki jää tarpeettomaksi, ja luonnoksessa Nyssen reitti 66 siirtyy kulkemaan Toijalantietä. Kun ratasuunnitelma etenee, liikennöitsijä antaa siitä oman lausuntonsa ja suunnittelee reittimuutokset sitä tarkemmin.

Luonnoksen mukaan vähäliikenteinen Sonnanharjun tasoristeys poistetaan kokonaan. Uotila kertoo, että alueella on olemassa korvaavat yhteydet, minkä lisäksi tulossa on Rantoon tasoristeyksen parannus.

Suunnittelukonsultin mukaan tasoristeyksiä pyritään vähentämään aina, kun se on mahdollista. ”Turvallisin tasoristeys on sellainen, jota ei ole. Tasoristeyksiä on vähennetty huomattavasti vuosikymmenten mittaan, ja työ jatkuu.”

Maanantaina esittelytilaisuus

Maanantaina 13. maaliskuuta suunnitelmaluonnoksesta järjestetään verkossa esittely- ja vuorovaikutustilaisuus asiasta kiinnostuneille. Luonnoksiin voi tutustua Väyläviraston verkkosivuilla, ja niistä on mahdollista esittää mielipiteitä 26. maaliskuuta saakka sähköpostitse osoitteeseen Tasoristeykset@vayla.fi.

Itse ratasuunnitelman on tarkoitus valmistua keväällä, jolloin se asetetaan nähtäville ja jolloin siitä voi jättää lausuntoja ja tehdä muistutuksia. Jos prosessi etenee ilman viivästyksiä, lainvoimainen ratasuunnitelma voisi Uotilan arvion mukaan olla valmiina syksyllä, jolloin myös rakentaminen alueella voisi aikaisintaan alkaa.

Rantoon ja Sonnanharjun tasoristeysten luonnossuunnitelman esittely ja vuorovaikutustilaisuus maanantaina 13.3. klo 17.30–19.00 verkossa Teams-palvelussa, tapahtumaan voi liittyä tästä linkistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos