Arkkitehtiopiskelijat visioivat Valkeakosken kaupungintalon ja Yhteistalon tulevaisuutta – Katso upeat kuvat ehdotuksista

Valkeakosken kaupungin ja Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikön järjestämän arkkitehtuurikilpailun voitti nimimerkki Mallas, joka esitti sekä kaupungintaloon että Yhteistaloon tyylikkäitä uudisosia. Katso tästä jutusta kuvia kilpailuehdotuksista.

Opiskelijakilpailussa Valkeakosken kaupungintalolle piti suunnitella sekä toimistotilaa että asuntoja. Tällainen on näkymä kanavan rannasta kaupungintalolle kilpailun voittaneen työryhmän Mallaksen ehdotuksessa.

13.3. 7:00 | Päivitetty 15.3. 16:31

Miten kehittää Valkeakosken kaupungintaloa ja Sääksmäentien toisella puolella sijaitsevaa Yhteistaloa tontteineen niin, että ne muodostavat eheää kaupunkikuvaa itsenäisten rakennusten arvon kärsimättä? Sitä ratkottiin Valkeakosken kaupungin ja Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikön järjestämässä suunnittelukilpailussa, jonka parhaat palkittiin Tampereella keskiviikkona.

Valkeakosken yleiskaavapäällikkö Mila Mäenluoma kiittelee niin hyvää yhteistyötä kuin esitettyjä ratkaisuja. Kaupunkia ne eivät sellaisinaan sido, eikä kokonaisuutena valmista ratkaisua edes kilpailulla etsitty. Tilojen mahdollisia käyttäjiäkään ei ole vielä päätetty, vaan kilpailutöissä on esitetty erilaisia vaihtoehtoja. Saatuja ideoita on jatkossa mahdollisuus hyödyntää niitä yhdistelemällä.

Voittajaksi valittiin nimimerkki Mallas, jonka takana ovat opiskelijat Anni Jäntti, Enni Heiskanen ja Sanni Hujanen. Työryhmä saa palkinnoksi 2 000 euroa. He esittävät rakennuksiin uudisosia, jotka palkintolautakunnan mukaan soveltavat onnistuneesti kohderakennusten alkuperäistä 1960-luvun ilmettä ja ovat lajissaan tyylikkäitä.

Aluejulkisivu voittajaehdotuksessa: vasemmalla Yhteistalo ja oikealla Valkeakosken kaupungintalo.

”Kaupungintalon länsipäädyn korotus siirtää rakennuksen painopistettä ja muokkaa sillanpäädyn porttiaihetta, mutta toisaalta ottaa hyvin massallista kontaktia kosken toisella puolen sijaitsevaan korkeaan rakennukseen”, palkintolautakunnan puheenjohtajan Satu Huuhkan allekirjoittamassa arvostelupöytäkirjassa sanotaan. Huuhka toimii yliopiston arkkitehtuurin yksikön määräaikaisena professorina.

Voittajaehdotuksessa kaupungintalon itäsiipeen tulisi poliisin ja kaupungin toimistoja. Vanhasta valtuustosalista tulisi monitoimitila kaupunkilaisille. Kaupungintalon länsisiipeen ehdotus sijoittaisi maantasokerrokseen kaksioita ja muihin olemassa oleviin kerroksiin yksiöitä olemassa olevan käytävän varrelle. Länsipäätyä voitaisiin myös korottaa kahdella kerroksella.

Ehdotuksessa asuntosiiven voisi tulevaisuudessa muuttaa hoivakodiksi tai tuetun asumisen tarpeisiin. Talossa olisi yhteistiloja toimistoväen päivä- sekä asukkaiden ilta- ja viikonloppukäyttöön.

Näkymä kaupungintalon kulmalta Sääksmäentielle ja Yhteistalolle. Voittajaehdotus on Mallas-nimimerkillä työskennelleen opiskelijakolmikon tekemä.

Yhteistalolla voittajaehdotus varaisi tilaa kuntosalille ja ravintolalle sekä suurelle terassille, mutta myös seurakunnan toiminnoille. Yhteistalon toiseen kerrokseen ehdotus kaavailee asuntoja tai palveluasumista. Jos asuntojen kysyntä olisi suurta, rakennettaisiin pohjoissiipeen lisäkerros parvekkeellisine asuntoineen. Yhteistalon tontille esitetään lisärakentamista olemassa olevien naapuritalojen viereen.

Toisen palkinnon saanut työryhmä nimeltä Kuin kaksi marjaa ehdotti tämän näköistä muutosta. Vasemmalla kaupungintalo ja oikealla Yhteistalo.

Toisen palkinnon, 1 500 euroa, sai työryhmä nimimerkillä Kuin kaksi marjaa. Tekijät Salla Härkönen, Pinja Mikkola ja Emmi Paavilainen ehdottavat muun muassa Yhteistalon korotusta ja molempien rakennusten pintamateriaalin vaihtoa. Jälkimmäinen tosin arvostelulautakunnan mukaan muokkaa rakennusten ulkonäköä niin paljon, että toteutettavuus on epävarmaa.

”Valtuustosalin volyymi on hyödynnetty tehokkaasti asuntojen parvikerroksin. Myös Yhteistalon lisättävä asuminen on ratkaistu onnistuneesti. Yhteistalon kattopiha on hyvä tapa tarjota asunnoille yksityisempää yhteistä ulkotilaa. (...) Viherhuoneet eivät luultavasti olisi rakenteellisesti kovin helposti toteuttamiskelpoisia, ” arvostelupöytäkirjassa kirjoitetaan.

Kuin kaksi marjaa -työryhmän jäsenet ehdottavat maisemalaituria, joka olisi uusi, keskeinen paikka ajan viettämiselle. Kanavan maisemista pääsee nauttimaan myös ulkoilureitillä tai ravintolan ulkoterassilla, ehdotuksessa sanotaan.

Lisäksi myönnettiin kolme kunniamainintaa, kukin arvoltaan 700 euroa. Kunniamaininnan saaneista Valkea kanava -nimimerkki (Samu Rantanen ja Olli Koitto) ehdottaa esimerkiksi Yhteistalon edustalle ranta-aukiota istuskeluportaineen ja saunoineen. ”Uimalaiturin toteuttaminen ei todennäköisesti olisi esitetyssä paikassa mahdollista, mutta rajattu allasratkaisu voisi tulla kyseeseen, ” arvostelupöytäkirjassa sanotaan.

Mikä?

Opiskelijakilpailu

  • Valkeakosken kaupungin ja Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikön järjestämä suunnittelukilpailu opiskelijoille. Kohteena kaupungintalon ja Yhteistalon alue.

  • Tulokset julkistettiin 8. maaliskuuta Tampereella. Kilpailuehdotuksen palautti 9 ryhmää.

  • Kaupungintalon tontin asemakaavamuutos on tulossa uuteen kaavoitusohjelmaan. Kaavatyössä voidaan käyttää kilpailutöiden materiaaleja ja havainnekuvia.

  • Kaupungintalon tiloja on jäänyt tyhjilleen ja loputkin työtilat ovat siirtymässä sieltä korjaus- ja muutostöiden aikaiseen väistöön.

  • Valkeakosken kaupungintalon Sääksmäentien puoleinen osa on valmistunut 1956–1958, länsipäädyn matalampi laajennusosa vuonna 1999.

  • Kaupungintalo edustaa 1950-luvun vaatimatonta ja niukkamitoituksellista modernismia. Rakennetun ympäristön selvityksen mukaan se on rakennuksena tärkeä ja maakunnallisesti merkittävä ja sijainniltaan keskeinen.

  • Yhteistalon alkuperäinen osa valmistui 1959–1960. Rakennuttajina oli 14 yksityisyrittäjää. Vuosina 1970–1971 rakennettiin rannansuuntainen lisäsiipi.

  • Rakennetun ympäristön selvityksen mukaan Yhteistalo on rakennustaiteellisesti tyypillinen aikakautensa edustaja.

Oikaisu 15.3.2023 kello 16.31: Kuin kaksi marjaa -työryhmän ehdotuksen kuviin oli virheellisesti päätynyt Mallas-työryhmän jäsenten nimet. Oikeasti Kuin kaksi marjaa -työryhmän kuvat ovat tehneet Salla Härkönen, Pinja Mikkola ja Emmi Paavilainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos