Koskikaran yläparkki on poissa käytöstä liki kaksi kuukautta, näin 150 pysäköintipaikkaa korvataan – ”Voi vähentää asiakasvirtaa”

Kauppakeskus Koskikaran yläparkki suljetaan väliaikaisesti ajoneuvorampin peruskorjauksen takia. Isännöitsijä kuvailee korjausta isoksi urakaksi, jonka aikataulusta on neuvoteltu pitkään: ”Meillä on kovat paineet.”

Valkeakosken keskustassa sijaitsevan kauppakeskus Koskikaran yläparkki menee käyttökieltoon liki kahdeksi kuukaudeksi. Autohalli on käytössä tavalliseen tapaan.

9.3. 7:00

Kauppakeskus Koskikaran yläparkkiin johtavan ajoneuvorampin peruskorjaus alkaa. Peruskorjauksen syy on rampin betonirakenteiden rapautuminen. Lisäksi korjauksessa uusitaan kokonaan vioittuneet sulanapitojärjestelmät.

Työ alkaa 13. maaliskuuta ja kestää 2. kesäkuuta saakka. Ensimmäisenä asennetaan sääsuojat, ja telinetornien kokoaminen vie heti urakan alussa käytöstä pois kymmenen autopaikkaa yläparkin Tehtaankadun puoleiselta reunalta.

Kauppakeskuksen yläparkki suljetaan kokonaan ajoneuvoliikenteeltä ja pysäköinniltä 27. maaliskuuta alkaen. Yläparkin käyttökielto päättyy viimeistään 20. toukokuuta mennessä.

Naapurista vuokrataan pysäköintitilaa

Isännöitsijä Pekka Aalto Pro-Isännöinnistä kertoo, että kauppakeskuksen yläparkissa on noin 150 pysäköintipaikkaa. Osa väliaikaisesti käytöstä poistuvista paikoista korvautuu, kun kauppakeskuksen autohallin käyttö kasvaa. ”Hallin käyttöaste on vain noin 30 prosenttia. Nyt se nousee 100 prosenttiin”, Aalto ennakoi.

Hänen mukaan pysäköintipaikkojen pitäisi riittää, kun autohallin käytön kasvun lisäksi Tehtaankadun toiselta puolelta, Koskikaraa vastapäätä sijaitsevalta UPM:n tehdasalueelta, vuokrataan aidattu tila pysäköintiä varten. ”Tavoitteena on saada sinne vähintään 50 autopaikkaa.”

Koskikarassa työskenteleviä ohjataan pysäköimään UPM:ltä vuokratulle parkkialueelle, jotta autohallissa olisi tilaa asiakkaille.

Vilkkaimpina kauppapäivinä kauppakeskuksessa voi tulla pysäköintipaikoista pulaa. Ruuhkainen tulee todennäköisesti myös pääsiäisestä, jonka aikana yläparkki on pois käytöstä. ”[Ajankohdan suhteen] oli kaksi vaihtoehtoa: joko uhrataan pääsiäinen tai juhannus. Päätettiin, että pääsiäinen.”

Iso urakka ja pitkät neuvottelut

Pekka Aallon mukaan yläparkin sulkeminen vaikuttaa väkisinkin kauppakeskuksessa asiointiin, sillä parkin käyttöaste on hyvin korkea. ”Yläparkissa on kova asiakasvirta autohallia käytetään paljon vähemmän. Korjaus voi tilapäisesti vähentää asiakasvirtaa Koskikarassa.”

Aalto kuvailee peruskorjausta isoksi urakaksi, jonka aikataulusta on neuvoteltu pitkään Pirkanmaan osuuskaupan johdon kanssa. Nyt tiukka aikataulu on lyöty lukkoon päivän tarkkuudella. ”Meillä on kovat paineet. Pirkanmaan osuuskauppa haluaa parkkipaikan ja asiakasliikenteen toimimaan niin pian kuin mahdollista. Se on ymmärrettävää – ei kauppaa saa häiritä kuin sen aikaa, mitä on ihan pakko.”

Yläparkkiin johtava ajoramppi on vuodelta 1992, eikä sitä ole Aallon mukaan remontoitu koskaan. Peruskorjauksessa sen pintarakenteet puretaan, rikkinäinen sulanapitojärjestelmä uusitaan ja pintaan tehdään liukkautta estävä sirotepinta.

”Kaikki sähkövastukset ovat rikki. Rampissa ei ole nyt minkäänlaista sulatusta, talvella siitä on tosi paha ajaa. Huoltoyhtiö hiekoittaa ramppia tosi paljon ja laittaa jäänsulatusainetta, jotta ajaminen olisi turvallista. Siinä on onnistuttu, sillä rampissa ei ole ollut kolareita.”

Kun remontti on ohi ja seuraava talvi alkaa, ramppi pystytään pitämään sulana.

Itse yläkannen rakenteet uusittiin vuonna 2010 pakon edessä, kun vesi oli alkanut vuotaa kannen rakenteiden läpi kaupan tiloihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos