Ruoanlaitto on suurin yksittäinen syy kodeissa syttyviin tulipaloihin. Ruoanlaitosta saa alkunsa noin 900 tulipaloa vuodessa, ja ne muodostavat lähes kolmanneksen asuinrakennuspaloista.
”Aika tavallista on, että ruoka jätetään valmistumaan ilman valvontaa. Monet myös säilyttävät liedellä tavaraa, jota siinä ei saisi pitää. Kahvinkeitin, mikron kupu tai leikkuulauta eivät kuulu liedelle”, toteaa tiedotteessa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (Spek) tutkija Laura Kuurne.
Tavarat päätyvät liedelle esimerkiksi ajattelemattomuuden, kiireen ja keittiön tilanpuutteen takia. Ruoanvalmistuksen valvomattomuus saattaa johtua unohduksesta, päihtymisestä tai muusta alentuneesta toimintakyvystä. Yksinään hohkava liesi voi johtua vahingostakin, jos esimerkiksi koira tai rollaattori osuu lieden kytkimeen.
Liesipalot ovat yleisiä
Liesipalot asunnoissa aiheuttavat merkittäviä taloudellisia vahinkoja, vammautumisia sekä henkilömenetyksiä.
Viralliset tilastot eivät välttämättä kuvaa liesipalojen todellista vuosittaista määrää. Aina paloista ei ilmoiteta hätäkeskukseen, jos koetaan, että noki- ja savuvahingot ovat itse puhdistettavissa.
Liesipalot
Mitä kaikkea liedellä on syttynyt?
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tilastot kertovat, mitkä asiat ja esineet ovat syttymisellään aiheuttaneet liesipaloja vuosina 2016–2020:
Ruoka
Rasva
Sekalaiset tavarat
Astiat
Vedenkeitin
Mikron kupu
Leikkuulauta
Kahvinkeitin
Patalappu tai -kinnas
Kahvipannu
Ruokapakkaus
Muovirasia
Paperi
Tyhjä kattila
Tuttipullo
Muovilasta
Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (Spek)
Liedellä ja sen läheisyydessä syttyvät palot ovat myös aliuutisoituja suhteessa niiden aiheuttamien rakennuspalojen määrään.
”Ihmiset eivät todennäköisesti tunnista liesipalojen yleisyyttä ja niihin liittyviä riskejä”, Kuurne sanoo.
Opettele lieden käyttöä
Lieden käytöstä alkunsa saanut tulipalo on aina hengenvaarallinen. Erityisen vaarallinen se on ihmiselle, joka ei pysty poistumaan tulipalosta ripeästi. Lieden turvallista käyttöä voikin opetella esimerkiksi ikääntyvien vanhempien kanssa.
”Voi tuntua erikoiseltakin ajatus, että pitäisi opetella käyttämään liettä turvallisesti, kun on aikuinen ihminen. Fakta on kuitenkin, että liian moni aikuinen saa kotinsa palamaan nimenomaan ruokaa laittaessaan.”
Tulipalon riskiä voi vähentää ennakoimalla vaaratilanteita. Spekin kyselyn mukaan keittiössä syttyneistä liesipaloista noin 75 prosentissa tapauksista ei aiheutunut isoa vahinkoa, koska asukas tai paikalla olleet ihmiset onnistuivat katkaisemaan palon syttymisen tai kehittymisen.
Muistilista
Tärkeimmät asiat lieden käytöstä
Lieden turvallista käyttöä voikin opetella esimerkiksi ikääntyvien vanhempien kanssa.
Älä säilytä hellan päällä tai sen ympäristössä ylimääräisiä tavaroita.
Kun laitat ruokaa, keskity ruoan laittamiseen.
Varmista, että asunnossa on toimiva palovaroitin.
Selvitä, missä alkusammutusvälineet ovat.
Liesiturvallisuuslaitteet, kuten liesivahti, parantavat turvallisuutta erityisesti toimintakyvyltään heikentyneen kodissa.
Läheinen voi auttaa keittiön turvallisuuden varmistamisessa.
Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (Spek)