Tässä on yleisin syy kotien tulipaloihin – Tutkija: ”Ihmiset eivät todennäköisesti tunnista”

Mikron kupu, tuttipullo, leikkuulauta... Liki kolmannes asuinrakennusten tulipaloista saa alkunsa ruuanlaitosta.

8.3. 10:25

Ruoanlaitto on suurin yksittäinen syy kodeissa syttyviin tulipaloihin. Ruoanlaitosta saa alkunsa noin 900 tulipaloa vuodessa, ja ne muodostavat lähes kolmanneksen asuinrakennuspaloista.

”Aika tavallista on, että ruoka jätetään valmistumaan ilman valvontaa. Monet myös säilyttävät liedellä tavaraa, jota siinä ei saisi pitää. Kahvinkeitin, mikron kupu tai leikkuulauta eivät kuulu liedelle”, toteaa tiedotteessa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (Spek) tutkija Laura Kuurne.

Tavarat päätyvät liedelle esimerkiksi ajattelemattomuuden, kiireen ja keittiön tilanpuutteen takia. Ruoanvalmistuksen valvomattomuus saattaa johtua unohduksesta, päihtymisestä tai muusta alentuneesta toimintakyvystä. Yksinään hohkava liesi voi johtua vahingostakin, jos esimerkiksi koira tai rollaattori osuu lieden kytkimeen.

Liesipalot ovat yleisiä

Liesipalot asunnoissa aiheuttavat merkittäviä taloudellisia vahinkoja, vammautumisia sekä henkilömenetyksiä.

Viralliset tilastot eivät välttämättä kuvaa liesipalojen todellista vuosittaista määrää. Aina paloista ei ilmoiteta hätäkeskukseen, jos koetaan, että noki- ja savuvahingot ovat itse puhdistettavissa.

Liesipalot

Mitä kaikkea liedellä on syttynyt?

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tilastot kertovat, mitkä asiat ja esineet ovat syttymisellään aiheuttaneet liesipaloja vuosina 2016–2020:

  • Ruoka

  • Rasva

  • Sekalaiset tavarat

  • Astiat

  • Vedenkeitin

  • Mikron kupu

  • Leikkuulauta

  • Kahvinkeitin

  • Patalappu tai -kinnas

  • Kahvipannu

  • Ruokapakkaus

  • Muovirasia

  • Paperi

  • Tyhjä kattila

  • Tuttipullo

  • Muovilasta

Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (Spek)

Liedellä ja sen läheisyydessä syttyvät palot ovat myös aliuutisoituja suhteessa niiden aiheuttamien rakennuspalojen määrään.

”Ihmiset eivät todennäköisesti tunnista liesipalojen yleisyyttä ja niihin liittyviä riskejä”, Kuurne sanoo.

Opettele lieden käyttöä

Lieden käytöstä alkunsa saanut tulipalo on aina hengenvaarallinen. Erityisen vaarallinen se on ihmiselle, joka ei pysty poistumaan tulipalosta ripeästi. Lieden turvallista käyttöä voikin opetella esimerkiksi ikääntyvien vanhempien kanssa.

”Voi tuntua erikoiseltakin ajatus, että pitäisi opetella käyttämään liettä turvallisesti, kun on aikuinen ihminen. Fakta on kuitenkin, että liian moni aikuinen saa kotinsa palamaan nimenomaan ruokaa laittaessaan.”

Tulipalon riskiä voi vähentää ennakoimalla vaaratilanteita. Spekin kyselyn mukaan keittiössä syttyneistä liesipaloista noin 75 prosentissa tapauksista ei aiheutunut isoa vahinkoa, koska asukas tai paikalla olleet ihmiset onnistuivat katkaisemaan palon syttymisen tai kehittymisen.

Muistilista

Tärkeimmät asiat lieden käytöstä

Lieden turvallista käyttöä voikin opetella esimerkiksi ikääntyvien vanhempien kanssa.

  • Älä säilytä hellan päällä tai sen ympäristössä ylimääräisiä tavaroita.

  • Kun laitat ruokaa, keskity ruoan laittamiseen.

  • Varmista, että asunnossa on toimiva palovaroitin.

  • Selvitä, missä alkusammutusvälineet ovat.

  • Liesiturvallisuuslaitteet, kuten liesivahti, parantavat turvallisuutta erityisesti toimintakyvyltään heikentyneen kodissa.

  • Läheinen voi auttaa keittiön turvallisuuden varmistamisessa.

Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (Spek)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos