Valkeakoskella sijaitsevaa linnuille tärkeää järveä aiotaan kunnostaa – Samalla kohenee maisema

"Lintuvesikohteiden kunnostaminen on tarpeen kymmenien uhanalaisten ranta- ja vesilintujemme suojelemiseksi”, Maria Yli-Renko Pirkanmaan ely-keskuksesta sanoo.

Valkeakosken Sanomat kuvasi Saarioisjärven uuden lintutornin joulukuussa 2021.

7.3. 15:07

Viime vuonna Pirkanmaalla kartoitettiin rantalaidunnuksen mahdollisuuksia 19 lintuvesikohteessa, sillä rantalaidunnus on yksi keino kunnostaa arvokkaita lintuvesiä. Mahdollisia laidunnettavia kohteita löytyi 14 lintuveden rannoilta yhteensä noin 320 hehtaaria.

Kartoitetut lintuvedet ovat runsaskasvustoisia järviä, jotka on liitetty osaksi Natura-alueiden verkostoa. Vuosikymmenten varrella useiden kohteiden rannat ovat umpeenkasvaneet muun muassa laidunnuksen loppumisen vuoksi ja samalla ne ovat muuttuneet linnuston kannalta epäedulliseen suuntaan.

"Lintuvesikohteiden kunnostaminen on tarpeen kymmenien uhanalaisten ranta- ja vesilintujemme suojelemiseksi. Pääasiassa kosteikkojen rehevöitymisen ja umpeenkasvun seurauksena puolet Suomen vesi- ja rantalintulajeista on uhanalaisia”, toteaa lintuvesikoordinaattori Maria Yli-Renko Pirkanmaan ely-keskuksesta.

Selvityksessä hyväksi havaituilla järvikohteilla rantalaidunnuksen avulla voidaan parantaa niillä viihtyvien lajien elinympäristöjä. Samalla rantalaidunnus parantaa alueiden maisemallista arvoa.

Valkeakoskelta selvityksessä olivat mukana Tykölänjärven ja Vanajaveden Natura-alueiden lintuvedet.

”Molemmilta Natura-alueilta löytyi potentiaalisia kohteita. Vanajaveden lintualueilla potentiaaliset kohteet sijaitsivat Saarioisjärvellä, Ritvalan Vähäjärvellä ja Uskilanlahdella”, Yli-Renko kertoo.

Lintuvesikoordinaattorin mukaan Saarioisjärvellä käytännön suunnittelu laidunalan lisäämiseksi on jo käynnissä. Muissa kohteissa työt pyritään aloittamaan tämän vuoden aikana, mutta toteutuksen järjestystä ei ole vielä suunniteltu.

Hoitokalastusta ja pesimäsaarekkeita

Valkeakoskella on aikaisemminkin kunnostettu lintuvesiä. Esimerkiksi viime vuonna Tykölänjärvellä toteutettiin hoitokalastusta ja järvelle rakennettiin vesilinnuille kaksi pesimäsaareketta. Uskilanlahdella niitettiin puolestaan vesikasvillisuutta, ja Saarioisjärvellä selvitettiin alueen linnustoa.

Selvitys

Lintuvesien kunnostus rantalaiduntamisella

Vuonna 2022 Pirkanmaalla kartoitettiin 19 lintuvesikohteen rantalaidunnuksen mahdollisuuksia. Rantalaidunnus on keino kunnostaa arvokkaita lintuvesiä.

Mahdollisia laidunnettavia kohteita löytyi noin 320 hehtaaria 14 lintuveden rannoilta.

Selvitys tehtiin osana ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteistä Helmi-elinympäristöohjelmaa (2021–2030), jonka tarkoituksena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta.

Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen.

Lähde: Pirkanmaan ely-keskus

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos