Neuvottelutulos linja-autonkuljettajien työehdoista syntyi, tästä päätettiin

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Autoliikenteen työnantajaliitto ALT pääsivät neuvottelutulokseen linja-autonkuljettajien ja huoltokorjaamojen työehtosopimuksista. Osapuolet hyväksyivät sopimukset myöhään perjantaina. Lakot päättyivät heti.

6.3. 15:50

Bussilakot päättyivät myöhään perjantai-iltana, sillä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT sekä Autoliikenteen työnantajaliitto ALT saavuttivat neuvottelutuloksen hieman ennen puoltayötä perjantaina. Sopu syntyi myös huoltokorjaamoalalla.

"Olemme AKT:ssä tyytyväisiä sekä solmittuihin työehtosopimuksiin että työtaisteluiden päättymiseen. Kaikkiin tavoitteisiin ei tällä kertaa päästy, mutta sopimuksen syntyminen vaatii yleensä kompromissien tekemistä. Kokonaisuuteen voi olla ainakin osittain tyytyväinen”, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko totesi tiedotteessa lauantain vastaisena yönä.

Neuvotteluja työ- ja lepoajoista

AKT hylkäsi viime tiistaina sovittelija Jukka Ahtelan antaman sovintoehdotuksen huoltokorjaamo- ja linja-autoalalla. Työnantajapuoli olisi hyväksynyt ehdotuksen.

Aiemmin perjantaina Kokko sanoi tiedotteessa, että linja-autoalan sovittelun keskiössä ovat nyt olleet työ- ja lepoajat. ”Neuvotteluja käydään työhönsidonnaisuusajasta ja työpäivän pituudesta eli maksimiajasta”, Kokko sanoi.

Nyt AKT kertoo, että sopimuksessa sovittiin muun muassa työhönsidonnaisuusajasta.

”Sopimukset pitävät sisällään 6 prosentin palkankorotukset. Työaikoihin saatiin paikallisen sopimisen malli työhönsidonnaisuusajan merkittävälle lyhentämiselle. Nykyisellään tämä tarkoittaa linja-autonkuljettajalla 11,5 tunnin pituista päivää työpäivän alkamisesta sen päättymiseen. Sopimukset sisältävät myös arkipyhäkirjauksen, rinnakkaissopimusten kiellon sekä sosiaalitilatyöryhmän. Lisäksi saatiin pää auki linja-autohenkilöstön sopimuksessa lauantailisän osalta. Kaikki määräykset eivät koske molempia työehtosopimuksia”, AKT:n tiedotteessa avataan.

Paikallisia vaikutuksia

Lakot huoltokorjaamo- ja linja-autoalalla alkoivat viime viikon keskiviikkona. Bussilakko aiheutti julkisia kulkuvälineitä käyttäville paikoin harmaita hiuksia Pirkanmaan alueella, kun lakko pysäytti noin puolet Tampereen seudun joukkoliikenteen eli Nyssen bussiliikenteestä. Valkeakosken Nysse-vuoroihin lakko ei kuitenkaan vaikuttanut kuin yhden linjan osalta.

Lakon piirissä olivat Länsilinjat, Paunu, Pirkanmaan Tilausliikenne ja Pohjolan Liikenne. Lakko ei koskenut Tampereen kaupunkiliikenne TKL:n liikennöimiä linjoja. Lakko vaikutti myös pitkän matkan bussien liikennöintiin.

Todellinen testi olisi ollut edessä tänään maanantaina Pirkanmaalla, kun talvilomat olisivat päättyneet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos