Eduskunta hyväksyi Suomen Nato-jäsenyyden selvin luvuin – Valkeakosken kansanedustajilla vastakkaiset kannat

Eduskunnan hyväksynnän jälkeen jäsenyyden hyväksyminen kulkee hallituksen kautta presidentin tehtäväksi.

Valkeakoskelaiset kansanedustajat Anna Kontula ja Pauli Kiuru asettuivat eduskunnan Nato-äänestyksessä vastakkaisille puolille.

1.3. 15:55

Eduskunta on hyväksynyt selvin äänin esityksen Suomen liittymisestä puolustusliitto Natoon. Esityksen puolesta äänesti 184 ja sitä vastaan 7 kansanedustajaa. Tyhjää äänesti yksi ja poissa oli 7 edustajaa.

Äänestyksen pohjana oli ulkoasiainvaliokunnan mietintö, jossa valiokunta puolsi yksimielisesti Natoon liittymistä.

Valkeakoskelaiset kansanedustajat, kokoomuksen Pauli Kiuru ja vasemmistoliiton Anna Kontula edustivat äänestyksessä vastakkaisia näkemyksiä. Kiuru äänesti enemmistön mukana liittymisen puolesta. Kontula oli yksi seitsemästä edustajasta, jotka äänestivät esitystä vastaan.

Jäsenyyden hyväksyminen kulkee seuraavaksi hallituksen kautta presidentin tehtäväksi. Presidentti Sauli Niinistö on sanonut aikovansa vahvistaa kansallisen Nato-lainsäädännön heti eduskunnan hyväksymisen jälkeen.

Suomi ei kuitenkaan pääse Naton täysjäseneksi ennen kuin kaikki nykyiset Nato-maat ovat hyväksyneet jäsenyyden. Ratifiointeja odotetaan edelleen Turkilta ja Unkarilta.

Äänestykseen päädyttiin, sillä kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) esitti tiistaina eduskunnan täysistunnossa Nato-jäsenyyttä koskevan lakiesityksen ja ulkoasiainvaliokunnan mietinnön hylkäämistä, ja kansanedustaja Johannes Yrttiaho (vas.) kannatti Mustajärven esitystä.

Mustajärvi esitti myös eduskunnan hyväksyttäväksi kolmea lausumaa, joissa Suomi muun muassa ilmoittaisi, ettei se salli missään olosuhteissa ydinaseiden sijoittamista Suomeen, Suomen alueelle ei saisi sijoittaa pysyvästi Naton tukikohtia eikä Suomi sallisi minkään muun valtion käyttää maamme aluetta tai ilmatilaa vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan. Eduskunta ei hyväksynyt näitä lausumia.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) totesi täysistunnossa tiistaina, että käsiteltävänä olevalla päätöksellä ja lainsäädännöllä ei muuteta Suomen kantaa, linjaa eikä lainsäädäntöä ydinaseisiin liittyen. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) puolestaan sanoi, että Suomi ei ole ydinaseita hamuamassa eikä niitä ole kukaan Suomeen tyrkyttämässäkään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos