Toimitusvelvollisen sähkön hinta Valkeakoskella laskee – Huhtikuussa sähkön siirtohinnat nousevat

Valkeakosken Energia nostaa siirtohintoja 1. huhtikuuta alkaen. Omavoima laskee portaittain toimitusvelvollisia hintojaan.

Toimitusvelvollisella sopimuksella ostettava sähkö on edelleen kallista esimerkiksi Valkeakoskella. Pörssisähkön tuntihinta oli keskiviikkona kello 14:n jälkeen 12,2 senttiä/ kWh ja 7 vuorokauden keskihinta 8,0 senttiä/kWh.

1.3. 15:41

Valkeakosken Energia Oy toteuttaa sähkön hinnan korotukset suunnitellusti huhtikuun alussa. Yhtiön hallitus päätti marraskuussa odottaa kevääseen, ennen kuin nostaa siirtohintoja.

”Olemme ymmärtäneet asiakkaiden huolen tämän talven energiakustannuksista ja tästä syystä viivästyttäneet korotusta”, yhtiö kirjoittaa asiakastiedotteessaan.

Hinnanmuutoksen kokonaisvaikutus siirtomaksuihin on keskimäärin 7 prosenttia. Kokonaisvaikutuksessa on otettu mukaan laskelmaan siirronkulutus- ja perusmaksu, sähkövero ja arvonlisävero.

Yhtiön mukaan muun muassa sähköverkon rakentaminen on kallistunut ja häviöenergian kustannukset ovat nousseet. Yhtiön esimerkkilaskelmien mukaan kerrostaloasujan siirtohinta nousee keskimäärin 1,61 euroa kuukaudessa, kun vuosikulutus on 2 500 kilowattituntia. Sähkölämmitteisessä, 16 000 kWh vuodessa kuluttavassa omakotitalossa korotus nostaa siirtohintaa keskimäärin 5,43 euroa kuukaudessa.

Sähköenergian hinta putoaa Valkeakoskella, jos asiakas ostaa sähköä Omavoimalta toimitusvelvollisella sopimuksella. Esimerkiksi yleissähkön energiamaksu on vielä voimassa olevalla 10 prosentin arvonlisäverolla 1. maaliskuuta alkaen 27,90 senttiä/kWh. 1. huhtikuuta vastaava hinta on 22,90 senttiä.

Omavoima kertoo tiedotteessaan, että 1. toukokuuta alkaen tavoitteena on laskea hintaa alle 20 sentin tason per kilowattitunti, vaikka määräaikainen arvonlisäveron alennus päättyy. Arvonlisävero nousee siis 10 prosentista 24 prosenttiin.

Sähkön hinnanlasku on saanut vauhtia leudosta talvisäästä ja hyvistä tuulioloista. Omavoima kertoo tiedotteessaan, että matala spot-hintataso on vähentänyt sähkökaupan riskejä, mutta hintasuojausten takia tuotehinnat laskevat maltillisesti. Viivästykset Olkiluoto 3:ssa ja mahdolliset kevättalven pakkasjaksot voivat vielä nostaa spot-hintoja.

Kuluttajan sähkölasku koostuu sähköenergian myyntihinnasta, siirtohinnasta ja veroista. Sähköenergian myyntihinnassa on perusmaksu ja mitatun kulutuksen mukainen maksu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos