AKT hylkäsi linja-autoalan sovintoehdotuksen – lakko alkaa keskiviikko­yönä, näin se vaikuttaa liikenteeseen

Kuorma-autoala, terminaalitoiminta sekä säiliöauto- ja öljytuoteala hyväksyivät oman sovintoehdotuksensa.

Auto- ja kuljetustyöntekijöiden ammattiliiton AKT:n lakko vaikuttaa laajasti Tampereen seudun Nysse- liikenteeseen.

28.2. 19:58

Linja-autoalan ja huoltokorjaamojen lakko alkaa keskiviikkoyönä, sillä Auto- ja kuljetustyöntekijöiden ammattiliitto AKT hylkäsi tiistaina annetun sovintoehdotuksen.

Sovittelija Jukka Ahtelan antama sovintoehdotus linja-autohenkilökunnan ja huoltokorjaamojen sopimukseen on AKT:n mukaan riittämätön ja hylättiin myös muista kuin rahasta johtuvista syistä. AKT:n mukaan linja-autoliikenteen aikataulut ja työpaine ovat merkittävästi kiristyneet, eivätkä työehdot vastaa olosuhteita.

Linja-autohenkilökunnan lakko alkaa keskiviikkona kello 3 aamuyöllä. Ammattiliitto AKT:n ilmoittaman lakon on määrä jatkua ensi viikon perjantaihin eli 10. maaliskuuta kello 3 saakka.

Vaikuttaa Nyssen liikenteeseen

Linja-autoalan lakolla on merkittäviä vaikutuksia erityisesti kaupunkien paikallisliikenteessä. Lakko pysäyttää yli puolet Tampereen seudun Nyssen bussiliikenteestä. Lakon piirissä ovat Länsilinjat, Paunu, Pirkanmaan Tilausliikenne ja Pohjolan Liikenne.

Normaalisti liikennöidään TKL:n, Valkeakosken Liikenteen ja Vekka Groupin liikennöimät linjat 2, 7, 8, 17, 28, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 47, 58, 60, 63-67, 82, 86, 95X, 95KUTSU ja 103. Linjoilla 6, 12, 39A ja 41 liikennöidään osa vuoroista.

Muilla linjoilla liikennöinti keskeytyy.

U-linjojen vuoroista voi tiedustella liikennöitsijältä. Nysse ei vastaa U-linjojen liikennöinnistä, sen suunnittelee ja järjestää ulkopuolinen toimija.

Lakon aikana ajettavat vuorot voi tarkistaa Nyssen reittioppaasta, josta perutaan lakon piirissä olevien liikennöitsijöiden kaikki vuorot. Perutut vuorot näkyvät yliviivattuina. Koska peruttuja vuoroja tulee paljon, niistä ei poikkeuksellisesti kerrota Twitterissä Nyssen poikkeusinfon tilillä. Sen sijaan ne näkyvät reittioppaan lisäksi sivulla nysse.fi/poikkeustilanteet.

Yksittäisiä vuoroja lisätään reittioppaaseen sitä mukaa, kun tieto ajettavasta vuorosta vahvistuu. Muutoksia voidaan tehdä nopeastikin, joten vuoron liikennöinti kannattaa tarkistaa reittioppaasta juuri ennen lähtöä.

Kolme alaa hyväksyi sovintoehdotuksen

Sovintoehdotus annettiin myös kuorma-autoalaa, terminaalitoimintaa sekä säiliö- ja öljytuotealaa koskevaan työriitaan. Työriidan osapuolet ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tiistaina antaman sovintoehdotuksen.

Kuorma-autoalan, terminaalitoiminnan sekä säiliö- ja öljytuotealan keskiviikoksi ilmoitetut lakot eivät toteudu. Myös Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n tukilakko peruuntuu, sillä sen tarkoituksena oli tukea AKT:n työtaistelua kuorma-autoalalla.

AKT on sanonut tavoittelevansa aloilleen neuvotteluratkaisuja, joilla reaalipalkka ei pienene, vaan ostovoima säilyy.

Ahtausalan työriidan sovittelu puolestaan jatkuu keskiviikkona. Ahtaajat ovat olleet lakossa lähes kaksi viikkoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos