Kuorma-autoalan lakko pysäytti Valkeakosken kotien jätteenkuljetukset viikon ajaksi

Kiertokapula pyrkii turvaamaan koulujen, päiväkotien sekä hoitolaitosten jätehuollon lakon aikana. Lakon sovittelu jatkuu lähipäivinä.

Rinki-ekopisteet saattavat täyttyä viikon kestävän kuorma-autoalan lakon vuoksi.

15.2. 11:08

Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n lakot ovat alkaneet satamissa ja kuljetuksissa tänään. Ahtausalan lakko jatkuu toistaiseksi. Jos sovintoa ei löydy, terminaalialan lakko kestää lakkovaroituksen mukaan ensi keskiviikkoon asti. Kuorma-autoalan sekä säiliöauto- ja öljytuotealojen lakkojen on määrä päättyä ensi tiistaina puolilta öin.

Valkeakoskella toimiva Kiertokapula tiedottaa, että kuorma-autoalan lakko vaikuttaa yhtiön jätteidenkuljetuksiin. Valkeakoskella pysähtyvät viikoksi kotitalouksien seka- ja biojätteen kuljetukset.

Lakon aikana Kiertokapula kertoo pyrkivänsä turvaamaan koulujen, päiväkotien, hoitolaitosten ja palvelutalojen jätehuollon.

Valkeakosken lisäksi kuljetuksia pysähtyy Järvenpäässä, Tuusulassa, Hämeenlinnassa ja Hyvinkäällä.

Rinki-ekopisteet todennäköisesti täyttyvät

Lakko vaikuttaa Rinki-ekopisteiden toimintaan, kertoo Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy. Rinki-ekopisteiden tyhjennyskuljetuksia ajavat Ringin yhteistyökumppanit. Rinki tiedotti tiistaina, että lakkoviikon aikana monia Rinki-ekopisteitä ei pystytä tyhjentämään eikä siivoamaan.

Osa Rinki-ekopisteiden keräyssäiliöistä on tyhjennetty etukäteen alkuviikosta. Mikäli lakko kestää useita päiviä, jotkut keräysastiat tulevat väistämättä täyttymään, Ringin tiedotteessa sanotaan.

Postin kuljetuksiin myös vaikutuksia

Postin tiedotteen mukaan AKT:n lakoilla on vaikutuksia myös Postin kuljetus- ja terminaalitoimintoihin sekä kotimaan ja ulkomaan lähetyksiin.

Tiistaina Posti arvioi tiedotteessaan, että pakettien, kirjeiden, lehtien sekä ulkomailta saapuvien ja lähtevien lähetysten kulku voisi viivästyä useista päivistä yli viikkoon. Sama arvio koskee myös rahtikuljetuksia.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut tarvittaessa tukevansa AKT:tä tukilakolla. Tukilakko alkaisi torstaina puolen yön aikaan ja päättyisi tiistaina

Sovittelu jatkuu lähipäivinä

Työtaisteluun päädyttiin, kun AKT hylkäsi eilisiltana sovittelijan työriitaan antaman sopimusehdotuksen. Lakot koskevat kaikkiaan noin 9 000:ta työntekijää ja vaikuttavat laajasti Suomen ulkomaankauppaan ja moniin kuljetuksiin.

Valtakunnansovittelijan toimisto tviittasi sopimusehdotuksen kaaduttua, että työriidan sovittelua yritetään jatkaa lähipäivinä.

AKT on antanut uusia lakkovaroituksia lakoista, jotka alkaisivat 1. maaliskuuta. Lakot koskisivat kuorma-autoalaa, huoltokorjaamoita, säiliöautoalaa, linja-autohenkilökuntaa, öljytuotealaa ja terminaalitoimintaa.

Valtaosa AKT:n sopimuksista ja samalla työrauhavelvoite päättyi tammikuun lopussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos