Kaupan alan työriitaan saatiin sopu, ja lakot peruuntuvat – tällainen on ratkaisu

Kaupan liiton ja Palvelualojen ammattiliitto Pamin hallinnot hyväksyivät neuvottelutuloksen myöhään sunnuntai-iltana. Kaikki ilmoitetut työtaistelut peruuntuvat, koska sopimus syntyi.

Lakko vaikutti menneellä viikolla osan ruokakaupoista toimintaan Pirkanmaallakin. Palvelualojen ammattiliiton lakkovahdit seisoivat Tampereen Lielahden Prisman edustalla 9. helmikuuta.

13.2. 15:49

Kaupan alan työntekijöiden ja esihenkilöiden työehdoista on nyt sovittu kahdeksi vuodeksi. Neuvottelutulos syntyi sunnuntai-iltana ja Kaupan liiton sekä Palvelualojen ammattiliitto Pamin hallinnot kokoontuivat heti samana iltana käsittelemään sitä. Hieman ennen yhtätoista illalla molemmat liitot tiedottivat hyväksyneensä neuvottelutuloksen.

Kaikki ilmoitetut työtaistelut peruuntuvat, koska sopimus syntyi.

Pam avaa tiedotteessa, että sopimus nostaa kokoaikaisten työntekijöiden henkilökohtaisia palkkoja 165 euroa kuukaudessa, josta ensimmäisen vuoden korotus on 105 euroa (0,66 euroa/tunti) ja toisen vuoden korotus on 60 euroa (0,38 euroa/tunti). Taulukkopalkkoja korotetaan 6,02 prosenttia, joista ensimmäisen vuoden korotus on 3,88 prosenttia ja toisen vuoden 2,14 prosenttia.

Ensimmäisen vuoden korotus tulee voimaan 1.6.2023 alkaen ja toisen vuoden korotus 1.6.2024.

Lisäksi huhtikuun palkanmaksun yhteydessä kaupan alan työntekijöille maksetaan 400 euron suuruinen kertaerä, josta 200 euroa voidaan maksaa myös syyskuun 2023 palkanmaksun yhteydessä.

Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen on tyytyväinen lopputulokseen. ”Saimme neuvoteltua sopimuksen, johon voimme olla tyytyväisiä. Pitkäaikainen tavoitteemme euromääräisistä palkankorotuksista toteutui. Euromääräiset palkankorotukset ovat erityisesti pienipalkkaisten etu”, Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

Kaupan liitto kuvaa, että sopimus on niin sanotun yleisen linjan mukainen. “Palkankorotukset ovat niin sanotun yleisen linjan mukaisia ja painottuvat alan pienipalkkaisille työntekijäryhmille kuten myyjille. Työehtosopimuskierrosta voidaan muutoinkin kutsua tasa-arvokierrokseksi, sillä lisäsimme ei-synnyttävän vanhemman palkallista perhevapaata”, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoo tiedotteessa.

Ei-synnyttävän vanhemman palkallinen perhevapaa pitenee nykyisestä 6 päivästä 36 päivään. Sopimuksessa sovittiin muun muassa myös toimihenkilöiden ja logistiikan työntekijöiden palkkausjärjestelmän uudistuksesta.

Neuvottelutuloksen hyväksymisen myötä kaupan alalle julistetut lakot sekä ylityökiellot, vuoronvaihtokiellot ja tilapäisten siirtojen kiellot peruuntuvat. Seuraavan kaupan alan lakon oli tarkoitus alkaa jo tänä maanantaina kello viisi aamulla.

Kaupan liiton mukaan vastaavasti työnantajien osalta jäsenmaksuperinnän pidättäminen peruuntuu, eikä pidättämättä jättämisiä tehdä.

Uusi työehtosopimus on voimassa 1.2.2023–31.1.2025.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos