Kaupan alan lakko alkaa torstaina, ensi viikolle kaavailtu lakkoja myös Valkeakoskelle – Hedelmistä ja vihanneksista voi tulla puutetta

Torstaina alkava kaksipäiväinen kaupan alan lakko koskee useita K-citymarketin ja Prisman toimipisteitä Pirkanmaalla. Jos kaupan alan lakot toteutuvat myös ensi viikolla, voi mennä viikkoja ennen kuin kauppojen tuotevalikoimat palaavat ennalleen.

K-Citymarket Turtola Tampereella on yksi torstaina alkavan lakon piirissä olevista kaupoista.

8.2. 19:23

Kaupan alan työntekijöiden suuri lakko alkaa torstaina kello 5. Lakko koskee noin 160:tä S- ja K-ryhmien markettia. Kyseisissä kaupoissa työskentelee Palvelualojen ammattiliiton (Pam) mukaan noin 16 000 työntekijää.

Kauppojen lisäksi lakko koskettaa Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaaleja. Lakot päättyvät lauantaina.

Valtakunnansovittelijan toimisto kertoi tiistaina, ettei kaupan työriitaan saatu sopua. Sen mukaan Kaupan liiton ja palvelualojen ammattiliiton Pamin näkemykset ovat edelleen niin kaukana toisistaan, ettei sovintoehdotuksen antamiselle ole edellytyksiä. Valtakunnansovittelija keskustelee osapuolten kanssa siitä, milloin sovittelua voidaan jatkaa.

Pamin tavoitteena on neuvotella noin 200 euron korotus palkkoihin.

Lakko voi näkyä asiakkaille yksittäisten tuotteiden puutteena sekä jonoina auki olevissa myymälöissä, Päivittäistavarakauppa ry:stä arvioidaan.

Ruoan riittävyydestä ei ole tarpeen huolehtia, vaan ruokaa riittää kauppojen hyllyillä myös lakon aikana.

Lakko näkyy Pirkanmaalla poikkeusaikoina useissa marketeissa. Kaksipäiväinen lakko koskee useita K-citymarketin ja Prisman toimipisteitä, mutta lakon piirissä olevat kaupat eivät välttämättä sulje sen ajaksi oviaan täysin.

Mitä?

Lakon piiriin kuuluvat kaupat Pirkanmaalla

K-Citymarket Tampere Turtola Tampereella

K-Citymarket Nokia Nokialla

K-Citymarket Pirkkala Pirkkalassa

K-Citymarket Tampere Lielahti Tampereella

K-Citymarket Tampere Linnainmaa Tampereella

Prisma Lempäälä Ideapark Lempäälässä

Prisma Lielahti Tampereella

Kauppojen lisäksi myös Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaali

Pirkanmaan K-citymarketeista vastaavan Keskon Länsi-Suomen aluejohtaja Jari Alanen kertoo aiemman kokemuksen osoittavan, ettei kauppoja tarvitse lakon aikana pitää kokonaan kiinni.

”On valitettavaa, että lakko alkaa. Minun kokemukseni mukaan meillä kaupat pystytään pitämään auki, tosin vajaalla miehityksellä ja mahdollisesti vajaalla palvelutarjonnalla sekä lyhyemmällä aukioloajoilla.”

Lakon vaikutus kuhunkin kauppaan riippuu Keskon osalta kauppiaista, jotka ovat itsenäisiä yrittäjiä.

”Kauppiaat ovat itsenäisiä yrittäjiä, ja he vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan ja myös henkilöstöstään.”

Päätöksen mahdollisista aukioloaikojen muutoksista tekevät kauppiaat nähdessään läsnä olevan henkilökunnan vahvuuden.

Kaikki työntekijät eivät myöskään kuulu lakon piiriin, Alanen muistuttaa.

Alueterminaalin lakko voi näkyä aukkoina hyllyissä

Torstaina alkavan lakon piiriin kuuluu myös Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaali, mikä voi näkyä kaupoissa.

”Voi olla, että perjantaina kuormissa on puutteita. Se voi näkyä asiakkaille siten, että on aukkoja hyllyssä.”

Terminaalista toimitetaan tuotteita myös esimerkiksi kouluihin, päiväkoteihin, sairaaloihin ja ravintoloihin, joten lakko voi näkyä myös niiden toiminnassa, mikäli lakkoihin ei olla varauduttu.

”Pyrimme tietysti kriittiset kuormat toimittamaan, ja toiminta toivottavasti jatkuu normaalisti, kun lakko on ohi.”

Prismojen aukiolo oli tiistaina vielä epäselvää

Torstaina alkava lakko koskee Pirkanmaalla Lempäälän Ideaparkin Prismaa ja Tampereen Lielahden Prismaa.

”Todennäköisesti lakko vaikuttaa näiden kahden Prisman aukioaikoihin”, sanoi Pirkanmaan osuuskaupan toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko tiistaina.

Hänen mukaansa selvitetään, minkä verran työntekijöitä on tulossa töihin.

”Kaikkihan eivät välttämättä ole lakossa. Aina sen kyseisen yksikön oma henkilökunta tiedustellaan.”

Sitä, pidetäänkö kaupat kokonaan kiinni, ei Mäki-Ullakko ei vielä tiistaina osannut sanoa.

Logistiikkapuolen lakkoihin on hänen mukaansa varauduttu toimittamalla myymälöihin normaalia enemmän tavaraa.

Pam: ”Emme pyydä kuuta taivaalta”

Pamin Pirkanmaan aluepäällikkö Elisa Penders kertoo olevansa tietoinen siitä, että osa kaupoista pidetään auki lakkoon osallistumattomilla työntekijöillä.

”Sinne ovat työnantajat rekrytoineet vuokratyönvälitysfirmoista ja esimiehistä henkilökuntaa niin, että yrittävät pitää kaupat auki. Tämä on tietysti meidän näkökulmasta todella surullista, että työnantajat eivät kunnioita lakkoa. Sehän rikkoo työyhteisöjä pidemmäksi aikaa, kun osa menee töihin ja osa jää lakkoon”, Penders sanoo.

Pendersin mukaan Pirkanmaalla kaupan alan lakkoon kuuluu noin vajaa tuhat työntekijää.

Penders kertoo, että Pam vaatii pääasiassa noin 200 euron korotusta työntekijöiden palkkoihin vallitsevan inflaation takia. Hän sanoo, että kaupan ala on muutenkin matalapalkkainen ala, jossa tehdään paljon osa-aikatyötä.

”Pitää myös muistaa se, että Kesko ja S-ryhmä tekevät ennätystuloksia joka vuosi. Tuntuu kohtuuttomalle, että niistä ennätystuloksista ei olla valmiita maksamaan työntekijöille edes sitä korvausta mitä pyydetään. Emme pyydä kuuta taivaalta, vaan täysin kohtuullista korvausta.”

Penders muistuttaa, että työntekijän ei tarvitse kertoa työnantajalle sitä, onko hän menossa lakkoon, kuten ei sitäkään, kuuluuko tämä liittoon.

”Työnantajien vastatoimet ovat olleet aika kovia tällä kierroksella. Lakosta on liikkunut väärää tietoa ja on kyselty, kuka menee lakkoon. Työntekijöitä on myös peloteltu sillä, että jälkeenpäin voi tulla rangaistuksia, jos menee lakkoon.”

Ensi viikolle kaavailtu lisää lakkoja kauppoihin, varastoihin ja satamiin

Jos työriitaan ei saada sopua tällä viikolla, seuraava kaupan alan lakko koittaisi varastoissa, tukuissa ja logistiikkakeskuksissa jo ensi maanantaina. Ensi viikon torstaihin kestävä lakko koskisi 47:ää toimipaikkaa, ja sen piirissä olisi noin 4 000 työntekijää.

Tämänviikkoista mittavampi markettilakko taas olisi luvassa 16.–18. helmikuuta. Lakko koskisi 415:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26 000 ihmistä. Lakon piirissä olisivat muun muassa kaikki Suomen K-citymarketit, Prismat ja Lidlit. K-citymarketin ja Lidlin lisäksi lakko koskisi Valkeakoskella Tokmannia.

Lue lisää: Pamin uusin lakko­varoitus koskee myös Valkeakoskea – mukana kaikki K-Citymarketit, Prismat ja Lidlit – työnantajapuoli ilmoitti vastatoimesta

Ensi viikon lakoilla voisi Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan olla hieman tämän viikon lakkoja laajempia vaikutuksia.

Logistiikkatoimintoihin kohdistuva lakko vaikuttaisi kauppoihin, koska tuotteiden toimitukset myymälöihin hoidetaan niiden kautta, PTY:n valmiuspäällikkö Lauri Kulonen sanoo.

”Myös ensi viikolla alkavaksi suunnitellulla ahtaajien lakolla voi olla tuontituotteiden osalta vaikutuksia, jotka näkyvät kuluttajille kaupassa. Tuoteryhmistä hedelmiin ja vihanneksiin voi tulla joitain hetkellisiä tuotepuutoksia. Siitäkin huolimatta ruokaa riittää Suomessa.”

Jos kaupan alan lakot toteutuvat ensi viikolla, voi mennä viikkoja ennen kuin kauppojen tuotevalikoimat palaavat ennalleen, Kulonen sanoo.

”Määrällisesti tuotteita saadaan nopeasti sen jälkeen, kun varastotoiminnot toimivat jälleen normaalisti ja myymälöissä on henkilöstöä. Tuotevalikoima ei kuitenkaan ole välttämättä kuluttajalle heti sama.”

Ensi viikolle kaavailtu varastoihin ja tukkuihin kohdistuva lakko vaikuttaisi myös niin sanottuun Foodservice-tukkukauppaan, jonka kautta toimitetaan raaka-aineita muun muassa kuntien ja hyvinvointialueiden ruokapalveluihin eli sairaaloihin, tehostetun palveluasumisen yksiköihin, päiväkoteihin sekä kouluihin.

Jos logistiikkatoimintoihin kohdistuvat lakot toteutuvat, on PTY:n mukaan vaarana, etteivät tukkukaupan asiakkaat saa aterioiden raaka-aineita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos