Hallitus pääsi keskiviikkona 25. tammikuuta sopuun uusimmasta sähkötuesta korkeiden sähkölaskujen kanssa kamppaileville. Tukea saa arviolta 800 000 suomalaista tämän vuoden alkupuoliskon aikana. Mutta miten tukea voi saada ja miten se lasketaan?
Kokosimme kuusi kysymystä takautuvasti maksettavasta sähköhyvityksestä.
Mitä sopimuksia tuki koskee?
Sähkön kertahyvitystä saavat ne, jotka maksavat sähköstä yli kymmenen senttiä kilowattitunnilta.
Työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Petteri Kuuva sanoo, että tuki koskee myös pörssisähkösopimuksia. ”Näyttää siltä, että tammikuun hinta saattaa jäädä alle kymmenen sentin. Toisessa erässä, joka määräytyy tammikuun hinnan mukaan, kymmenen sentin raja ei koske pörssisähkösopimuksia.” Kuuvan mukaan tämä johtuu siitä, että pörssisähkön käyttäjät ovat joutuneet joka tapauksessa kantamaan riskin muuttuvista hinnoista ja se on kannustanut asiakkaita toimimaan oikein ajoittamalla kulutusta halvemmille tunneille. ”Siitä ei haluta rangaista.”
Miltä kuukausilta?
Kertatukea maksetaan laskennallisesti neljän kuukauden ajalta eli marras–helmikuun sähkölaskuista. Käytännössä tuki lasketaan marras–joulukuun toteutuneesta sähkön kulutuksesta. Tätä on perusteltu sillä, että laskukaava ei voi kohdistua tammi–helmikuun kulutukseen, koska kyseisille kuukausilla on voimassa jo kaksi eri muuta tukimuotoa.
Miten tuki lasketaan?
Hyvitystä maksetaan viisikymmentä prosenttia sähkölaskun 90 euron omavastuun ylittävältä osalta. Tukea maksetaan enimmillään 700 euroa kuukaudessa. Tukea voi siis saada enimmillään 2 800 euroa. Maaliskuussa maksettavassa ensimmäisessä erässä hyvitetään marras-joulukuun sähkölasku toteutuneen kulutuksen mukaan.
Toisessa erässä marras- ja joulukuun kulutus kerrotaan tammikuun 2023 sähkön hinnan kanssa. Toisessa erässä verrataan toteutunutta sähkönkulutusta tammikuun hintoihin.
Milloin maksetaan?
Marras–joulukuun sähkötuki maksetaan viimeistään maaliskuussa. Toinen erä maksetaan siitä seuraavassa erässä, eli sen ajankohta riippuu asiakkaan laskutusvälistä.
Miten tuen saa?
Sähkötukea ei tarvitse hakea, vaan se myönnetään tukeen oikeutetuille automaattisesti.
Pääsääntöisesti tukea ei makseta suoraan tilille, vaan tuki näkyy sähkölaskussa palautuksena miinusmerkkisenä rivinä.
”Vähän samalla tavalla kuin olisi vahingossa maksanut kaksi kertaa saman sähkölaskun. Tulevalla laskulla palautetaan. Jos palautus on isompi kuin lasku, loppupalautus tehdään seuraavasta laskusta”, Kuuva sanoo.
Jos asiakas on vaihtanut kesken kauden sähkön myyjää, yhtiö lähettää asiakkaalle hyvityslaskun ja pyytää asiakkaalta tilinumeroa. Kuuvan mukaan soittoa palautusasioissa sähköyhtiöön pitäisi harkita tarkkaan. ”Jos muutamakin prosentti soittaa ja kysyy, heidän asiakaspalvelunsa menee tukkoon.”
Sähköyhtiöistä on esitetty huolestuneita arvioita siitä, että tukien maksatukseen vaaditut järjestelmät eivät ehdi valmistua maaliskuuhun mennessä.
Milloin päätetään?
Hallitus neuvotteli tuen ehdoista pitkään ja sopu syntyi keskiviikkona 25. tammikuuta. Esityksen yksityiskohtia viimeistellään vielä ja esitys annetaan eduskunnalle lähiaikoina. Tuki maksaa valtiolle noin 400 miljoonaa euroa.
Mitä?
Sähkötuet kotitalouksille
Sähkön arvonlisävero on laskettu 24 prosentista 10 prosenttiin huhtikuun loppuun saakka.
Sähkövähennystä verotuksessa voi saada, jos vakituisen asunnon sähkölaskut ovat yli 2 000 euroa ajalla tammikuusta huhtikuuhun.
Väliaikainen sähkötuki on kotitalouksille, jotka eivät tulojen alhaisuudesta johtuen pysty hyödyntämään sähkövähennystä verotuksessa.
Sähköhyvitys on kuluttajille, joiden sähkösopimuksissa sähkön hinta on ollut yli 10 senttiä kilowattitunnilta. Hyvitystä maksettaisiin 50 prosenttia sähkölaskusta omavastuun ylittävältä osalta, enimmillään 700 euroa kuukaudessa. Korvaus ei vaikuta aiemmin päätettyihin sähkövähennykseen tai väliaikaiseen sähkötukeen.
Maksuajan pidennystä voi hakea sähköyhtiöiltä huhtikuun loppuun saakka. Lisämaksuaikaa saa enimmillään neljä kuukautta.
Täydennys 27.1.2023 kello 19.24: Juttuun on lisätty tieto, että sähkötukea ei tarvitse hakea, vaan se myönnetään tukeen oikeutetuille automaattisesti.