Poistotekstiilien keräys on alkanut Valkeakoskella – näin se toimii

Tekstiilisäkkejä ei saa jättää keräysastioiden ulkopuolelle, jäteyhtiö Kiertokapula muistuttaa.

31.1. 8:00

Onko kaapeissasi tarpeettomia, mutta puhtaita ja hajuttomia tekstiilejä, jotka eivät kelpaa enää kirpputorimyyntiin tai hyväntekeväisyyteen? Sellaiset vaatteet tai kodintekstiilit eivät kuulu roskiin vaan poistotekstiileinä kierrätettäviksi.

Valkeakoskella keräyspisteenä on Leveteks tekstiilikierrätys Sointulan kauppakeskuksessa, missä on sekä ulkokeräysastia että vastaanotto- ja lajittelupiste. Lajittelupiste on avoinna maanantaista keskiviikkoon kello 9–15 ja torstaisin kello 9–17. Ulkokeräysastioihin poistotekstiilejä voi toimittaa, kun kierrätysmyymälä on kiinni. Säkkejä ei kuitenkaan saa jättää keräysastioiden ulkopuolelle, sillä tekstiilijäte ei silloin pysy kierrätyskelpoisena. Tekstiilien pitää olla kuivia, eivätkä ne saa haista.

Leveteks toivoo, että ulkoastiaa käytetään vain silloin, kun Leveteks on suljettuna eikä tekstiilejä saa tuoduksi suoraan sisälle. Käyttökelpoisia vaatteita ja kodintekstiilejä, lankoja ja käsityötarvikkeita Leveteks ottaa myös vastaan ja myy niitä pikkurahalla.

Poistotekstiileinä keräykseen kelpaavat lopen kuluneet, pestyt paidat, housut, hameet, takit ja kodintekstiilit. Keräykseen ei tule laittaa haisevia, homeisia, märkiä, öljyisiä, tuholaisten tai syöpäläisten saastuttamia tekstiileitä. Myöskään mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, alusvaatteita, sukkia, sukkahousuja, tyynyjä, peittoja, pehmusteita tai pehmoeläimiä ei tule laittaa keräykseen. Edellä mainitut jätteet kuuluvat sekajätteeseen. Keräykseen tuotavat tekstiilit tulee pakata muovipusseihin tai -säkkeihin likaantumisen ja kastumisen ehkäisemiseksi.

Leveteks lajittelee poistotekstiilit Valkeakoskella. Lajiteltuina tekstiilit jatkavat matkaansa Turkuun, jossa Lounais-Suomen Jätehuolto jatkolajittelee ne kierrätykseen.

Kiertokapula kertoo nettisivuillaan, että osa kerätystä poistotekstiilistä päätyy uudelleenkäyttöön, esimerkiksi pienyritysten uusien tuotteiden materiaaliksi. Mekaaniseen käsittelyyn soveltuva tekstiili jalostetaan kierrätyskuiduksi poistotekstiilin käsittelylinjastolla Paimiossa. Tällä hetkellä materiaalina hyödyntämiskelvoton tekstiilijäte käytetään energiantuotannossa.

Oikaisu 1.2. kello 13.12.: Jutussa oli ensin kirjoitettu, että Leveteks on osakeyhtiö. Sitä se ei ole, vaan osa Lempäälän-Vesilahden työttömät ry:n toimintaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos