Pentti Linkolan kotitalon läheltä suojellaan metsää – Yksityiset maanomistajat ovat perustaneet Valkeakoskelle 7 uutta luonnonsuojelu­aluetta

Yksityisten maanomistajien perustamat luonnonsuojelualueet täydentävät ekologista verkostoa sekä turvaavat monimuotoisia metsäelinympäristöjä Valkeakoskella.

Pentti Linkola kuvattiin kotinsa lähellä olevassa metsässä Valkeakosken Sääksmäellä vuonna 2012. Nyt Linkolan kodin lähellä olevia metsiä on suojeltu.

Viime vuonna yksityiset maanomistajat perustivat Valkeakoskelle seitsemän uutta luonnonsuojelualuetta. Yhteensä uutta suojeltua pinta-alaa on liki 54 hehtaaria.

Kolme uusista suojelualueista ovat olleet osa luontolahja-kampanjaan, jossa kampanjan aikana kertyneet yksityisten henkilöiden ja yritysten suojelemat hehtaarit lasketaan yhteen, ja valtio suojelee vastaavan määrän omilta mailtaan.

Luontolahjoista pinta-alallisesti merkittävin on Luonnonperintösäätiön Painossa sijaitsevan Myllyniitynojan varresta hankkima alue. Metsässä juoksee luonnonuomainen pikkujoki, joka laskee Isosta Leppäjärvestä Painonjärveen. Alueeseen sisältyy arvokas sinivuokkotyypin lehtokuusikko, jossa elää liito-orava.

Myllyniityn metsässä juoksee luonnonuomainen pikkujoki, joka laskee Isosta Leppäjärvestä Painonjärveen. Joen alkupää on täynnä pieniä ryöppyäviä koskia.

Lue lisää: Valkeakoski saa uuden suojelualueen – Painossa sijaitsevan metsän läpi solisee pikkupuro ja asukkaisiin kuuluu liito-orava

Kohteen viereen perustettiin myös toinen yksityinen suojelualue.

”Perustetut alueet täydentävät suojelualueverkostoa ja luovat ekologisen yhteyden vanhemmille suojelualueille”, ylitarkastaja Jyri Pääkkönen Pirkanmaan ely-keskuksesta kertoo.

Toisena luontolahjana on suojeltu luonnonsuojelijan, ornitologin ja kalastajan Pentti Linkolan (1932–2020) kotitalon läheisiä metsäalueita Sääksmäellä ja kolmantena pienialainen saarikohde.

Yksi uusista suojelluista alueista on soidensuojelun täydennysehdotuskohde Krimminleton alueelta.

Myös nämä suojeltiin

Viime vuonna perustettiin vielä kolme muuta yksityistä suojelualuetta, joista yksi on aikaisemmin mainittu Myllyniitynojan alueen kakkoskohde.

Lisäksi uusi luonnonsuojelualue on perustettu Ketunpesänkärkeen alueelle, joka rajoittuu Kanta-Taljalan lehdon ja Vainoniemen lehdon luonnonsuojelualueisiin. Alueella on lehtoa, vesistön rantametsää ja monimuotoisuudelle merkityksellistä kangasmetsää metsälehmuksien kera.

Viimeinen uusi suojelualue on perustettu Rapolanharjun lähelle paikkaan, joka sijoittuu Saunalahden ja Pappilan tervaleppäkorpien sekä Rapolan linnavuoren luonnonsuojelualueiden välittömään läheisyyteen. Sijaintinsa ansiosta se täydentää alueen ekologista verkostoa. Kyseessä on pääosin monimuotoisuudelle merkityksellistä runsaslahopuustoista kangasmetsää, jossa on runsas lehtipuiden sekoitus.

Lue lisää: Sääksmäkeläinen Jussi Kuuliala haluaa suojella metsänsä Rapolan linnavuoren naapurista: ”Kunnianosoitus ja kiitos metsälle” – Poikkeuksellisessa urakassa Valkeakoskelta löydettiin liki 60 mahdollista suojelukohdetta

Uudet suojelualueet täydentävät ekologista verkostoa sekä turvaavat monimuotoisia metsäelinympäristöjä Valkeakoskella.

Päätökset suojelualueista on tehty Pirkanmaan ely-keskuksessa. Päätökset merkitään kiinteistörekisteriin ja suojelualueet päivittyvät maastokarttaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos