Sorrilan pääkoulun purkaminen on nyt käynnissä – Ikuistimme katoavan rakennuksen viimeisiä hetkiä

Työkoneet mylläävät Sorrilan koulukeskuksen aluetta. Valkeakosken Sanomat kävi katsomassa, miten päärakennuksen purkaminen on lähtenyt käyntiin.

Maanantaina Sorrilan koulun nimi sinnitteli vielä purettavan päärakennuksen kyljessä.

| Päivitetty

Sorrilan koulun päärakennuksen purkaminen on alkanut. Rakennus väistyy Valkeakosken tulevan eteläisen yhtenäiskoulun uudisrakennuksen tieltä.

Purettava pääkoulu on valmistunut vuonna 1952 ja peruskorjattu vuonna 1992. Jos se olisi jäänyt käyttöön, se olisi pitänyt peruskorjata uudelleen. Asuntolasiipi jouduttiin ottamaan käyttäjien sisäilmaoireilun vuoksi pois käytöstä vuonna 2019.

Pääkoulun tilojen ei ole katsottu vastaavan nykyajan tarpeita. Peruskorjauksen sijaan Valkeakosken kaupunki on päättänyt purkaa rakennuksen. Päätöksenteossa on katsottu, että tilojen käytettävyyttä voi parantaa ja muuntojoustavuutta lisätä uudisrakentamalla helpommin kuin peruskorjauksessa. Uuden rakennuksen kokonaiskustannusarvio on liki 33 miljoonaa euroa.

Sorrilan koulun kaksi muuta rakennusta pysyvät käytössä.

Kun Sorrilan uudistus on valmis vuonna 2025, on Valkeakoskella kouluverkkopäätöksen mukaan kaksi yhtenäiskoulua sekä lisäksi koulut Kärjenniemessä, Tarttilassa ja Rauhalassa.

Tältä Sorrilan purettavan koulurakennuksen työmaalla näytti maanantaina:

Ympäri Sorrilan koulun pihamaata on tehty maa-aineksen läjityksiä.

Katto on jo poissa, takana näkyy Jyräänmäen vesitorni.

Sorrilan pääkoulu on valmistunut 1950-luvulla. Pirkanmaan maakuntamuseon mukaan pääkoululla on kulttuurihistoriallista arvoa, joista osa tuhoutuu purkamisessa.

Vaalea kivikoulu 1930-luvun alusta jää pystyyn. Rakennukseen on tehty laaja peruskorjaus vuonna 2017.

Keltainen vuonna 1920 rakennettu puukoulu säilyy jatkossakin. Se on peruskorjattu vuonna 2016.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos