Anna Kontula: Keskenmenon kokeneiden psykososiaalista tukea tulisi kehittää

Kirjallisessa kysymyksessään Anna Kontula (vas.) ehdottaa, että psykososiaalisen tuen tarpeen arviointi vakiinnutettaisiin osaksi keskenmenojen hoitoa.

”Noin puolella keskenmenon kokeneista esiintyy ahdistusta ja masennusta”, valkeakoskelainen kansanedustaja Anna Kontula (vas.) toteaa kirjallisessa kysymyksessään.

21.1. 6:00

Vasemmistoliiton valkeakoskelainen kansanedustaja Anna Kontula jätti keskiviikkona hallitukselle kirjallisen kysymyksen, joka koskee psykososiaalisen tuen tarpeen arvioinnin vakiinnuttamista osaksi keskenmenojen hoitoa.

”Ihmiset suhtautuvat keskenmenoon eri tavoin, eivätkä läheskään kaikki koe tarvitsevansa esimerkiksi keskusteluapua. Noin puolella keskenmenon kokeneista esiintyy kuitenkin ahdistusta ja masennusta. Tällöin psykososiaaliselle tuelle olisi usein tarvetta”, Kontula perustelee kysymyksessään.

Kontula viittaa Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n viime syksynä tekemään kyselytutkimukseen, jonka mukaan terveydenhuollosta saatu hoito on usein koettu puutteelliseksi ja epäempaattiseksi. Psykososiaalista tukea ei tarjottu tarpeeksi ja keskenmenon kokeneet tunsivat usein jääneensä tilanteessa yksin.

”Myös monet keskenmenon kokeneille suunnatut viranomaisohjeistukset viittaavat siihen, että toisin kuin raskauden keskeytysten ja kohtukuolemien kohdalla, keskenmenoissa hoitokäytäntöihin ei kuulu tuen tarpeen arviointia, vaan sen saaminen jää keskenmenon kokeneiden oman aktiivisuuden varaan.”

Kontulan mielestä keskenmenon kokeneiden psykososiaalista tukea tulisi kehittää esimerkiksi Käypä hoito -suosituksen kautta, kuten aborttien osalta on tehty.

Keskenmenolla tarkoitetaan raskauden keskeytymistä ennen 22. raskausviikkoa tai silloin, kun sikiön paino on alle 500 grammaa. Raskauden keskeytymistä, joka tapahtuu 22. raskausviikon jälkeen tai sikiön saavuttaessa 500 gramman painon, kutsutaan kohtukuolemaksi. Kliinisesti todetuista raskauksista noin 10–15 prosenttia päätyy keskenmenoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos