Miten pörssisähkön hinta reagoi tämän viikon paukku­pakkasiin? Loppiainen voi tuoda hintaan rajun muutoksen, arvioi professori

Tälle viikolle Pirkanmaalle on ennustettu kovia pakkasia. Kysyimme sähkövoimatekniikan professorilta, miten hän ennakoi pörssisähkön hinnan reagoivan koviin pakkasiin.

Pirkanmaalle on ennustettu heti vuoden 2023 alkuun kovia pakkasia. Tämä luminen maisema Valkeakoskella kuvattiin joulukuussa.

2.1. 11:15

Pirkanmaalle on ennustettu vuoden ensimmäiselle viikolle liki 20 astetta pakkasta.

Miten pörssisähkön hinta reagoi tuleviin pakkasiin, Tampereen yliopiston sähkövoima­tekniikan professori Pertti Järventausta?

”Oletan, että mitään dramaattista muutosta ei tule. Ei tulla näkemään erityisen korkeita hintoja. Toki uudenvuodenpäivän hintoihin tulee muutosta, koska nyt näkyy joinakin tunteina olevan matalia muutaman sentin hintoja.”

”Oletan, ettei [tällä] viikolla mennä juuri korkeammalle kuin mitä syksyllä ja talvella on tähän asti menty, koska ymmärtääkseni Olkiluoto kolmosen testiajot ovat käynnissä viikonlopun yli, tuultakin on kohtuullisesti, eikä teollisuus käy täysillä.”

Loppiainen tuo muutoksen

Tilanne voi olla Järventaustan mukaan olla täysin eri loppiaisen jälkeen, kun teollisuus alkaa käydä täydellä kuormalla – ja jos päivällä on pakkasta 20 astetta.

”Silloin loppiaisen jälkeen on nähtävissä korkeita hintoja. Lämmityskuormat ovat sellaisilla pakkasilla kovat. Hinta riippuu myös siitä, miten paljon Ruotsista saadaan sähkötehoa, ja miten saadaan tuulivoimaa.”

Kuinka korkeita? ”Olen veikannut, että mennään yli euron kilowattitunnilta.”

Pörssisähkön hintaa nostaa Järventaustan mukaan myös se, että loppiaisen jälkeen tammikuussa Olkiluoto kolmonen ei ole edes testiajoissa. Järventausta sanoo, että nykyisten ohjelmatietojen mukaan loppiaisen tienoilla Olkiluoto kolmonen ajetaan alas ja on usean viikon pois käytöstä, kun voimalan polttoainetta täydennetään ja tehdään viimeisiä tarkistuksia.

Myös Ruotsissa on ollut ydinvoimalahuoltoja.

Järventaustan mukaan on vielä arvoitus, tuleeko Euroopasta heijasteita Suomen sähkön hintaan korkean kuormituksen tilanteessa, kuten syksyllä.

Sähkön hinta tulee siis jatkossakin kuin lottokoneesta?

”Kyllä se vähän näin on. Kuluttaja näkee näkee vain päivän eteenpäin, ja sähkön myyjillä on olemassa viikon ennuste tietyillä epävarmuuksilla. Pakkasmittaria seuraamalla pysyy jonkin verran perillä sähkön hinnasta.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos