Pirkanmaan hyvinvointialue aloittaa toimintansa sunnuntaina – Tämä sinun pitää nyt tietää

Katso tästä jutusta, miten pitää toimia ja mihin olla yhteydessä sosiaali- ja terveyspalveluja koskevissa asioissa 1.1.2023 alkaen.

Vuoden vaihtuessa tutut palvelupaikat jatkavat toimintaansa normaalisti. Kuva on Valkeakosken terveyskeskukselta heinäkuulta.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille sunnuntaina 1.1.2023. Vaikka palveluita järjestävä organisaatio muuttuu, käytännön palveluihin ja asiointiin ei tule vuodenvaihteessa suuria muutoksia.

Kuhmoisten palvelut siirtyvät Pirkanmaan hyvinvointialueen tuottamiksi, Jämsä taas on jatkossa osa Keski-Suomen hyvinvointialuetta.

Palvelupaikat säilyvät

Pirkanmaalla tutut palvelupaikat jatkavat toimintaansa normaalisti. Lääkärin tai hoitajan vastaanotolle mennään omalle terveysasemalle, neuvola ei muuta mihinkään, ja hampaat paikataan samassa hammashoitolassa kuin ennenkin. Tämä koskee myös ulkoistettuja ja ostopalveluita.

Jos vaiva pystytään hoitamaan omalla terveysasemalla, se on ensisijainen osoite. Terveyskeskusten kiirevastaanotolla hoidetaan äkillisesti sairastuneita tai loukkaantuneita potilaita.

Mitä?

Uudet palvelunumerot

Sote-luuri: Muutosvaiheessa käytössä on sote-palvelujen yleisneuvontanumero, joka palvelee arkisin kello 8–18 numerossa 03 384 5050. Sote-luurissa ei käsitellä asiakastietoja eikä palvelun tai hoidon tarvetta.

Valkeakosken terveysasema: Kun tarvitset ohjeita terveyspalveluihin hakeutumisesta tai arviota hoidon tarpeesta, soita ensisijaisesti oman terveysasemasi palvelunumeroon. Valkeakosken terveysaseman numero on 03 5691 7600, ja neuvonta vastaa ma–pe kello 8.15–10 ja 13–14.

Terveysneuvonta: Tampereen terveyspalvelujen neuvonta laajentuu 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan terveysneuvonnaksi. Neuvonta vastaa joka päivä kello 7–22 numerosta 03 384 5000. Tästä numerosta voi toissijaisesti kysyä arviota hoidon tarpeesta ja terveyspalveluihin hakeutumisesta.

Päivystykseen hakeutumista harkitseva voi kysyä ohjeita ja neuvoja vuorokauden ympäri numerosta 116 117.

Hätätilanteessa soitetaan 112:een, kuten ennenkin.

Matkapuhelinnumerot ja Taysin numerot eivät muutu.

Kuntien sote-palveluiden lankanumerot muuttuvat, mutta muuttuvista numeroista on soitonsiirto uusiin numeroihin 30. huhtikuuta asti, minkä jälkeen numeroissa on tiedote.

Pirha.fi on hyvinvointialueen uusi verkkosivusto, josta löytyy tietoa palveluista ja toiminnasta. Keiturin sotella, Mäntänvuoren terveydellä ja Kolmostien terveydellä on edelleen myös omat verkkosivunsa.

Acuta päivystää

Kiireellinen ja päivystyshoito turvataan kaikissa tilanteissa. Päivystykseen pitää hakeutua, jos sairaus on vakava, eikä oman terveysaseman avautumista voi odottaa. Ennen kuin lähtee päivystykseen, on hyvä soittaa päivystysapuun numeroon 116 117 ja pyytää tukea oman tilanteensa arvioimiseen.

Vuorokauden ympäri päivystystä tarjoavat Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin Acuta sekä Valkeakosken sairaalan päivystys. Vakavista, äkillisistä sydänoireista kärsivät potilaat ohjataan suoraan Taysin Sydänsairaalan päivystykseen. Myös lastentaudeilla, synnytyksillä ja naistentaudeilla on omat päivystysyksikkönsä.

Henkeä uhkaavassa tilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon 112.

Tiedot siirtyvät

Hoito- ja asiakkuussuhteet jatkuvat ennallaan. Olemassa olevat ajanvaraukset, lähetteet sekä asiakas- ja potilastiedot säilyvät. Nykyiset potilas- ja asiakastietojärjestelmät ovat käytössä myös hyvinvointialueella, joten tiedot siirtyvät ja ovat automaattisesti käytettävissä myös vuoden 2023 puolella.

Joitakin sähköiseen asiointiin liittyviä kieltoja tai suostumuksia pitää tehdä uudelleen, mutta se onnistuu seuraavan asioinnin yhteydessä.

Maksut yhtenäistetään

Kuntien tarjoamissa palveluissa on ollut eroja, mutta nyt palveluihin pääsyn kriteerit, palkkiot ja korvaukset sekä asiakasmaksut yhtenäistyvät koko Pirkanmaalla. Joihinkin etuuksiin ja asiakasmaksuihin tulee samalla pieniä muutoksia.

Myös korvausten ja palkkioiden maksupäivät saattavat muuttua. Esimerkiksi omaishoidon tuki on maksettu kunnissa eri aikoina. Jos kunnan aiemmin tekemään päätökseen tulee muutos, siitä toimitetaan uusi päätös asiakkaalle. Hyvinvointialueen laskut voi tilata sähköisesti verkkopankissa.

Palkanmaksu

Hyvinvointialueen palkkalistoille siirtyy yli 19 000 ihmistä, joiden palkanmaksu joutuu testiin heti tammikuussa. Pirkanmaalla otetaan käyttöön Monetran operoima palkanmaksujärjestelmä, joka on jo ennestään käytössä Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ja monessa alueen kunnassa.

Vakituisen henkilöstön ensimmäinen palkanmaksupäivä on 13. tammikuuta ja määräaikaisten 31. tammikuuta. Virheet ovat mahdollisia, mutta hyvinvointialue on valmiudessa korjaamaan mahdollisia puutteita tai virheitä päivittäin, eikä korjausta tarvitse odottaa seuraavaan palkkapäivään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos