Ilotulitteiden myynti on alkanut Valkeakoskella – Ampua saa vasta uuden­vuoden­aattona

Suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle satojatuhansia kiloja ilotulitteita.

Valkeakoskella ilotulitteita myy esimerkiksi Suomen Ilotulite oy. Kauppakeskus Koskikarassa yrityksen myynti alkoi keskiviikkona ja jatkuu aina uudenvuodenaattoon asti. Hille Jaakkolan mukaan perinteisesti suosituimpia ilotulitteita ovat olleet Thunder King ja erilaiset padat.

28.12.2022 15:45

Ilotulitteiden myynti on alkanut ympäri Suomea. Ilotulitteita saa kuitenkin ampua vasta uudenvuodenaattona ja silloinkin vain kello 18–02 välisenä aikana.

Jos juhlii vuoden vaihtumista ilotulitteiden kera, se on syytä tehdä suojalasit ja järki päässä.

Viime vuodenvaihteen jälkeen sairaaloissa eri puolilla maata hoidettiin ainakin 13:a silmävamman saanutta. Ilotulitevamman silmään saaneiden määrä kasvoi edellisestä uudenvuoden juhlinnasta ainakin kahdella tapauksella.

Ilotulitteiden käyttöpaikkana kannattaa suosia syrjäisiä ja aukeita paikkoja. Monet kaupungit ovat viime vuosina rajoittaneet ilotulitteiden käyttöä keskusta-alueillaan.

Lemmikkiä ei kannata ottaa mukaan katsomaan ilotulituksia.

Ilotulitukset nostavat ilman pienhiukkasten määrää

Suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle satojatuhansia kiloja ilotulitteita. Kappalemäärissä tämä tarkoittaa miljoonia yksittäisiä ilotulitteita. Niiden myötä ilmaan lentää myös valtavat määrät erilaisia kemikaaleja.

Ilman pienhiukkasten määrä voi nousta ilotulituksen aikana uudenvuodenyönä paikallisesti jopa kymmenkertaiseksi normaaliin verrattuna, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua erityisesti silloin kun uudenvuodenyönä on tyyntä ja pakkasta.

Astmaa, muita kroonisia keuhkosairauksia tai sepelvaltimotautia sairastavien sekä lasten kannattaa seurata ilotulitusta etäältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos