Valkeakosken naapuriin Ideaparkin läheisyyteen halutaan tuhansia uusia asukkaita – tällainen on uusi kaavoitettava alue

Lempäälän Ideaparkin alueelle on viime vuosien aikana syntynyt myös arkisia palveluja, mutta asukkaat vielä puuttuvat. Nyt kaavoitettava alue on osa alueen suuria suunnitelmia. Niissä on mukana muun muassa 25-kerroksinen hotelli.

Havainnekuva Lempäälän Ideaparkin etupuolelle kaavailluista kerrostaloista, joihin tulee asuntoja noin tuhannelle ihmiselle. Ensimmäiset asukkaat alueelle voisivat muuttaa aikaisintaan vuonna 2026, arvioi kaupungin elinvoimakaavoittaja Pekka Seppänen.

28.12.2022 17:35

Lempäälän kunta kehittää uusia uusia asuinalueita Ideaparkin läheisyyteen Marjamäen alueelle. Asemakaavassa on osoitettu tilaa esimerkiksi noin tuhannen ihmisen kerrostaloalueelle, joka sijaitsee aivan Ideaparkia vastapäätä.

Tavoitteena on luoda alueesta Lempäälän uusi alakeskus, joka auttaisi esimerkiksi joukkoliikenteen kehittämisessä.

”Toinen merkittävä syy on Ideaparkin alue, joka on vuosien mittaan kehittynyt siihen suuntaan, että siellä on yhä enemmän arkisia palveluita”, sanoo Lempäälän elinvoimakaavoittaja Pekka Seppänen.

Kauppakeskuksen läheisyydessä ei kuitenkaan toistaiseksi ole juuri asukkaita. Asemakaavamuutoksella pyritään tiivistämään Lempäälän nauhataajaman yhdyskuntarakennetta.

”Tarkoituksena on tietyllä tapaa kaapata Ideaparkin alue meidän nauhataajamaamme mukaan.”

Lue lisää: Ideaparkin naapuriin nousee lähivuosina asunto­messu­alue, tällaiset ovat Lempäälän suunnitelmat – lähistölle valmistuu hotelli ja ehkä myös junaseisake

Ideaparkilla on myös rakennuslupa 25-kerroksiselle hotellirakennukselle, josta osa halutaan kaavoittaa pysyvälle asumiselle.

Kauppakeskuksen yhteydessä on jo esimerkiksi yksityinen päiväkoti, ja rakenteilla on julkinen uimahalli.

Kerrostaloja tuhannelle ihmiselle

Heti Ideaparkin etupuolelle on kaavailtu uusi kerrostaloalue, jonne mahtuisi noin tuhat asukasta. Kyseistä Kaipion asemakaavaa on tarkoitus viedä eteen päin kevään aikana, sanoo Seppänen.

”Toivottavasti asemakaavaa saadaan ensi vuoden aikana merkittävästi eteenpäin. Aikaisintaan vuonna 2026 siellä voisi olla asukkaita.”

Ideana on, että uuden kaavoituksen myötä asuminen ja pienimuotoisempi yritystoiminta keskittyisi Ideaparkin ympäristöön ja raskaampi yritystoiminta kauemmaksi Helsingintien pohjoispuolelle.

Marjamäen pohjoisosassa on paljon asemakaavoitettua ja pääosin jo toteutettua yritysaluetta. Nykyisellään alueella on muun muassa logistiikka-alan yrityksiä. Suunnitellun asemakaavan mukaan alueelle siirtyisi esimerkiksi pitkään Ruskea-ahteen alueella toiminut kasvuyritys Lauta oy.

Laajemman Marjamäen eteläosan osayleiskaavan noin 600 hehtaarin alueelle tavoitellaan Seppäsen mukaan tulevaisuudessa noin 4 000 uutta asukasta.

”Ideaparkin ympäristössä on tarkoituksena toteuttaa tiivistä asumista ja ulkokehällä väljempää pientalovaltaista asumista.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos