Sähkökatko voi häiritä vedenjakelua: Tässä Valkeakosken ohjeet kuntalaisen varautumiseksi

Osana kotivaraa kannattaa pitää juomavettä sekä puhtaita kanistereita tai ämpäreitä veden säilytykseen, neuvoo Valkeakosken kaupungin yhdyskuntatekniikka kuntalaisia.

Pitkien sähkökatkojen varalta kotona on syytä olla kannellisia ämpäreitä tai kanistereita veden kuljetukseen ja säilytykseen. Vettä tulee myös varastoida 6–10 litraa per henkilö. Näin kerrotaan ohjeessa, jonka Valkeakosken kaupunki on julkaissut sähkökatkojen mahdollisesti aiheuttamien vedenjakeluhäiriöiden varalta.

26.12.2022 20:00

Valkeakosken kaupunki kertoo tiedotteessaan, että sähkökatkon aikana on hyvä välttää veden käyttöä, jotta viemärit ja jätevedenpumppaamot eivät pääse tulvimaan. Tämä pätee siitä huolimatta, että vesilaitos on varautunut sähkökatkoihin ja usein hanavettä tulee normaalisti sähkökatkon ajan.

Varsinkin pitkissä sähkökatkoissa veden tulo voi katketa. Ohjeistus onkin, että kaikissa kotitalouksissa onkin hyvä olla osana kotivaraa varastossa puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen. Sopiva määrä on 6–10 litraa henkilöä kohden. Lisäksi on hyvä pitää saapuvilla puhtaita, kannellisia ämpäreitä tai kanistereita veden kuljetukseen ja säilytykseen.

Vesijohtovesi on sinänsä turvallista juotavaksi myös sähkökatkon aikana. Suurin osa jätevettä puhdistamolle siirtävistä pumpuista pysähtyy sähkökatkossa. Kaupunki sanoo tiedotteessa, että jotta viemäriverkoston varastokapasiteetti ei sähkökatkotilanteessa ylity ja johda jätevesiylivuotoihin tai jopa viemäreiden tulvimiseen kiinteistöillä, on tärkeää välttää veden käyttöä sähkökatkon ajan, vaikka veden toimitus jatkuukin. Esimerkiksi suihkussa käyntiä, kylpyä ja vessanpytyn vetämistä pitää välttää välttää lyhyenkin sähkökatkon ajan.

Jos kiinteistöllä on oma jätevedenpumppaamo, voi veden käytön jatkaminen sähkökatkon aikana saada viemärin tulvimaan.

Kaupunki varoittaa myös päästämästä energiansäästösyistäkään lämpimän käyttöveden järjestelmien lämpötilaa liian alas. Kun lämpimän veden lämpötila on säännöllisesti vähintään 55 astetta C koko vesijärjestelmässä, ei legionellabakteeri pääse kasvamaan vesijärjestelmissä.

Pakkaskaudella on varottava vesijohtojen ja -mittareiden jäätymistä. Vesiputket tulee eristää hyvin ja pitää vesimittaritila lämpimänä, kaupunki neuvoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos