Päätös: Valkeakoski järjestää Kotiseutupäivät vuonna 2025 – Tapahtumaan odotetaan tuhansia vieraita

"On mahtavaa saada näin suuri valtakunnallisesti merkittävä tapahtuma kaupunkiimme”, kaupunginjohtaja Minna Uschanoff kertoo.

Kotiseutupäivien odotetaan hyödyttävän Valkeakosken seudun matkailua ja synnyttävän uusia yhteistyöverkostoja. Sadat muualta matkustavat osanottajat tuovat kuntaan matkailutuloja, ja usein tapahtuman retkiohjelma tuottaa uusia matkailutuotteita. Kuvassa Myllysaaren museon maisemaa 12. joulukuuta 2022.

Valkeakosken kaupunki järjestää vuoden 2025 Valtakunnalliset kotiseutupäivät. Suomen Kotiseutuliiton hallitus myönsi Valkeakoskelle järjestämisoikeuden joulukuun kokouksessaan.

Kotiseutupäivät ovat kaikille avoin kotiseutu- ja kulttuuriperintöasioiden parissa työskentelevien ammattilaisten ja harrastajien vuoden päätapahtuma. Siihen odotetaan osallistuvan tuhansia Valkeakosken ja lähialueiden asukkaita.

Suurelle yleisölle suunnattujen kulttuuritapahtumien lisäksi päivät sisältävät keskusteluja, oppimista, juhlatilaisuuksia sekä Valkeakoskeen tutustumista monenlaisilla retkillä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous.

"On mahtavaa saada näin suuri valtakunnallisesti merkittävä tapahtuma kaupunkiimme. Kotiseutuyhdistyksemme Valkeakoski-Seura ja Sääksmäki-seura tulevat varmasti olemaan merkittävässä roolissa tapahtuman järjestelyissä. Kotiseutupäivät antavat kaupungille ja seuroille mahdollisuuden tehdä uudenlaista yhteistyötä hienon paikallishistoriamme esiin nostamiseksi", kaupunginjohtaja Minna Uschanoff kommentoi tiedotteessa.

Valkeakoskelle kotiseutupäivät ovat tilaisuus tuoda esiin paikkakunnan erityispiirteitä ja ylpeyden aiheita. Kotiseutuliiton mukaan toiminta vahvistaa asukkaiden myönteistä identiteettiä ja paikallistunnetta sekä tekee järjestäjäpaikkakuntaa tunnetuksi valtakunnallisesti.

”Valkeakoski on aktiivinen kulttuurikaupunki lukuisine yhdistyksineen. Myös teollisuusperintöä haviseva kaupunkikeskusta ja Sääksmäen kulttuurimaisema ansaitsevat niin valtakunnallisen kuin paikallisen huomion”, Kotiseutuliiton hallituksen jäsen, valkeakoskelainen Ari Sirén sanoo tiedotteessa.

Lue lisää: Valkeakoskelainen Ari Sirén nousee kulttuuri­perintöä vaalivan järjestön hallitukseen: ”Sukuni on asunut täällä vuosisatoja”

Tapahtuma toteutetaan Valkeakosken kaupungin ja Kotiseutuliiton yhteistyönä. Mukana järjestelyissä on lisäksi paikallisia yhdistyksiä, nuorisoseuroja ja muita kulttuuritoimijoita.

Pirkanmaalla on järjestetty edellisen kerran Kotiseutupäivät vuonna 2003. Tapahtuma järjestettiin tuolloin Tampereella. Valkeakoskella päivät on järjestetty kerran aiemmin vuonna 1960. Päivät järjestettiin yhdessä tuolloin vielä itsenäisen Sääksmäen kanssa.

Valtakunnallisia kotiseutupäiviä on järjestetty vuodesta 1949 alkaen joka vuosi.

Mikä?

Suomen Kotiseutuliitto

Kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maan suurimmista kansalaisjärjestöistä.

Vaalii kulttuurin monimuotoisuutta ja kulttuuriperintöä, nostaa esille paikalliskulttuureita, tukee kotiseututyötä sekä vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun.

Jäsenistöön kuuluu noin 750 kotiseutu-, kaupunginosa- ja muuta yhdistystä, yli sata kuntaa ja maakuntien liitot.

Liiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 aktiivista kansalaista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos