Nyt on kylmää: Pakkanen puree ja lumikola kannattaa pitää lähellä

Pakkanen ja lumisade pitävät sään talvisena Pirkanmaalla. Lapissa ylitettiin 30 pakkasasteen raja ensimmäistä kertaa tänä talvena.

12.12.2022 10:04

Talvinen sää jatkuu Pirkanmaalla. Maanantain vastaisena yönä kiristynyt pakkanen sekä voimistuvat tuulet tekevät maanantaista hyytävän kylmän pakkaspäivän.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso kertoo, että kymmenen asteen pakkanen sekä puuskissa jopa 15 metriä sekunnissa puhaltavat tuulet tekevät pakkasesta purevan.

Pirkanmaalla sää on poutainen iltapäivään saakka. Illalla sää kuitenkin muuttuu, kun eteläiseen Suomeen jo iltapäivällä saapuvat lumisateet siirtyvät kohti Pirkanmaata.

Laakso sanoo, että lumisade alkaa Pirkanmaalla iltakuuden ja iltayhdeksän välisenä aikana. Mistään pikkupyrystä ei ole kysymys, sillä illan ja yön aikana lunta sataa Pirkanmaalla noin kymmenen senttimetriä. Laakso muistuttaa, että sankka lumisade muuttaa ajokelin illan aikana erittäin huonoksi.

Pakkanen heikkenee

Koko viikko jatkuu Pirkanmaalla talvisena. Laakso sanoo, että maanantaina illalla alkava lumisade jatkuu Pirkanmaalla vielä ainakin tiistaina aamulla.

Pakkanen kuitenkin heikkenee viikon mittaan. Laakso kertoo, että jo maanantai-illan matalapainealue nostaa lämpötilaa muutamalla asteella.

Plussakelejä ei kuitenkaan ole näköpiirissä, sillä loppuviikon lämpötilat liikkuvat Pirkanmaalla viiden ja viidentoista pakkasateen välillä.

30 pakkasasteen raja rikkoutui

Pakkanen puree Pirkanmaan lisäksi myös muualla maassa. Forecan sääpalvelu tiedotti aamulla, että Suomessa on ylitetty 30 pakkasasteen raja ensi kertaa tänä talvena.

Foreca kertoi, että Lapissa Savukosken Tulppiossa mitattiin aamukahdeksan jälkeen 33,4 astetta pakkasta. Myös useilla muilla Lapin mittausasemilla pakkasta on ollut aamuyöllä tai aamulla yli 30 astetta.

Forecasta arvioitiin STT:lle, että Savukoskella nyt mitattu talven pakkasennätys saattaa vielä rikkoontua maanantaina aamun tunteina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos