Valkeakoskella osa maanteiden valaistuksesta saatetaan sammuttaa talvella tilapäisesti

Liikenneturvallisuus otetaan huomioon mahdollisissa sammutuksissa. Katkoksissa pyritään esimerkiksi välttämään taajama-alueita, joilla on paljon kävelijöitä ja pyöräliikennettä.

8.12.2022 12:15

Talven aikana osa maanteiden valaistuksesta voidaan joutua tilapäisesti sammuttamaan mahdollisen sähköpulan estämiseksi. Jos sähköpula uhkaa, valoja sammutettaisiin aamuisin noin kello 7–9 ja alkuillasta noin kello 16–19 eli sähkön kulutushuippujen mukaisesti, Väylävirasto kertoo tiedotteessa.

Maanteiden osia voidaan joutua sammuttamaan myös Valkeakoskella, kertoo Väyläviraston toimialajohtaja Virpi Anttila Valkeakosken Sanomille sähköpostitse.

Anttilan mukaan valtakunnallisessa tarkastelussa sammutusten ulkopuolelle jätetään lähinnä taajama-alueet, joissa liikkuu paljon kävelijöitä ja pyöräilijöitä. Näitä alueita voivat olla esimerkiksi koulujen kohdat. Lisäksi on kartoitettu koulujen ympäristöt, jotta aamusammutuksia niiden kohdalla vältettäisiin, mutta iltasammutuksia voitaisiin tehdä. Myös risteysalueilla ja tunneleissa halutaan pitää valot päällä turvallisuuden takaamiseksi.

”Voidaan olettaa, että myös Valkeakoskella on maantien osia, joilla valaistus tässä varautumisen tilanteessa sammutettaisiin tilapäisesti, mutta todennäköisesti myös osuuksia, joilla ne edelleen pyrittäisiin pitämään päällä”, Anttila toteaa.

Merkittävä säästö

Energiansäästötalkoisiin osallistumisen tavoitteena on välttää sähköpula sekä pakotetut sähkökatkot tilanteissa, joissa sähkön tuotanto ei riitä vastaamaan kysyntää. Maanteiden valaistusta sammutetaan normaalioloissakin öisin vähäliikenteisillä teillä, joten tekninen valmius sammutuksiin jo on.

Osittaisten sammutusten tuoma säästö olisi Väyläviraston mukaan merkittävä. Tievalaistuksen sähköntarve Suomen maanteillä on noin 43 megawattia. Jos siitä puolet sammutetaan, se kattaisi noin viisi prosenttia mahdollisesta 400 megawatin tehovajauksesta koko maan sähköntuotannossa.

"Jokainen meistä voi omalta osaltaan vaikuttaa turvallisuuteen ja siten osallistua talkoisiin, jos valoja joudutaan sammuttamaan. Esimerkiksi heijastimet ja pyörän valot kannattaa joka tapauksessa huolehtia kuntoon pimeänä aikana. Auton ratissa taas riittävän alhainen nopeus on avainasemassa", muistuttaa tieturvallisuuden johtava asiantuntija Noora Airaksinen Väylävirastosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos