Valkeakoskelainen Fazlulla Fethulla ja muut kunniavieraat juhlivat Presidentinlinnassa – Ukrainan tilanne saa 98-vuotiaan sotaveteraanin mietteliääksi: ”Käsittämätöntä tuhoa”

”Mikä kamalinta, niin iskuja kohdistetaan siviileihin. Tämä ei ole oikein. Vahvuudet pitäisi mitata sotilaiden kesken sotatantereella ja jättää siviilit rauhaan”, sanoo sotaveteraani Fazlulla Fethulla.

Valkeakoskelainen sotaveteraani Fazlulla Fethulla sai kutsun jo viime vuonna Presidentinlinnaan, mutta tilaisuus jouduttiin perumaan koronan takia. Tänä vuonna juhla onnistui.

1.12.2022 19:14 | Päivitetty 1.12.2022 20:33

Valkeakoskelainen sotaveteraani Fazlulla Fethulla oli yksi niistä veteraaneista, jotka saivat kutsun Presidentinlinnaan jo viime vuonna, mutta korona sotki tuolloin suunnitelmat ja tilaisuus jouduttiin perumaan.

Nyt torstaina juhlasta tuli totta ja Fethulla saapui Puolustusvoimien järjestämällä kyydillä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion järjestämään tilaisuuteen.

Fethulla kiitteli juhlaa hienoksi tapahtumaksi. Veteraanit ja lotat ovat perinteisesti olleet Linnan juhlien kunniavieraita varsinaisena itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta, mutta tänä vuonna heille järjestettiin oma juhla, jotta terveysturvallisuus voitiin taata paremmin. Linnan juhlia ei pidetty lainkaan vuosina 2020–2021 koronan takia.

Itsenäisyyspäivän vastaanoton ”varaslähtö” nähtiin torstaina, kun presidenttipari oli kutsunut Linnaan lottia ja veteraaneja. Näin presidenttiparillekin jäi enemmän aikaa keskustella vieraiden kanssa. Etualalla valkeakoskelainen Fazlulla Fethulla. Hän toimi rajajääkärinä jatkosodassa. Ikää veteraanilla on 98 vuotta.

Yhteinen tuttava löytyi pian

Kun lotille ja veteraaneille järjestettiin oma tilaisuus, presidenttiparille jäi enemmän aikaa keskustella vieraittensa kanssa.

Rajajääkärinä jatkosodassa palvellut Fethulla kertoo, miten keskusteluissa presidentti Niinistön kanssa löytyi kytky tuttuun henkilöön. Fethulla tuntee veteraaniurheilija, professori Yrjö Koppisen, joka puolestaan oli Niinistön isän kavereita.

Istuipa Fethullan pöydässä myös puolustusvoimain entinen komentaja Jaakko Valtanen. Fethulla sanoo, että oli mukava tavata kenraali muutoinkin vain televisiota katselemalla.

Ikää kertynyt 98 vuotta

Kun on syntynyt vuonna 1924, niin elämänkokemusta riittää. Fethulla täytti syksyllä 98 vuotta, mitä ei vireästä ja nuorekkaasta veteraanista uskoisi.

Fethulla asuu edelleen Valkeakoskella omassa asunnossaan, johon hän muutti puolisonsa kanssa vuonna 1971. ”Otin vastaan talon ensimmäisenä taloyhtiön puheenjohtajana”, hän muistelee.

Fethulla huomauttaa, miten veteraanijoukko käy vuosi vuodelta pienemmäksi. Hänen ikäluokkansa edustajia ei enää ole paljoa.

Kun Fethullalta kysyy pitkän iän salaisuutta, vastaus tulee nopeasti. ”Pitää olla utelias ja asioista kiinnostunut.”

Nuorille hänellä on selkeä viesti. ”Te ette tiedä, miten hyvässä maassa me saamme elää.”

Toisen vuosikurssin kadettiopiskelijat huolehtivat lottien ja veteraanien auttamisesta ja ohjaamisesta Linnassa.

Työn perässä ympäri maata

Fethulla taisteli rajajoukoissa ja oli rintamalla yhteensä kolmisen vuotta. ”Haavoituin kaksi kertaa, mutta säilyin hengissä sodasta.”

Hän ei mielellään kertaa sota-ajan tapahtumia, koska kaikki on jo kerrottu. ”Sodasta on kirjoitettu niin paljon kirjoja ja tapahtumat käyty läpi”, hän perustelee.

Fethulla syntyi Lappeenrannassa, jossa hän vietti lapsuutensa. Lappeenrannasta matka jatkui Kotkaan ja sieltä Joensuuhun. Sen jälkeen oli vuorossa Tampere. Sieltä hän muutti Turkuun ja sen jälkeen Valkeakoskelle.

”Olen muuttanut työn perässä. Sinne olen lähtenyt, mistä on tullut paras tarjous.”

Fethulla teki siviiliuransa tekstiilialalla. Hän on työskennellyt pukutehtaassa ja tukkuliikkeessä. Valkeakoskelle hän perusti oman liikkeen.

”Lopetin sen, kun huomasin, että pukeutumiskulttuuri muuttui täysin.”

Sotaveteraani Fazlulla Fethulla ihasteli Presidentinlinnan juhlavia saleja. Linna on muutama vuosi sitten remontoitu. ”On upeaa, että vanhoista rakennuksista pidetään huolta.” Vierellä Fethullan edesmenneen puolison sisaren tytär Pirkko Puustjärvi.

Isänmaallisuus lujassa

Fethullan vanhemmat olivat Venäjän tataareja, jotka pakenivat Suomeen bolsevismin jaloista.

Suomalaisuus ja isänmaallisuus ovat olleet hänessä lujasti syntymästä lähtien. Nuorena hän liittyi suojeluskuntaan. Talvisodan aikana hän oli vapaaehtoisena lähettinä Kotkan ensiapuasemalla.

Fethulla sanoo, että sota on kamalaa. ”Siitä ovat kaikki veteraanit samaa mieltä”, hän vakavoituu ja viittaa Presidentinlinnan saliin, johon on kokoontunut veteraaneja ja lottia ympäri Suomen.

Älylaitteita vino pino

Päivittäistä maailmanmenoa Fethulla seuraa tiiviisti. ”Minulla on tietokoneita ja älypuhelimet. Käytän niitä kaikkia omien tarpeitteni mukaan.”

Hän tietää, miten vaikeata uusien laitteiden käyttöönotto on ikäihmisille.

”Mutta minä olen roikkunut siellä. Ystävät auttavat, jos tulee ongelmia.”

Siviilit on jätettävä rauhaan

Vaikka omia sotamuistoja Fethulla ei enää mielellään kertaa, niin Ukrainan sota on tuonut sotavuodet taas mieleen.

”Ukrainan sota herättää luonnollisesti sodan käyneessä ihmisessä jotakin, mikä pysyy takaraivossa koko elämän. Ei sitä unohda koskaan.”

Fethulla miettii, miten hirveässä tilanteessa ukrainalaiset joutuvat elämään.

”Käsittämätöntä tuhoa. Ja mikä kamalinta, niin iskuja kohdistetaan siviileihin. Tämä ei ole oikein. Vahvuudet pitäisi mitata sotilaiden kesken sotatantereella ja jättää siviilit rauhaan.”

Fethulla jäi leskeksi parikymmentä vuotta sitten. Puolisoaan hän kaipaa edelleen.

Tekemistä kuitenkin riittää, sillä hän on Valkeakosken sotaveteraanien hallituksessa. Myös edesmenneen puolison sisaren lapset ovat hänelle tärkeitä kuin omia lapsia.

”Sotaveteraanien hallituksesta olen halunnut pois monta kertaa, mutta eivät he tahdo päästää minua.”

”Ymmärrän oman tilaisuuden”

Fethulla sanoo ymmärtävänsä täysin, että presidentti halusi järjestää lotille ja veteraaneille oman juhlan, vaikka hän ensin hiukan miettikin siihen osallistumista.

”Vastustuskyky on iäkkäillä niin paljon heikompi kuin nuorilla.”

Varsinaisena itsenäisyyspäivänä Fethulla aikoo katsoa Linnan juhlia televisiosta. Siitä on tullut perinne.

Torstain tilaisuus järjestettiin iltapäivällä ja se kesti reilun tunnin. Musiikista vastasivat Kaartin soittokunta sekä Total Cello Ensemble -ryhmä.

Lue lisää: Sotaveteraanit kokoontuivat Valkeakoskelle valtakunnan viimeiseen rosvopaisti-tapahtumaan – Katso kuvat ja videot historiallisen hetken tunnelmista

Oikaisu 1.12. kello 20.33: Fethullahin etunimi on Fazlulla eikä Fazilulla, kuten jutussa kerrottiin aluksi virheellisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos