Valkeakosken yrityksiä halutaan kannustaa ilmastotyöhön – Elinkeinojohtaja: ”Vihreä siirtymä on yritysten kannalta merkittävä muutos”

Valkeakosken kaupunki on mukana perustamassa ilmastoverkostoa, joka pyrkii auttamaan paikallisia yrityksiä ilmasto- ja päästötavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa.

”Ympäristövastuu kuuluu nykyään yritysten strategisen tason päätöksiin, ja vastuu ilmastosta on yksi osa tätä vastuullisuutta”, Valkeakosken kaupungin elinkeinojohtaja Timo Kärkkäinen sanoo. Valkeakosken Sanomat kuvasi Kärkkäisen toukokuussa.

1.12.2022 15:59

Valkeakoski, Akaa, Punkalaidun, Pälkäne, Sastamala ja Urjala aloittavat yhteisen ilmastohankkeen. Sen yhtenä tavoitteena on perustaa ilmastokumppanuusverkosto, joka keräisi yhteen kuntien ilmastoasioista kiinnostuneita yrityksiä, kannustaisi jäseniä ryhtymään toimenpiteisiin ja auttaisi saavuttamaan tavoitteita. Verkostossa jaettaisiin tietoa, kokemuksia, uusia ideoita ja vertaistukea.

“Vihreä siirtymä on yritysten kannalta merkittävä muutos toimintaympäristössä. On hienoa, että olemme saaneet Valkeakosken kaupungin yrityspalveluiden tueksi lisäresurssin tähän työhön”, Valkeakosken kaupungin elinkeinojohtaja Timo Kärkkäinen toteaa hankkeen tiedotteessa.

Mitä

Kuntien ilmastoratkaisut

Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelma vauhdittaa paikallista ja alueellista ilmastotyötä Suomessa.

Kunnat ovat avainasemassa, kun Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

Karkean nyrkkisäännön mukaan kuntakonsernin osuus on noin 10 % alueensa kasvihuonekaasupäästöistä. Loput 90 % päästöistä aiheutuu muiden tahojen, erityisesti alueen yritysten ja asukkaiden, toiminnasta.

Tämän takia kunnille on tärkeää sekä vähentää omia päästöjään että vauhdittaa alueensa muiden toimijoiden päästövähennyksiä.

Lähde: Ympäristöministeriö

Verkoston tavoitteena olisi, että yritykset ja järjestöt asettaisivat toiminnalleen vähintään yhden ilmasto- ja päästötavoitteen ja pyrkisivät aktiivisesti sitä kohti. Asiantuntijat voisivat auttaa ilmastoverkoston jäseniä esimerkiksi energiasäästökohteiden tunnistamisessa ja erilaisten vihreän siirtymän rahoitusmahdollisuuksien hyödyntämisessä.

Hankkeen tiedotteessa todetaan, että päästöjä vähentävät toimenpiteet tuovat yrityksille usein säästöjä esimerkiksi pienentyneen energiankulutuksen muodossa. Parhaimmillaan ilmastoystävällisiä ratkaisuja tekevä yritys voi saada sekä kustannussäästöjä että kilpailuetua.

“Energian hinnan nousu on muuttanut lyhyessä ajassa monien investointien kannattavuutta ja mahdollisuuksia investoida uusiutuvaan energiaan. Yritysten rooli hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamisessa on keskeinen”, Kärkkäinen kommentoi.

Etelä- ja Lounais-Pirkanmaan ilmastoekosysteemi -hanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelmasta.

Lue lisää: Valkeakoski lähikuntineen saa yli 130 000 euron valtion­avustuksen koulujen ilmasto- ja ympäristö­kasvatuksen vahvistamiseen

Lue lisää: Pirkanmaalla elää jo satoja uhanalaisia lajeja – Näin luontokato näkyy maakunnassa, mutta toivoa vielä on

Lue lisää: Valkeakosken ilmastoteot kantavat nyt hedelmää tavalla, jota ei osattu odottaa

Lue lisää: Ilmastonmuutos näkyy myös Valkeakoskella – Kaupungilla on lukuisia keinoja, joilla se osallistuu ilmastotalkoisiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos