Pirkanmaalle halutaan kansallinen vaikuttavuuskeskus – tehtävänä selvittää, mistä soten palveluista on oikeasti hyötyä

Rahat ja henkilöstö eivät riitä nykyisten sote-palveluiden pyörittämiseen. Toiminnan vaikuttavuuden kehittämiseen sisältyy Suomessa satojen miljoonien eurojen tehostamismahdollisuus.

Kansallista vaikuttavuuskeskusta valmistellaan Pirkanmaan johdolla. Yhteistyössä ovat mukana myös muut yliopistolliset hyvinvointialueet sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä eri ministeriöt. Taysin Acutan sisäänkäynti kuvattiin 4.8.2022.

1.12.2022 10:00

Pirkanmaalle tavoitellaan kansallista sosiaali- ja terveyspalveluiden vaikuttavuuskeskusta. Keskuksen tehtävänä olisi selvittää, mitkä sote-palvelut parantavat aidosti asiakkaiden terveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua. Tämä työ on väistämättä edessä, sillä rahat ja henkilöstö eivät riitä nykyisten palveluiden pyörittämiseen.

”Koko toimintakulttuuria pitää muuttaa siihen suuntaan, että keskitymme niihin toimenpiteisiin, jotka tuottavat asiakkaille ja potilaille eniten arvoa”, toteaa hanketta vetävä hallintoylilääkäri Suvi Liimatainen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta Taysista.

Hyvinvointialueet aloittavat vaikeassa tilanteessa, jossa koronan aiheuttama hoitovelka, väestön ikääntyminen, henkilöstöpula ja inflaatio lisäävät kustannuspaineita. ”Vaikuttavuustyö on siihen vastaus, mutta se vie aikansa.”

Vuonna 2021 tehdyn selvityksen mukaan toiminnan vaikuttavuuden kehittämiseen sisältyy Suomessa satojen miljoonien eurojen säästömahdollisuus. Tehostamisen varaa on etenkin kansansairauksien sekä paljon sosiaali- ja terveyspalveluita käyttävien asiakkaiden hoidossa.

Mikä?

Vaikuttavuus

Sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuudella tarkoitetaan palveluilla aikaansaatua vaikutusta terveyteen, hyvinvointiin tai muuhun toivottuun asiaan.

Toiminnan vaikuttavuuden kehittämiseen sisältyy Suomessa satojen miljoonien eurojen säästömahdollisuus.

Tehostamisen varaa on etenkin kansansairauksien sekä paljon sosiaali- ja terveyspalveluita käyttävien asiakkaiden hoidossa.

Työ- ja toimintakyvyn paranemisella voidaan saavuttaa merkittäviä taloudellisia säästöjä.

Keskeisiä kohteita sote-palveluiden vaikuttavuuden kehittämisessä ovat kansansairauksien hoito, lasten ja perheiden palvelut, päihde- ja mielenterveyspalvelut sekä ikäihmisten palvelut.

Lähde: Kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuuskeskus -selvitys.

Asiakaskyselyt

Liimataisen mukaan ainut keino saada vaikuttavuudesta todellista tietoa on kysyä sitä asiakkailta itseltään.

”Toimenpide saattoi onnistua oikein hyvin, mutta asiakas kokee, ettei hän saanut siitä mitään apua. Hoitoa tai palvelua koskevat kyselyt ovat osa tätä työtä, joten niihin vastaaminen on ensiarvoisen tärkeää.”

Tutkimustiedon pohjalta voidaan karsia hoitoja ja palveluita, joista saatu hyöty on vähäistä.

”Voimme uudistaa ja kehittää käytäntöjämme, jolloin tuotamme enemmän terveyshyötyä ja arjessa pärjäämistä asiakkaille.”

Hyvänä esimerkkinä on polven kulumaoireiden hoito. ”Aiemmin kulumaoireita hoidettiin tähystystoimenpiteellä. Pirkanmaalaisten ortopedien tutkimukset kuitenkin osoittivat, että yhtä hyvään lopputulokseen päästiin kuntoutuksella ja turhasta toimenpiteestä voitiin luopua.”

Pirkanmaan johdolla

Kansallinen vaikuttavuuskeskus ei ole fyysinen rakennus vaan verkosto, jonka valmistelua Pirkanmaa koordinoi ja johtaa. Pirkanmaa on Suomen suurin hyvinvointialue ja vaikuttavuuden edelläkävijä, joten se sopii hyvin hankkeen vetäjäksi. Rahoitusta pilotille haetaan EU:n elvytysrahasta.

Yhteistyössä ovat mukana myös muut yliopistolliset hyvinvointialueet sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä eri ministeriöt.

”Valtiovarainministeriö on kiinnostunut asiasta rahoituksen ohjauksen näkökulmasta ja sosiaali- ja terveysministeriö palveluiden vaikuttavuuden näkökulmasta.”

Liimataisen mukaan tavoitteena on rakentaa viidessä vuodessa verkosto, joka on Euroopan paras vaikuttavuuskeskus.

”Nykytilan kartoituksesta lähdetään liikkeelle. Ensi vuoden aikana selvitämme, mitä tietoa meillä jo kerätään eri alueilla.”

Lue lisää: Johtava ylilääkäri Riikka Luoto siirtyy uusiin tehtäviin – Näin Valkeakosken terveys­palveluiden johtaminen järjestetään hyvinvointi­alueiden aloittaessa

Hoidon priorisointi

Vaikuttavuuteen liittyy myös hoidon priorisointi eli tärkeysjärjestykseen asettaminen.

”Priorisoinnista tulevat helposti mieleen säästöt ja se, että hoitoja ei anneta. Kyse on kuitenkin vaikuttavuudesta. Pitää pohtia, mitkä palvelut antavat mahdollisimman ison terveyshyödyn.”

Pitkälle kehittynyt, nykyaikainen lääketiede muuttuu koko ajan myös kalliimmaksi.

”Esimerkiksi kalleimmat lääkehoidot voivat maksaa miljoonia. Mitä muuta sillä rahalla saadaan, jos se kohdennetaan toisin, vaikkapa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin,” Liimatainen kysyy.

Ammattilaiset tekevät työssään priorisointia koko ajan, mutta vaikeimmissa arvovalinnoissa tarvitaan myös kansallista ohjausta ja tukea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos