Huonoja uutisia sähkölämmittäjille: koko joulukuusta tulossa kylmä

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus ennusti aiemmin syksyllä Suomeen lauhaa talvea. Nyt näyttää siltä, että sää on keskimääräistä viileämpää ainakin koko joulukuun.

Valkeakosken Kauppatorilla liikutaan joulukuussa keskimääräistä kylmemmässä säässä. Kuva maanantailta 28. marraskuuta.

30.11.2022 16:00

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) tuoreessa kuukausiennusteessa arvioidaan säätä neljän kalenteriviikon ajalle eli 28. marraskuuta–25. joulukuuta.

Sen mukaan jakson ensimmäisellä viikolla maan etelä- ja keskiosassa on hieman tavanomaista kylmempää. Jakson toisella viikolla etelä- ja keskiosassa on edelleen hieman tavanomaista kylmempää. Kahdella viimeisellä viikolla ennusteessa ei ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

Sateen osalta kuukausiennuste arvioi, että jakson kahdella ensimmäisellä viikolla koko maassa on hieman tavanomaista vähäsateisempaa ja kahdella viimeisellä viikolla ei ole poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan pitkän ajan tietokone-ennusteet eivät pyri ennustamaan säätilanteita, vaan vaativat tulkintaa. Kysyimme meteorologi Eveliina Tuoviselta, mitä joulukuun lumisuudesta, pakkasista ja tuulisuudesta nyt tiedetään.

Lue lisää: Korkeakankaan tykkilumilatu saatiin avattua, ja hiihdon ystäville on tiedossa enemmänkin hyviä uutisia

Kuinka kylmää on?

Tuovisen mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että Suomen sää on keskimääräistä kylmempää koko joulukuun. ”Se tarkoittaisi sitä, että pakkasilla pysyttäisiin koko joulun”, Tuovinen sanoo. Joulukuun jälkeen keskilämpötilat laskevat tasaisesti kohti sydäntalvea, Tuovinen muistuttaa.

Ensi viikolla Tampereella on Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan neljästä seitsemään pakkasastetta, paitsi tiistaina, jolloin lämpötila on plussan puolella.

Vielä syksyllä sama ECMWF:n ennuste ennusti Suomeen Tuovisen mukaan lauhaa talvea.

Lue lisää: Sähkölaskuun tulee pian tuntuva alennus – Kokeile, mitä se tarkoittaa omassa laskussasi

Sataako paljon lunta?

Tämä ja ensi viikko olisivat keskimääräistä kuivempia, Tuovinen sanoo. ”Kun on keskimääräistä kylmempää, niin lounaisvirtaukset eivät vallitse, ja ne tuovat yleensä sateita.”

Ensi viikosta eteenpäin ei Tuovisen mukaan sateen määrästä ole olemassa ennusteita. ”Lämpötila on niin sanotusti helppo ennustettava suure, sade on jo vaikeampi.”

Onko tuulista?

Energiakriisi on saanut suomalaiset kiinnostumaan tuulisuudesta, sillä vähätuulisuus vähentää tuulivoiman määrää ja näkyy suoraan pörssisähkön hinnassa. Tuovinen sanoo, että tuulisuudesta ei ole saatavilla viikkokohtaisia pitkän ajan ennusteita, koska sen ennustaminen on hyvin monimutkaista.

Jotain voidaan kuitenkin päätellä lämpötilasta. Keskimääräistä kylmempi sää korreloi ainakin jossain määrin tyynen sään kanssa. Myös ilmanpaine-ennuste näyttää tälle ja ensi viikolle keskimääräistä korkeampaa ilmanpainetta ja heikkoja tuulia, Tuovinen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos