Miksi kaukolämpö kallistui Valkeakoskella rajusti, vaikka maakaasun osuus sen tuotannosta on pieni? Näin Valkeakosken Energia vastaa

Kaukolämmön hinta on osaksi sidottu maakaasun hintaan, vastaa Valkeakosken Energian johto.

Kaukolämmön hinta nousi Valkeakoskella lokakuun alussa. Kuvassa kaukolämmön jakohuone.

Kiinteistöliiton Indeksitalovertailun mukaan asumiskustannukset ovat Pirkanmaalla nousseet eniten Valkeakoskella. Yksi kustannuksia nostava tekijä on ollut kaukolämmön hinta.

Valkeakoskella Valkeakosken Energia nosti kaukolämmön hintaa jälleen lokakuussa, silloin noin 30 prosenttia. Energiayhtiö perusteli korotusta maakaasun hinnannousulla.

Marraskuussa aloittanut Valkeakosken Energian toimitusjohtaja Olli-Pekka Marttila: Miksi kaukolämmön hintaa on Valkeakoskella lokakuun alusta nostettu niin paljon, vaikka maakaasun osuus paikallisesta kaukolämmön tuotannosta on pieni?

”Hankkimamme lämmön hinta on sidottu osaksi kaasun hintaan. Kaasun hankintahinta on noussut merkittävästi. Kun tulojen pitää olla suuremmat kuin menot, on yhtiö ollut pakotettu nostamaan myös lämmön hintaa”, Marttila vastaa.

Lue lisää: Valkeakoskella tehtiin viime hetkellä päätös, joka saattoi pelastaa kaupungin isoilta ongelmilta – Hallituksen puheenjohtaja: Energiayhtiön tulevaisuus olisi vaarantunut

Valkeakosken Energian hallituksen puheenjohtaja Eeva Niskavaara toivoo, etteivät asiakkaat tuijottaisi vain korotusprosenttia. Hän sanoo, että kannattaa sen sijaan verrata Valkeakosken kaukolämmön hintaa naapurikuntiin eli katsoa, mitä kaukolämpö maksaa.

Valkeakoskella kaukolämmön energiamaksun arvonlisäverollinen hinta 1. lokakuuta alkaen on 114,00 euroa/MWh. Valkeakosken Energian kaukolämmön hintataso naapuriyhtiöihin nähden on samalla tasolla.

Onko tulevana talvena vielä painetta nostaa kaukolämmön hintaa Valkeakoskella?

”Jos kaasun hinta pysyy nykyisellä tasolla, ei ole korotuspainetta. Jos taas maakaasun hinta laskee, tarkastelemme myös omaa hintaamme.”

Lue lisää: Yhdeksän suurimman yhtiön tiedot: Valkeakoskella Pirkanmaan hurjin nousu kaukolämmön hinnassa

Mitä

Valkeakosken Energian kaukolämpö

  • Valkeakosken käyttämästä kaukolämmöstä puolet on UPM:n Tervasaaren tehtaalta hyödynnettyä hukkalämpöä.

  • Normaalitilanteessa Tervasaaren polttoaineista yli puolet on puupohjaisia. Lisäksi käytetään turvetta, jonka osuus on noin 18 prosenttia, ja maakaasua, jonka osuus on noin 13 prosenttia.

  • Kaukolämmöllä on 665 asiakasta, joista asuintaloja 536. Teollisuudesta tulee 33 asiakasta. Muita on 95.

  • Viime vuonna 72,9 MW:n sopimustehosta vähän yli puolet myytiin asuintalolle.

  • UPM Specialty Papers oy Tervasaaren tehdas on toimittanut kaukolämpöä Valkeakosken Energialle vuodesta 1980.

Lähde: Valkeakosken Energian vuosikertomus 2021

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos