Energiavirasto on saanut valituksen Omavoimasta – Sähköyhtiö nosti kWh-hinnan pilviin

Energiavirasto on saanut valituksen kahdesta pirkanmaalaisesta sähkönmyyjästä. Toinen niistä on Omavoima, jonka kalleimmassa sähkösopimuksessa kilowattitunti maksaa 63,30 senttiä.

Omavoiman Oma kvartaali -sähkösopimuksen hinta on 63,30 snt/kWh. Yrityksen niin sanottu toimitusvelvollinen tuote Oma huoleton -sähkösopimus, jonka yleissähkön hinta on 43,30 snt/kWh.

17.11. 18:46

Pirkanmaalla on kiinnitetty huomiota yhden sähkönmyyjän muitakin yhtiöitä korkeampaan sähkön hintaan. Omavoima-yhtiön yksi sähkötuote maksaa lokakuun alusta alkaen 63,30 senttiä kilowattitunnilta.

Kyseessä on yhtiön Oma kvartaali -sähkösopimus, jossa sähkön hintaa tarkistetaan kolmen kuukauden välein.

Energiavirastosta kerrottiin torstaina, että se on saanut valituksia 14 sähköä myyvästä yhtiöstä. Niistä kaksi on pirkanmaalaisia eli Omavoima ja Tampereen sähkölaitos.

Osan Omavoimasta omistavat pirkanmaalaiset energiayhtiöt Leppäkosken Energia ja Valkeakosken Energia. Omavoima ei itse tuota energiaa, vaan toimii pelkästään sähkönmyyntiyhtiönä.

Laki

Kohtuullinen hinta

Laki määrää, että sähkönmyyjän, jolla on merkittävä markkinavoima jakeluverkon alueella, on toimitettava sähköä kohtuullisilla hinnoilla ja ehdoilla.

Tästä käytetään nimitystä toimitusvelvollisuus.

Laki koskee asiakkaita, joilla on enintään 3 x 63 ampeerin pääsulakkeet tai jotka ostavat sähköä enintään 100 000 kilowattituntia vuodessa. Tällaisia ovat tyypillisesti kuluttajat ja pienehköt yritykset.

Tampereen Sähköverkon alueella toimitusvelvollinen on Tampereen sähkölaitos ja Elenian alueella Vattenfall. Leppäkosken Energian ja Valkeakosken Energian alueella toimitusvelvollinen on Omavoima.

Laki ei tällä hetkellä sano, mitä kohtuullisella hinnalla tarkoitetaan.

Energiavirasto on alkanut valmistella kohtuullisuuden määritelmää.

Lähde: Johtaja Antti Paananen, Energiavirasto ja KKV.

Mitä osaat kertoa teistä tehdystä valituksesta tai valituksista, Omavoiman toimitusjohtaja Jesse Ruotsalainen?

”Olemme vastaanottaneet ilmoituksen tutkinnan vireilletulosta. Oletettavasti se liittyy hinnan kohtuullisuuteen, tosin toimitusvelvollinen tuotteemme on Oma Huoleton. Olemme tietyillä alueilla toimitusvelvollinen myyjä, ja meidän on siellä tarjottava sähköä kohtuulliseen hintaan. Kohtuullisuutta ei ole tarkasti lainsäädännössä määritelty.”

Onko Oma kvartaali -tuotteen hinta korkein, jolla ikinä olette sähköä myyneet?

”En tunne Lännen Omavoiman historiaa tarkasti, mutta hyvin todennäköisesti tuollaista hintalappua ei ole aiemmin tuotteiden hinnoissa nähty. Taidetaan siinä mielessä olla ennätyskorkealla.”

Mikä hinnan selittää?

”Kun kiinteähintaisia sähkösopimuksia hinnoitellaan, sähkön hinta suojataan markkinoilla. Suojausmarkkinoiden hinnat olivat ennätyskorkealla, kun tuotetta hinnoiteltiin. Se johti siihen, että tämän kyseisen tuotteen hinta nousi niin korkeaksi.”

Miten asiakkaat reagoivat hinnan nostoon?

”Todella moni vaihtoi toiseen tuotteeseen tai jopa siirtyi toiselle myyjälle. Tuotteesta toiseen vaihtaminen on vilkastunut merkittävästi energiakriisin aiheuttaman nopean hinnannousun vuoksi.”

Jesse Ruotsalainen sanoo, että yhtiö voi jopa tehdä tappiota Oma kvartaali -sähkösopimuksella, vaikka hinta on korkea. Kuva on otettu viime tammikuussa.

Onko sellaisia, joilla on vielä Oma kvartaali -sähkösopimus?

”On, mutta tämä ei ole meillä ollut valtavirran tuote. Tuote on tähän mennessä ollut ihan toimiva, mutta nyt siinä näkyvät suuret hinnanvaihtelut, jotka johtuvat energiakriisin aiheuttamista käsittämättömän suurista hintavaihteluista.”

Ettekö siis tee tällä 63,30 sentillä hirveän isoa tiliä?

”Todennäköisesti käy päinvastoin. Asiakkaita on poistunut, mutta joudumme joka tapauksessa kantamaan markkinoiden suuntaan suojausvastuun.”

Taitaa olla hankala markkina?

”Tätä voi verrata suurelta osin osakepörsseihin. Tulevaisuuden ennustaminen on äärimmäisen vaikeaa. Hinta voi olla mitä tahansa tulevaisuudessa. Tulevan talven hintataso riippuu paljolti säätilasta eli mahdollisista paukkupakkasista.”

Houkuttelisiko siirtyä myymään vain pörssisähkösopimuksia?

”En näe, että siihen voidaan mennä. Ihmiset haluavat varautua jollain tavalla tulevaisuuteen. Jatkossa voittava ratkaisu voi olla sellainen, jossa pörssisähkö yhdistetään osittaiseen hinnan kiinnittämismahdollisuuteen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos