Valkeakoski nousi asuntomarkkinoiden luokituksessa – Katso, miten Pirkanmaan kunnat pärjäävät

Tulevaisuusennusteissa Tampere pitää koko maan kärkipaikkaa. Pirkanmaan kunnissa kolmen kunnan luottoluokitus laski ja kahden nousi.

Asuinalueen luokitukseen vaikuttavat esimerkiksi asukkaiden tulotaso, työllisyys ja asuntojen hintojen kehitys. Kuvassa Putaansilta ja Lepänkorvan puisto Valkeakoskella 20. lokakuuta 2022.

21.10. 12:35

Tampere kiipesi asuntojen luottoluokituksessa Helsingin rinnalle ja kaupungin luokitus on nyt AA. Aiemmin Helsinki on ainoana pitänyt ykkössijaa. Korkeimpaan AAA-luokkaan ei yllä Suomessa yksikään kunta.

Hypoteekkiyhdistyksen ekonomisti Juho Keskinen kertoo, että luokitus kuvaa asuntomarkkinoiden näkymiä, etenkin riskejä asunnon arvonkehityksen näkökulmasta. Sen taustalla ovat tilastot, jotka kuvaavat suoraan tai välillisesti, millaiset asuntojen hinnat ovat ja miten ne kehittyvät. Se taas kiinnostaa asuntojen omistajia ja asuntoa rahoittavia pankkeja.

Mikä

Asuntojen Hypo-luottoluokitus

Kymmenportainen luokitus kertoo luototuksen riskitason kyseisellä alueella. Paras luokka on AAA ja heikoimmat C- ja D-luokat.

Luokitukseen vaikuttaa kaikkiaan 25 eri asiaa, joissa on yhdeksän teemaa: maksukyky, varallisuus, vakuusarvot, kuntatalous, turvallisuus, terveys, muuttoliike, tulevaisuus ja ympäristö.

Lisäksi luokitukseen vaikuttaa tulevaisuuden näkymä, joka voi olal joko positiivinen, vakaa tai negatiivien. Se ennustaa luokituksen tulevaisuutta.

Luokituksen tekee Hypoteekkiyhdistyys, joka on asumiseen ja niiden rahoitukseen erikoistunut luottolaitos.

Luokituksessa on myös tehty arvio tulevaisuuden näkymistä. Niissä Tampere saa ainoana luokituksen AAA. Tulevaisuusmittarit huomioivat väestöennusteen, nuorten ja naisten osuuden kunnan asukkaista. Myös kauppa- ja hallintotieteilijät ja tekniikan korkeakoulutetut nostavat luokitusta. Keskinen sanoo, että se perustuu siihen, että tiettyjen alojen osaajat luovat ympärilleen yritystoimintaa ja tuovat alueelle perheenjäseniä.

Kaksi kuntaa nousi kolme laski

Pirkanmaalla toiseksi korkeimmalla ovat Tampereen ympäryskunnat. Nokia on noussut luokituksessa pykälän ylemmäs ja on nyt myös A-luokkaa.

Tulevaisuuden näkymissä A-luokan kunnissa Lempäälän ennuste on, että luokitus pysyy samana tai jopa kasvaa. Nokialla puolestaan ennuste on, että se pysyy samana tai putoaa. Vakaassa tilanteessa ovat Pirkkala, Kangasala ja Ylöjärvi.

Nousijoita on myös Pirkanmaalla Valkeakoski ja Pälkäne, jotka ovat nyt luokassa BBB. Keskinen sanoo, että alueet eivät yllä Tampereen imuun, mutta nousussa näkyy viime vuosien asuntokaupan hyvä kehitys. ”Koko Suomessa asuntojen hinnat ovat nousseet ja ihmiset ovat hakeneet tilaa, kun etätyöstä on tullut uusi normi. Se heijastuu luottoluokituksiin.”

Pirkanmaan laskijoita ovat Akaa, Ruovesi ja Mänttä-Vilppula.

Tyypillisesti laskua selittävät asuntokaupan mittarit ja heikkenevä väestöennuste kun katsotaan vuoteen 2040. Akaassa laskuun voi vaikuttaa se, että energiakriisi vaikuttaa heikentävästi sähkö- ja öljylämmitteisten talojen hintaan.

Suomessa alueelliset erot näkyvät luottoluokituksissa selvästi. Matalan riskin alueet sijoittuvat Helsingin, Tampereen ja Turun kolmioon. Korkeamman riskin alueet sijoittuvat Keski- ja Itä-Suomeen sekä Kainuussa.

Luokituksessa valtakunnallisesti 54 kunnan luokitus nousi ja 35 laski.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos