IS: Valkeakoskelainen mies tuomittiin botti­verkon koodaamisesta

Tuomittu teki uuden rikoksen edellisen rangaistuksensa koeajalla.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi valkeakoskelaisen miehen haittaohjelman rakentamisesta.

17.10. 11:34

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut valkeakoskelaisen miehen niin sanotun bottiverkon, eli haittaohjelmalla saastutetuista laitteista koostuvan verkon, rakentamisesta vaaran aiheuttamiseksi tietojenkäsittelylle, Ilta-Sanomat uutisoi.

Oikeus tuomitsi miehen 60 päivän ehdolliseen vankeuteen, joka muutettiin 60 tunniksi yhdyskuntapalvelua.

Ilta-Sanomien mukaan tuomittu kiisti syytteen. Mies myöntää kirjoittaneensa ohjelman ja testanneensa sitä, mutta kertoo toimineensa uteliaisuudesta ja kehittyäkseen tietotekniikan ammattilaisena. Haittaa hän ei katso aiheuttaneensa.

Tuomitulla oli myös verkkopalvelu, johon kuka tahansa saattoi ladata haitallisia tiedostoja. Niitä kertyi tuhansittain, Ilta-Sanomat kertoo. Lisäksi koskilaismies toi maahan laitteita, joita myydään laillisesti esimerkiksi tietoturvahaavoittuvuuksien kartoittamiseen. Laitteita voidaan käyttää myös väärin. Muun muassa kyseiset laitteet tuomittiin menetettäväksi rikoksentekovälineinä.

Aikaisemmin vuonna 2017 Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut miehen ehdolliseen vankeuteen törkeistä tietomurtorikoksista, törkeästä tietojärjestelmän häirinnästä ja vaaran aiheuttamisesta tietojenkäsittelylle. Nyt käsitellyt teot tapahtuivat kyseisen rangaistuksen koeajalla, minkä oikeus laski raskauttavaksi tekijäksi tuomiota luettaessa, Ilta-Sanomat uutisoi.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue lisää: Teini-ikäinen opiskelija kaappasi Valkeakoskella tuhansia tietokoneita ja iski valtioneuvoston, eduskunnan ja Kelan verkkopalveluihin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos