Valkeakosken työttömyysaste laski matalimmalle tänä vuonna – Pirkanmaalla työttömiä työnhakijoita lähes viidennes vähemmän kuin vuosi sitten

Koko maassa työllisyysaste on hienoisessa nousussa. Työllisiä on 30 000 enemmän kuin viime vuoden elokuussa. Pirkanmaalla työttömiä työnhakijoita oli selvästi vähemmän kuin viime vuonna.

Pirkanmaalla eniten avoimia työpaikkoja oli rakennus-, korjaus- ja valmistustöihin. As Oy Valkeakosken Salonkadun Wilhelmin rakentaminen oli hyvässä vauhdissa 4. elokuuta 2022.

20.9. 11:06

Pirkanmaalla työttömiä työnhakijoita oli tämän vuoden elokuussa noin 4 300 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Muutos oli Pirkanmaalla maakuntien toiseksi suurin Uudenmaan jälkeen. Työnhakijoita oli elokuussa 17,3 prosenttia vähemmän kuin vuosi aiemmin. Tiedot selviävät Pirkanmaan ely-keskuksen ja te-palveluiden työllisyyskatsauksesta.

Pirkanmaan työttömyysaste oli elokuussa 8,1 prosenttia, joka on prosenttiyksikön matalampi kuin koko maassa keskimäärin. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Pirkanmaalla pienin Punkalaitumella, 4,6 prosenttia. Yhdessäkään Pirkanmaan kunnassa työttömyysaste ei ylittänyt kymmentä prosenttia. Korkein työttömien työnhakijoiden osuus oli Tampereella, 9,9 prosenttia työvoimasta.

Valkeakoskella laskua kahden kuukauden jälkeen

Valkeakoskella työttömyysaste laski elokuussa kahden kuukauden nousun jälkeen. Elokuussa Valkeakoskella oli työttömiä työnhakijoita 713, kun heinäkuussa heitä oli 851. Vuoden takaisesta laskua on tullut 134 hakijan verran. Työttömyysprosentti Valkeakoskella oli elokuussa 7,8, mikä on matalin koko kuluvana vuonna.

Avoimia työpaikkoja Valkeakoskella oli elokuussa 222 kappaletta. Määrä oli sama myös heinäkuussa. Vuoden takaisesta elokuusta avoimien paikkojen määrä on kasvanut 23 paikalla.

Fakta

Työllisyys Valkeakoskella 2022

Työttömiä työnhakijoita, prosentteina

Elokuu: 713; 7,8 %

Heinäkuu: 851; 9,4 %

Kesäkuu: 826; 9,1%

Toukokuu: 737; 8,1 %

Huhtikuu: 767; 8,4 %

Maaliskuu: 805; 8,9 %

Helmikuu: 860; 9,4 %

Tammikuu: 873; 9,6 %

Pitkäaikaistyöttömyys on Pirkanmaalla laskussa, ja uusien työpaikkojen määrä on kasvanut. Uusia avoimia työpaikkoja oli elokuussa lähes 12 450 kappaletta. Eniten avoimia työpaikkoja oli rakennus-, korjaus- ja valmistustöihin, yli 3 000.

”Rakennetyöttömyyden, pitkäaikaistyöttömyyden ja laajan työttömyyden osalta lasku on ollut oikein hyvääkin, kaikki nämä luvut menevät viivan positiiviselle puolelle”, Pirkanmaan ely-keskuksen ennakointiasiantuntija Juha Salminen kertoo.

Laajalla työttömyydellä tarkoitetaan kaikki työhallinnon palveluissa mukana olevia, eli mukaan lasketaan työttömien lisäksi muun muassa lomautetut, määrärahoilla työllistetyt ja työvoimahallinnon kokeiluissa olevat. Laaja työttömyys oli Pirkanmaalla elokuussa työttömyysasteeksi muutettuna noin 13 prosenttia. Laajan työttömyyden käsitteen alla oli elokuussa yli 32 600 henkilöä. Luku oli vuosi aiemmin yli 4 200 suurempi.

Sekä työttömien että työllisten määrä kasvoi

Koko maassa työllisyysaste pysyi elokuussa liki ennallaan. Työllisyysasteen trendi oli 73,6 prosenttia, kertoo puolestaan Tilastokeskus. Heinäkuun luku oli 73,5 prosenttia. Työllisiä oli 30 000 enemmän kuin viime vuoden elokuussa.

Työttömyysluvut olivat heikommat kuin heinäkuussa. Työttömyysasteen trendi nousi elokuussa 7,1 prosenttiin heinäkuun 7,0 prosentista. Työttömiä oli 8 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Työllisten määrä oli elokuussa runsaat 2,6 miljoonaa ja työttömien määrä vajaat 190 000.

Työllisten ja työttömien määrän kasvu samaan aikaan selittyy sillä, että työvoiman määrä 15–74-vuotiaista suomalaisista nousi ja vastaavasti työvoiman ulkopuolella olevien määrä laski. Työvoiman ulkopuolella ovat muun muassa koululaiset, opiskelijat, eläkeläiset ja varusmiehet.

Työllisyyden kasvu viime vuoden elokuusta kohdistui enemmän naisiin kuin miehiin. Työllisiä miehiä oli 10 000 enemmän ja naisia 19 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Naisten ja miesten työttömyysaste kasvoi tasatahtia 0,2 prosenttiyksiköllä, mutta miesten työttömyysaste oli selvästi korkeampi kuin naisten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos