IL: Valkeakoskelle tehdyt avohakkuut johtivat liito-oravasyytteisiin – Käräjäoikeus hylkäsi metsänomistajaa ja metsäasiantuntijoita vastaan nostetut syytteet

Käräjäoikeus piti annettua todistelua keskenään ristiriitaisena ja epäselvänä.

Maastokäynneillään Valkeakoskella syytetyt metsäasiantuntijat eivät havainneet merkkejä liito-oravista. Kuvituskuvan liito-orava on kuvattu Varsinais-Suomessa.

Pirkanmaan käräjäoikeus on hylännyt kolmea miestä vastaan nostetut syytteet luonnonsuojelurikoksesta, Iltalehti uutisoi. Syytteet liittyivät Valkeakoskella keväällä 2020 tehtyihin avohakkuisiin.

Iltalehden mukaan kiinteistönomistajaa ja kahta metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijaa syytettiin liito-oravan elinolosuhteiden heikentämisestä hakkuissa. Syyttäjän mukaan miesten toiminta olisi johtunut törkeästä huolimattomuudesta, koska 2000-luvulla liito-oravien lisääntymis- ja levähdyspuita oli kirjattu Laji.fi-tietokantaan paikoille, jotka sijaitsevat hakkuualueen läheisyydessä.

Syytetyt metsäasiantuntijat eivät maastokäynneillä havainneet merkkejä liito-oravista. Toinen kertoi ulottaneensa oman tarkastelunsa jopa kaupungin omistamalle metsäalueelle, jossa tietokantaan merkityt vuosia vanhat liito-oravahavainnot oli tehty. Kumpikaan syytetyistä asiantuntijoista ei kokenut, että liito-oravan elinolot alueella olisivat hakkuiden seurauksena heikentyneet.

Iltalehti uutisoi, että käräjäoikeus piti annettua todistelua keskenään ristiriitaisena ja epäselvänä, ja syytteet hylättiin toteennäyttämättöminä. Syytettyjen oikeudenkäynti- ja muut kulut, yhteensä noin 14 900 euroa, tulevat valtion maksettaviksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Muutosta voi hakea valittamalla hovioikeuteen.

Lue lisää: Vuoden helmijutut: Hanna pelasti pakahduttavan suloiset liito-oravan poikaset linnunpöntöstä: "Näiden elämä on vielä hauras" –Katso videot

Lue lisää: Valkeakoski saa uuden suojelualueen – Painossa sijaitsevan metsän läpi solisee pikkupuro ja asukkaisiin kuuluu liito-orava

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos