Lääkärihelikopterit ja ambulanssit hakevat yhä useammin hoivakodeista elottomia vanhuksia, jotka kuolevat pian päivystyksen hälinässä – Ylilääkäri: ”Ei ole eettisesti oikein”

Kiireelliset ensihoitotehtävät hoivakoteihin ja hoitolaitoksiin ovat yhä yleisempiä. Pirkanmaalla vuoden aikana hoidetuista sydämenpysähdyksistä peräti viidesosa tapahtui niissä. Hoivakodeissa elvytetyistä potilaista yksikään ei kuitenkaan selviytynyt. Hauraan vanhuksen elvyttäminen elämän loppusuoralla on epäeettistä ja turhaa. Ensihoitolääkärit joutuvat tekemään hoidonrajauksia, koska hoitosuunnitelmat puuttuvat tai tieto niistä ei kulje.

Ensihoitolääkäri Heidi Kangasniemi (oik.) on väitöskirjatutkimuksessaan selvittänyt, mitä hoivakodeissa elvytetyille sydämenpysähdyspotilaille tapahtuu. Väitöskirjan ohjaajana on toiminut Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin ensihoidon ylilääkäri Sanna Hoppu.

11.8. 12:50

Hoivakodissa asuvan, hauraan vanhuksen kunto romahtaa äkillisesti ja hän menettää tajuntansa. Hoitaja ei löydä tunnustelemalla potilaan pulssia ja soittaa hätääntyneenä 112:een. Hätäkeskuksen päivystäjä lähettää paikalle lääkärihelikopterin, ambulanssin ja pelastusyksikön. Tämä on normaali käytäntö, kun kyse on äkillisesti elottomaksi menneestä potilaasta, jolla voi olla sydämenpysähdys.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos