Tätä kaikkea kuuluu tänä syksynä Valkeakosken perusopetukselle: suomen kielen opetuksen ja ”aamukerhojen” tarve kaupungissa kasvanut

Valkeakosken opetuspäällikkö Joni Tikkala kertoo, mitä uuden lukuvuoden alkaessa perusopetuksessa on uutta. Esimerkiksi toinen yhtenäiskoulu nivoo jo viisi koulua yhteen, mutta vasta hallinnollisesti.

Valkeakoskella aloittaa ennätyksellinen määrä valmistavan opetuksen ryhmiä. Niissä tarkoituksena on saada oppilaalle niin hyvä suomen kielen taito, että tämä voi sen jälkeen jatkaa suomenkielisessä yleisopetuksessa. Kuva on Tietolan koulusta, johon sijoittuu ryhmistä kaksi.

10.8. 6:00 | Päivitetty 11.8. 15:06

Uuden lukuvuoden alkaessa Valkeakoskella toimii Roukon yhtenäiskoulun ohella jo toinenkin yhtenäiskoulu, vaikka fyysisesti koulut ovat ennallaan ja erillään.

Opetuspäällikkö Joni Tikkala Valkeakosken kaupungilta kertoo, että elokuun alusta lähtien neljä koulua eli Tietola, Naakka, Sassi ja Leppälä on hallinnollisesti yhdistetty Sorrilan kouluun. Yhdessä ne muodostavat Sorrilan yhtenäiskoulun.

Sorrilan yhtenäiskoulun rehtorina toimii Esko Silvola. Koulussa on kaksi apulaisrehtoria, Kari Taberman ja Marko Tuominen.

”Valmistaudumme vähitellen uuteen yhtenäiskouluun. Henkilöstöä aletaan pikkuhiljaa kouluttaa siihen ja ruvetaan yhdistämään toimintaa.”

”Oppilaalle muutos ei näy muuten kuin siten, että Sorrilan tiloissa ei aloita ykkösluokkaa vaan ne aloittavat väistötiloissa eli Tietolan ja Sassin koulussa.”

Sorrilan koulun tontilla olevissa rakennuksissa syyslukukauden käynnistävät oppilaat siirtyvät kevätlukukaudella väistöön vapaa-aikakeskukselle. Sen odotetaan valmistuvan sopivasti siten, että Sorrilan koulun alue voi muuttua rakennustyömaaksi. Vanha päärakennus menee purkuun ja tontille rakennetaan nykyaikainen koulutalo.

Lue lisää: Tältä tuleva Sorrilan yhtenäiskoulu näyttää – Katso havainnekuvat!

Tarttilan ja Rauhalan koulujen hallinnollinen yhdistyminen on vireillä, mutta ei vielä toteutunut. 1. elokuuta 2022 alkaen Riina Väyrynen toimii molempien koulujen rehtorina. Hallinnollinen yhdistyminen tapahtuu opetuspäällikkö Joni Tikkalan mukaan tämän syksyn aikana.

Kaupunginhallitus puuttui huhtikuussa yhdistyvälle koululle kaavailtuun nimeen, joksi ehdotettiin Tarttilan koulua. Se ei mennyt kaupunginhallituksessa läpi.

”Teemme toisen ehdotuksen tämän syksyn aikana”, Joni Tikkala sanoo.

Opetuspäällikkö Joni Tikkala kuvattiin Valkeakosken kaupungintalolla joulukuussa 2020. Tuolloin hän oli hiljakkoin tullut nykyiseen tehtäväänsä.

Ennätysmäärä valmistavaa opetusta

Valmistavan opetuksen ryhmiä Valkeakoskella aloittaa nyt kolme. Tämä on valkeakoskelaisittain ennätyksellisen suuri määrä. Valmistavan opetuksen tarkoitus on saada oppilaalle niin hyvä suomen kielen taito, että hän voi sen jälkeen jatkaa suomenkielisessä yleisopetuksessa.

”Yksi valmistavan opetuksen ryhmä on perustettu lisää. Kaikki ryhmät ovat täynnä. Oppilaina on muiden muassa ukrainalaisia ja myös opiskelijoiden lapsia. Hämeen ammattikorkeakouluun (Hamk) on tullut myös sellaisia opiskelijoita, jotka ovat tuoneet perheensä mukanaan.”

Kaksi valmistavan opetuksen ryhmää sijoittuu Tietolaan ja yksi Roukkoon.

Kesäkuun alussa Tietolan koulun ovissa oli tervetulotoivotukset ukrainalaisille oppilaille.

Opetuspäällikön rehtoreille tekemän soittokierroksen mukaan tarvittava opetushenkilöstö on kouluille saatu ja samoin koulunkäyntiohjaajat. Hankalinta on yleensä täyttää erityisopettajien virat muodollisesti pätevin hakijoin. Miten tässä asiassa kävi kesän viimeisissä rekrytoinneissa, ei koulutoimistossa ole vielä tarkkaa tietoa.

”Aamukerhot” aloittavat Sassissa ja Roukossa

Sassin koululla ja Roukossa on uutena alkanut pienten koululaisten aamupäivätoiminta. Siihen voi tarvittaessa hakea paikkaa ensimmäisen tai toisen luokan oppilaalle. Tietolassa ”aamukerhossa” on muutamia yleisopetuksen oppilaita, mutta muutoin sinne keskittyy Tietolan painotuksen mukaisesti erityisopetuksen aamupäivätoiminta.

Oppilas- ja opiskelijahuolto on vuodenvaihteessa siirtymässä kaupungin vastuulta uudelle hyvinvointialueelle. Haussa Valkeakosken kaupungilla on ollut yksi psykologin paikka, minkä täyttämiseksi on haastattelu tällä viikolla. Hakijoita näytti ensin olevan hyvinkin, mutta kesän aikana osa perui. Tämän viikon aikana koetetaan myös ratkaista, miten väliaikaisesti paikata yhden kuraattorin vaje. Se tuli eteen kesän aikana irtisanoutumisen kautta.

Etäopetukseen siirtymisiä ei ole näköpiirissä, vaikka koronatilanne syksyllä Pirkanmaalla pahenisikin.

”Etäopetuksesta oli poikkeuslaki ja nyt valtioneuvoston näkemys on se, että sille laille ei ole enää käyttöä.”

Lue lisää: Sorrilan yhtenäiskoulun monikäyttöiset tilat syntyvät, kun puu- ja kivikoulun väliin rakennetaan uusi koulurakennus – Kokonaisinvestoinnille on tulossa hintaa lähes 30 miljoonaa euroa

Lue lisää: Uusi vapaa-aikakeskus saa ensimmäiset käyttäjänsä Sorrilan koululaisista, mutta oppilaita pitää hajasijoittaa myös muualle

Lue lisää: Viidestä koulusta syntyy Valkeakoskella jo elokuussa Sorrilan yhtenäiskoulu, vaikka uuden koulun rakentaminen ei ole ole vielä alkanut

Lue lisää: Ukrainalaiset lapset solahtivat osaksi Tietolan koulua – Tarvittaessa kommunikoidaan vaikka google-kääntäjän avulla

Lue lisää: Lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan laajentaminen on syytä selvittää tarkasti

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos