Pieni vapaaehtoisten ryhmä kerää Valkeakoskella täsmäapua sotaa pakeneville ukrainalaisille siviileille ja vie tarvikkeet Puolaan – Näitä asioita bussiin lastataan

Avustuskuljetus lähtee sunnuntai-iltana Valkeakoskelta.

Sisko Leiniäinen oli keskiviikkona ensimmäisiä, joka toi Valkeakoskella keräyspisteeseen apua Ukrainan sotaa paenneille. Itse kudottuja sukkia ja muuta otti vastaan Erna Sundström. Mikko Sundström oli valmiina myös hakemaan tavaroita lahjoittajan autolta, jos joku tarvitsi kantoapua. Keräyspisteeksi on saatu hotelli Waltikan katutason kabinetti.

2.3. 17:06

Pieni joukko toisilleen tuttuja ja puolituttuja vapaaehtoisia järjestää Valkeakoskelta avustustarvikekuljetuksen Ukrainasta pakeneville siviileille.

Asia on edennyt muutamassa päivässä niin pitkälle, että keskiviikkona alkoi Valkeakoskella viisipäiväinen tarvikekeräys. Valkeakoskelaisten lisäksi siihen osallistuvat ainakin pälkäneläiset, Akaan reserviläiset ja Yhdelle pienimmistä -yhdistys Lempäälästä. Se syntyi aikanaan tukemaan Tshernobylin lapsia.

Valkeakoskella asuva pariskunta Margo ja Heidi Säde on tutustunut paikkakuntalaiseen Erna Sundströmiin tämän järjestämien ulkomaan koiranäyttelymatkojen kautta. Margo on Valkeakosken Liikenteen pikavuorojen kuljettaja, joka ajaa myös tilausajoja. Heidi on liikenneasematyöntekijänä Pälkäneellä.

Reaktioksi Venäjän hyökkäyssotaan pari alkoi pohtia nopeaa avustusmatkaa ukrainalaisten hädän lieventämiseksi. Etenkin Margo Säde on seurannut Ukrainan tilannetta koko konfliktin keston ajan. Avustuskuljetuksia pari on tehnyt aiemmin Viroon, sillä Margo Säde on sieltä syntyisin.

Oli selvää, että Ukraina-avun järjestäminen pikavauhtia on iso työ.

”Pyysin Ernalta apua. Hän on tehokas, sen tiedän, ” Heidi Säde kertoo.

”Ajatuksemme kohtaisivat siitä, että jotain täytyy tehdä,” Valkeakosken kaupungilla palvelusihteerinä työskentelevä Erna Sundström sanoo.

Mukaan rinkiin on lähtenyt Valkeakoskella muita, jotka ovat halunneet auttaa ukrainalaisia. Tähän mennessä Sundström ja Heidi Säde ovat vapaa-ajallaan järjestelleet yhteyksiä perille Puolassa, Ukrainassa ja Virossa asuvien ystäviensä ja luottohenkilöidensä kautta.

”Näin on muotoutunut suunnitelma, jotta apua ei lähdetä viemään summamutikassa. Meillä on Puolassa yhteyshenkilö. Tavarat saadaan puretuksi lämpimään varastoon, jotta ne eivät jää säiden armoille,” Erna Sundström sanoo.

”Esimerkiksi tiistaina on avustuskuormia vielä onnistuttu purkamaan kansainväliseen jättöpisteeseen noin 10 kilometrin päähän Puolan rajasta. Siitä on ajanut non stopina autoja ihan Ukrainan rajalle vieden apua rajalla oleville siviileille. Osa on päässyt vielä rajan yli viemään tavaraa siellä puolella jumissa oleville, vaikka liikenne on ruuhkautunut. Ei voi kuitenkaan laskea sen varaan, että meidän kuormamme enää voidaan siellä purkaa, joten on tärkeää on paikka, mihin se saadaan turvaan ja sieltä jakeluun.”

Heidi Säde täsmentää, että tuo tilava ja turvallinen paikka sijaitsee Varsovassa. Siellä odottavalla vastaanottajalla on kontaktit myös Kiovassa ihmisiä auttavaan saman organisaation toimipaikkaan.

Lasten toppahaalareita otetaan mielellään vastaan. Uusi pinkki toppa-asu ilahduttaa varmasti jotakin matkalla palellutta. Erna Sundström kertoo, että pakenevalla äidillä voi olla lapsen lisäksi mukanaan vaikka tämän koiranpentu, sillä lemmikitkin pääsevät turvaan, jos perhe haluaa.

Ihmisille kyyti

Paluukyytiin otetaan, jos suinkin mahdollista, Ukrainasta paenneita ja Baltiaan tai Suomeen pyrkiviä ihmisiä. Heille varataan tarvikkeita parin päivän matkaa varten.

Lähtijöillä täytyy olla tiedossa osoite ja vastaanottaja kohdemaassaan. Rekisteröinnin ja muut viralliset muodollisuudet ehtii hoitaa perillä.

Heidi Säde kuvaa omia matkatunnelmiaan innostuneeksi, sillä auttamisen halu on hänessä luontainen. Kuljettajamiehen työnantaja antaa linja-auton käyttöön. Margo Säde käyttää avustusmatkaan talvilomansa. Takaisin kotiin täytyy tulla viimeistään ensi viikon lauantaina, sillä seuraavana päivänä kuljettajalla on jo työvuoro.

”Itse otin palkatonta”, Heidi Säde kertoo.

Koska bussiin on vain yksi kuljettaja, matka-aikaan on laskettava pakolliset lepoajat. Jotta aika hyvin riittäisi, bussi lähtee matkaan jo sunnuntai-iltana.

Nopeasti lajiteltavaa

Tempaukselle saatiin vetoapua Valkeakoski ajan hermolla -Facebook-ryhmästä. Vapaaehtoisrinkiin lähteneet hoitavat avustushankkeessa erilaisia tehtäviä. He ovat esimerkiksi ottaneet yhteyttä kauppoihin ja noutaneet lahjoituksia. Se, mitä lopulta on koossa, nähdään vasta viikonloppuna.

”Tavaroiden vastaanottoaika jää lyhyeksi, koska kuorma pitää pakata sunnuntaina. Lajitteluun jää vähän aikaa. Siksi rajasimme tiukan listan vastaanotettavista tuotteista niin, että ne on tarkoitettu akuutimpaan hätään. Valikoima on se, mikä auttaa kylmissään olevaa ihmistä juuri silloin, kun hän on kävellyt pitkän matkan. Kevätsiivousvimmassa kertyviä vaatemääriä ei nyt oteta vastaan, vaikka niillä hyvää tarkoitettaisiinkin. Pieneksi jääneelle jakulle tai kukkamekolle ei ole nyt käyttöä,” Erna Sundström sanoo.

Keräyspisteeksi on saatu käyttöön hotelli Waltikan katutason kabinetti.

Näitä otetaan vastaan

Lämpöpeitot (avaruuspeitot), puhtaat fleecepeitot

Makuupussit, retkialustat

Vaipat, terveyssiteet

Puhdistuspyyhkeet

Äidinmaidonvastike

Proteiinipatukat, pähkinät

Lastenruokaa (Piltit ja Bonat)

Säilykkeet, jotka helposti avattavissa

Särkylääkkeet

Ehjät ja puhtaat lasten toppahaalarit

Villasukat

Vesipullot ja kanisterit (tehtaan pullotus)

Sidetarpeet

Taskulamput

Paristot

Pressut

Keräysajat: 2.3. kello 16–20, 3.3. klo 15–20, 4.3. klo 12–20, 5.3. klo 10–18, 6.3. klo 10–14. Paikkana on hotelli Waltikan katutason kabinetti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos