Lähes koko Valkeakoski pimeni – jopa yli 10 000 asiakasta oli ilman sähköä: ”Veti koko kylän pimeäksi”

Tuhannet kotitaloudet olivat ilman sähköjä Pirkanmaalla maanantaina. Valkeakoskella sähköttömiä asiakkaita oli pahimmillaan 10 729. Lempäälässä ilman sähköjä oli 2 276 kotitaloutta.

Mäntylässä ja Valkeakosken keskustassa pimenivät valot maanantaina kello viiden jälkeen, kun yli 10 000:ta taloutta oli sähkökatkon vuoksi ilman sähköä.

8.11.2021 16:58 | Päivitetty 8.11.2021 21:42

Tuhannet kotitaloudet olivat ilman sähköä maanantaina Valkeakoskella. Hieman ennen kello 17 alkanut sähkökatko katkaisi sähköt pahimmillaan lähes 11 000 asiakkaalta.

Valkeakosken Energia oy tiedotti kello 19.27, että sähköjä on palautettu asiakkaille ja niiden toivotaan pysyvän päällä. Vaikka tarkkaa vikakartoitusta on tehty, tarkka vian syy ei ole vielä tiedossa. Tiedotteen mukaan on mahdollista, että ongelma vielä uusiutuu.

”Pispantallin sähköasemalta laukesi 110 kilovoltin katkaisija ja tämän vuoksi sähköasema ja sen perässä oleva osa kaupunkia jäi ilman sähköä”, tiedotteessa kerrotaan.

Valkeakosken Energia tiedotti sähkökatkoksesta Facebook-sivuillaan kello 16.58. Sähköt olivat silloin poikki lähes koko kaupungista.

Valkeakosken Energia oy:n toimitusjohtaja Lauri Laine kertoi kello 17.58, että tilanne elää koko ajan, ja osa sähköistä on saatu palautettua.

Laineen mukaan yksi sähköasema on poissa pelistä. ”Normaalisti ei aiheuttaisi tällaista tilannetta, mutta eräs toinen asema on huollossa, niin se veti koko kylän pimeäksi.”

Valkeakosken Energia oy tiedotti sähkökatkoksesta kello 16.58. Vielä kello 18.10 kaupungin keskusta oli pimeänä.

Valkeakosken keskusta pimeni maanantaina iltapäivällä sähkökatkon vuoksi. Kadun varressa lähes kaikki ikkunat olivat pimeinä kello 17 jälkeen.

Valkeakosken Mäntylässä sähkökatko pimensi koko kadun. Joitakin yksittäisiä katuvaloja paloin tien varressa.

Keskusta oli pimeänä

Valkeakosken keskusta oli kello 18 aikaan edelleen pimeänä. ”En uskalla sanoa, kauanko ongelma jatkuu. Jos vika löytyy, tilanne voi mennä ohi nopeastikin”, sanoi Laine Aamulehdelle.

Yhtiön asiakaspalvelu on tällä hetkellä suljettu.

Valkeakosken Energia on lähettänyt asiakkailleen useita tekstiviestejä, joissa kerrotaan, että sähköt ovat palautuneet. Näin ei kuitenkaan ole. Valkeakoskella oleva toimittaja Sirpa Rauhaniemi kertoi kello 18.20, että Valkeakosken Laiskalla sähköt ovat väliaikaisesti räpsähtäneet päälle, mutta sammuneet jälleen uudestaan. ”Energialta on tullut viestiä, että sähköt ovat palautuneet, mutta ne ovat palautuneet vain hetkeksi.”

Valot palautuivat Valkeakosken keskustaan kello 18.09 hetkeksi aikaa, mutta ne katkesivat pian sen jälkeen uudestaan. ”Nyt on keskusta ihan pimeänä taas. Kävin kauppakeskuksessa Koskikarassa, ovet olivat kiinni eikä ristin sielua missään.”

Valkeakosken Energia tiedotti kello 19.49, että häiriökartan ja häiriöviestinnän tekstiviestipalvelussa on ollut tekninen ongelma sähkökatkoksen yhteydessä. ”Meiltä on lähtenyt virheellisiä ilmoituksia sähkökatkokseen liittyen ja kaikki katkokset eivät ole näkyneet häiriökartallamme. Pahoittelemme näitä virheellisiä tietoja.”

”Emme pysty myymään mitään”

Sähkökatkon vuoksi muun muassa K-Citymarket Valkeakosken sähköt olivat maanantaina poikki. Myyjä Vilma Syvänen kertoi kello 17.15, että koko kauppa oli pimeänä. ”Emme pysty myymään mitään. Kassatkin ovat pimeänä”.

Sähköt olivat olleet Syväsen mukaan jo ainakin vartin ajan poikki. Asiakkaat kuitenkin pääsivät poistumaan kaupasta. ”Ovet ovat auki tällä hetkellä.”

Valkeakosken Valtakadulla ikkunat olivat pimeinä maanantaina kello 17 aikaan. Kuvassa ovat Ravintola Linnon pimentyneet ikkunat.

Sähköt poikki myös Lempäälässä

Aikaisemmin maanantaina Lempäälässä oli 2 276 Elenian asiakasta ilman sähköä.

Lempäälän sähkökatko alkoi iltapäivällä kello 14.07. Elenian käyttöpäällikkö Heikki Paananen kertoi, että kahdeksassa minuutissa sähköttömien asiakkaiden määrä tippui 816:een. Noin tunnin kuluttua sähköttömien asiakkaiden määrä saatiin rajattua 120:een.

Syytä ei vielä tiedetä. Vika paikannettiin kello kahden jälkeen Lempäälän Moisioon, mutta lopullinen vikapaikka ei ole vielä selvinnyt. Sähköt saatiin palautettua asiakkaille kello 16.50. ”Selvitämme huomenna tarkemmin, missä vika oli. Ei ole tiedossa, että kukaan olisi vaurioittanut kaapeliverkkoa. Harvoin tällaisia käy”, sanoo Paananen.

Paananen kertoo, ettei Lempäälän sähkökatkolla ole mitään yhteyttä Valkeakosken sähkökatkoon. ”Katsoin itsekin Valkeakosken vikaa, aikamoinen tapaus heillä on päällä. Muuten minulla ei ole tapauksesta mitään tietoa.”

Tämä oli päivittyvä uutinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos