Diabeteksen kasvavat hoitokulut näkyvät Valkeakosken budjetissa - Uutiset - Valkeakosken Sanomat

Diabeteksen kasvavat hoitokulut näkyvät Valkeakosken budjetissa: Hoitovälineet ovat kallistuneet ja sairastuneiden määrä lisääntyy

Valkeakosken asukkaista noin 8 prosenttia sairastaa kakkostyypin diabetesta.

Tyypin 1 diabeetikolla insuliinia ei kehity. Siksi hänen on pistettävä itseensä insuliinia tai annosteltava insuliini insuliinipumpun avulla. Arkistokuva.

12.12.2019 8:00

Diabetes

Diabeteksessa haima ei tuota insuliinia tarpeeksi tai ollenkaan tai insuliini vaikuttaa elimistössä puutteellisesti.

Diabeteksen kirjo on laaja. Nykykäsityksen mukaan diabetes on joukko erilaisia sairauksia. Niitä yhdistää energia-aineenvaihdunnan häiriö, joka näkyy kohonneena veren sokeripitoisuutena.

Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabeetikoita on Suomessa noin 50 000. Tyypin 1 diabeetikoilla elintoiminnoille välttämätöntä insuliinia ei erity, sillä insuliinia tuottavat haiman saarekesolut ovat tuhoutuneet.

Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeetikoita on Suomessa tiedossa noin 350 000. Lisäksi noin 100 000 sairastaa diabetesta tietämättään. Tyypin 2 diabeetikoilla haima tuottaa insuliinia, mutta se vaikuttaa heikosti tai insuliinia ei ole tarpeeseen nähden riittävästi. Insuliinintuotanto voi vuosien kuluessa loppua kokonaan.

Lähde: Diabetesliitto

Valkeakoskella on tyypin 2 diabeetikoita terveyskeskuksen tietojärjestelmän mukaan 1032 terveyskeskuksen asiakkaalla.

– Todellisuudessa lukumäärä on vielä isompi, arvioi Valkeakosken johtava ylilääkäri ja diabetesvastuulääkäri Riikka Luoto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset