Haluatko pysyvän kesä- vai talviajan vai jonkun ihan muun? Kysely käynnistyy tänään - Uutiset - Valkeakosken Sanomat

Haluatko pysyvän kesä- vai talviajan vai jonkun ihan muun? Kysely käynnistyi tänään

Pysyvä kesäaika toisi pidemmät illat, pysyvä talviaika hiukan valoisammat aamut.

26.9.2018 19:00

Kysely kellojen siirtelyn lopettamisesta käynnistyi Otakantaa.fi-foorumilla tänään ja on avoinna perjantaihin 12. lokakuuta 2018 saakka. Kyselyssä voi ilmaista mielipiteensä muun muassa siihen, olisiko Suomen valittava pysyväksi ajaksi nykyinen kesäaika, nykyinen talviaika vai jokin muu aika. 

Tuloksia hyödynnetään, kun Suomi valmistelee kantaansa EU:n kesäaikaan liittyvään direktiiviehdotukseen. 

Tietoa suomalaisten mielipiteistä ja toiveista kerätään myös gallup-tutkimuksella, jonka toteuttaa TNS Kantar Oy. Tiedonkeruu toteutetaan niin, että tulokset edustavat suomalaisten mielipiteitä alueellisesti, ikäryhmittäin ja sosioekonomisen taustan mukaan. Lisäksi asian valmistelussa tehdään vaikutusarvio ja kuullaan asiantuntijoita.

Lisäksi kyselyssä tiedustellaan muun muassa, minkä maan kanssa Suomella tulisi olla yhteinen aika. Vaihtoehtoja on useita.

Lue lisää: Kesä- vai talviaika? Komissio ajaa terveyden kannalta kehnompaa vaihtoehtoa - meille hyväksi olisi normaaliaika

Kelloja siirrelty yli 35 vuotta

Suomessa on noudatettu kesäaikaa yhtäjaksoisesti vuodesta 1981 lähtien. Nyt voimassa olevien säädösten perusteella kesäaika alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaina kello 03, jolloin kelloa siirretään tunti eteenpäin. Kesäaika päättyy lokakuun viimeisenä sunnuntaina kello 04, jolloin kelloa siirretään tunti taaksepäin. Kesäajassa siis ollaan seitsemän kuukauden ajan. Talviajassa ollaan viisi kuukautta.

Sillä, mikä aika otetaan käyttöön, jos kellojen siirtelystä luovutaan, on vaikutusta muun muassa iltojen ja aamujen valoisuuteen. Jos siirryttäisiin pysyvästi kesäaikaan, illat olisivat keskimäärin jonkin verran valoisampia ja aamut pimeämpiä. Jos siirryttäisiin pysyvästi talviaikaan, aamut olisivat keskimäärin jonkin verran valoisampia ja illat pimeämpiä.

Kellojen siirtelystä luopumisella arvioidaan olevan myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Käytännön vaikutuksia mm. yrityksille on myös siitä, missä aikavyöhykkeissä muut maat ovat.

Otakantaa.fi-foorumilla käynnistettävä kysely on herättänyt paljon mielenkiintoa ja vastaajien määrä tulee olemaan poikkeuksellisen suuri. Liikenne- ja viestintäministeriö tiedottaa, että palvelussa on varauduttu kävijäpiikkeihin. Ajoittaista hitautta tai lyhyitä katkoja saattaa kuitenkin kyselyn alkaessa esiintyä. 

Mitä seuraavaksi?

Asia etenee niin, että EU-tasolla päätetään kellojen siirtelystä luopumisesta. Tämän jälkeen kukin jäsenvaltio voi kansallisesti päättää, mihin aikavyöhykkeeseen se kuuluu. 

Eduskunnassa on muodostettu yhteinen näkemys siitä, että kellojen siirtelystä luopumista edistetään EU:ssa. Siitä ei ole tehty päätöksiä, mihin aikavyöhykkeeseen Suomi tulisi kuulumaan. 

Eduskunta päättää lopulta mikä aika valitaan pysyvästi käyttöön, jos kellojen siirtelystä luovutaan. 

Direktiiviehdotusta tullaan käsittelemään seuraavaksi valtioneuvostossa ja eduskunnassa. Käsittelyssä muodostetaan Suomen virallinen kanta. EU:ssa direktiivin valmistelu jatkuu neuvostossa ja Euroopan parlamentissa.

Jos direktiivi hyväksytään, se tapahtuu Euroopan neuvoston ja parlamentin yhteispäätöksin. Vasta tämän jälkeen se saatetaan kansallisesti voimaan kussakin EU-jäsenvaltiossa.

Jotta siirtyminen uuteen järjestelmään sujuisi saumattomasti, komissio ehdottaa, että kukin jäsenmaa antaa viimeistään huhtikuussa 2019 tiedoksi, aikooko se noudattaa pysyvästi kesä- vai talviaikaa.

Viimeinen pakollinen siirtyminen kesäaikaan tapahtuu ehdotuksen mukaan sunnuntaina 31. maaliskuuta 2019. Sen jälkeen EU-maat, jotka haluavat siirtyä pysyvästi talviaikaan, voisivat vielä kerran siirtää kellonaikaa sunnuntaina 27. lokakuuta 2019. Tämän päivämäärän jälkeen muutokset eivät enää olisi mahdollisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset