Toppolanmäen kalmiston uudet tutkimustulokset - Uutiset - Valkeakosken Sanomat

Sääksmäen rautakautisen kalmiston tutkimukset etenevät: Pian voidaan saada selville, onko vainajilla suoria jälkeläisiä lähiseudulla

Arkeologi Ulla Moilanen kertoo nyt vuonna 2017 ja 2018 tehtyjen kaivausten uusimmista tutkimustuloksista: Uutta tietoa on löytynyt ainakin vainajien määrästä ja heidän hiustensa ja silmiensä väristä. Pian voidaan lisäksi saada selville, onko noin 1000 vuotta sitten Sääksmäellä haudatuilla vainajilla suoria jälkeläisiä seudulla.

Arkeologi Ulla Moilanen kertoi Toppolanmäen kalmiston kaivausten uusimmista tuloksista Valkeakosken kirjastossa torstaina.

6.2.2020 18:00

Sääksmäen Toppolanmäen rautakautisen kalmiston kaivauksista on saatu lisää kiinnostavia tutkimustuloksia. Arkeologi Ulla Moilanen teki tiiminsä kanssa kaivauksia noin tuhat vuotta vanhalla kalmistolla kesinä 2018 ja 2019.

Toppolanmäen kalmisto

Kalmisto sijaitsee Vanajaveden ja Vähäjärven väliin jäävällä kapealla kannaksella Sääksmäen Ritvalan kylässä.

Kalmisto on pääosin tutkittu 1900-luvun alkupuolella. Paikka löytyi soranoton yhteydessä. Paikalta on kaivettu 15 hautaa.

Yksi kiinnostavimmista tuloksista on se, että haudoista löydettyjen vainajien ulkonäköä on pystytty määrittelemään dna-analyysilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos